Project Management: hoe saaier het IT-project, hoe beter 

IT-projecten halen nogal eens de wandelgangen of zelfs het nieuws. En meestal niet omdat ze binnen scope, planning en budget zijn opgeleverd. Complexe IT-projecten ontsporen met regelmaat, maar niets doen is geen optie. De digitale transformatie wacht niet en jullie organisatie toekomstbestendig maken vraagt om actie.

Hoe zou het zijn als jullie IT-project een uitzondering op de regel vormt, met een positieve business case, ‘boring go-live’ en gebruikers die de oplossing 100% omarmen? Wij zien in de praktijk drie duidelijke projectmanagement trends waarmee het projectsucces staat óf valt.

Trend 1: Van lineaire naar iteratieve projectaanpak

Van PRINCE2 en Waterval, naar Agile en Scrum… De laatste jaren is een beweging zichtbaar van een traditionele lineaire benadering van projectmanagement naar een meer iteratieve, incrementele aanpak. Hier zijn goede redenen voor. Een snellere go-to market, flexibiliteit om te reageren op veranderende prioriteiten en marktverschuivingen, en betere aansluiting op de wensen van de klant. Minder positief is de trend dat organisaties vaak de uitersten van de methodieken gebruiken en daar strak aan vasthouden. Hierdoor benutten zij de genoemde voordelen niet.

Met welke methodiek bereik je een succesvolle SAP-implementatie? De context en het doel van de implementatie zijn hierin bepalend. Lees meer over onze flexibele Simply PM  aanpak en Projectmanagement- en Agile advisering

Een projectmanager in een agile-organisatie: Worsteling of Succes?

In deze video podcast helpen we je bij deze worsteling. Hoe kun je als projectmanager binnen een agile organisatie zeker van toegevoegde waarde zijn?

Bekijk hier

Trend 2: Meer soft skills van projectmanager vereist

Zonder support van de mensen en organisatie werkt een systeem niet, zo simpel is het. Wij zien een toenemend bewustzijn op dit punt. Bedrijven realiseren zich dat projectmanagement niet alleen om scope, budget en deadlines draait. Hierdoor vragen zij ook andere en vooral meer soft- en leiderschap skills van de projectmanager. Communicatie, samenwerken en stakeholdermanagement zijn bijvoorbeeld cruciaal. Zeker nu remote werken vaker de norm is. Dat plaatst projectmanagers voor de uitdaging hun skillset door te ontwikkelen.

Dit is hoe wij projectmanagers klaarstomen voor projectmanagement volgens de hoogste standaarden van nu.

Trend 3: On-premise naar cloud

Grote kans dat jullie tijdens een nieuwe implementatie of upgrade een switch naar de cloud maken. De afgelopen jaren zien we cloudgebruik exponentieel groeien. Een logische keuze, het draagt bij aan business continuïteit en is kostenefficiënt en schaalbaar. De overstap van on-premise naar cloud vraagt ook het nodige binnen een project. Want wat te doen met alle maatwerkwensen van de business? En hoe stomen jullie de beheerders klaar voor een nieuwe rol met focus op functioneel beheer in plaats van techniek en infrastructuur?

De juiste (change) benadering voor een cloudtransitie vraagt om een specifieke projectaanpak en specialisten.

Ook behoefte aan een ‘saai’ project met 100% succes?

Dat begint bij uitmuntend projectmanagement. Neem contact op met experts Laurens Verwoest of Hein van den Heuvel voor een vrijblijvende brainstorm.

Brainstormen over Project Managmement?
Heb je vragen of gewoon zin in een goed gesprek over jouw volgende IT-project? Wij zijn hier om te helpen.
Jacques Scheutjens