McCoy Blockchain

Blockchain capability in SAP

De Innovatie: Iedereen heeft al van blockchain gehoord en gelezen. Maar de meesten van ons zien het vooral als een complexe manier om 'iets met bitcoins te doen'. McCoy brengt Blockchain terug naar de essentie, en maakt het niet alleen begrijpelijk maar ook toepasbaar. Door het op SAP als een dienst neer te zetten ontstaat een BAAS (Blockchain As A Service) die gebruikt kan worden om business processen te ondersteunen. Simply McCoy maakt BlockChain simpel, en dus toepasbaar!

Met een klein cross-BU team (Ian, Lionel, Philip, Nick, Joury, Jeroen E en Arjen) werken we aan blockchain. Afgelopen week bereikten we een interessante doorbraak. Ian.van.Eenenaam@mccoy-partners.com heeft blockchain-as-a-service technisch aan de praat gekregen. SAP noemt dit BAAS.

 In lekentermen uitgelegd betekent het dat een aantal services op het HANA Cloud Platform geactiveerd zijn. Deze services zijn sinds vorige maand uit het ‘ramp-up’ stadium gekomen; daarvoor waren ze alleen beschikbaar voor een beperkte set partners (waaronder wij dus).

 De services zijn beschikbaar voor elke applicatie die aan het HANA Cloud Platform verbonden is. Maar niet alleen dat, als je scanner, terminal, assemblagemachine, transporteur of moeder, verbonden is, via internet, met HCP, kunnen ze ook gebruik maken van de blockchain services. 

Het is dus NIET nodig om een eigen blockchain netwerk op te zetten; via HCP maak je gebruik van de SAP services. (Plaatje hieronder).

Op dit moment ondersteunt SAP 3 services (Plaatje hieronder). Door 1 of meer van die services in een bepaalde volgorde aan te roepen wordt het mogelijk om de status en/of historie van een transactie / dienst / product op een bepaald moment vast te leggen in de blockchain.

Toepassingen waar dit voor gebruikt kan worden zijn, het voorkomen van:

 • Inbreuk op copyright of vervreemding intellectual property
 • Namaak producten
 • Merkverwatering als gevolg van grijze import
 • Vertraagde douane procedures of disputen over transportkosten

 

En het verbeteren van:

 • Het tracken & tracen van shipments
 • De overdracht van de ene naar de andere carrier
 • Provenance à oftewel de gegarandeerde herkomst van producten of diensten
 • Beveiligde verbindingen tussen inkoper en leverancier om geautomatiseerde inkoop en facturatie mogelijk te maken.
 • Voorkomen van vervalsingen en diefstal van identiteitsgegevens
 • Provides detailed insights in the origin and route of a product.
 • Smooth customs procedures

We zijn actief bezig met het ontwikkelen van use cases; maar mocht je nog een interessante opportunity weten, dan horen wij het graag. Als je meer info wilt over ons innovatie subteam, contacteer dan Lionel.Heemskerk@mccoy-partners.com.McCoy Blockchain updates

Blijf op de hoogte

Je email adres zal alleen worden gebruikt in relatie met deze innovatie. Bekijk onze privacystatement voor meer informatie.