Met welke projectaanpak bereik je succes?  

Aan de vooravond van een SAP-implementatie rijst standaard de vraag welke projectaanpak past. Gaan we voor traditioneel en dus lineair? Voor volledig iteratief en incrementeel, of juist een mix tussen beide? Ook moet je keuzes maken over aanvullende principes, controlemechanisme en tools voor regie op het project. Je wil een succes maken van deze implementatie. Waar doe je dan goed aan?

De oplossing: bepaal vertrek- en eindpunt 

Bij McCoy geloven wij niet in die ene, ideale methode voor projectmanagement. De context en het doel bepalen die. Ook de verander- en risicobereidheid en het budget van de organisatie spelen een belangrijke rol. Ons Simply Project Management (Simply PM) framework sluit hier naadloos op aan en zorgt bewezen voor een ‘perfect score’ op projecten. We ontwikkelden en perfectioneerden dit framework in eigen huis. Het uitgangspunt is onze ‘More Than IT-visie’. Een implementatie is pas succesvol als:

  • we de gestelde business case realiseren;

  • we een toekomstbestendige oplossing neerzetten;

  • de hele gebruikersorganisatie de oplossing omarmt.

Simply PM: 4 pijlers voor succes

De kunst is in de aanpak de juiste balans te vinden tussen vier pijlers.

  • In Control: Leveren en doen we wat we hebben beloofd?

  • Fit for Purpose: Sluit wat we leveren aan bij jullie behoefte en business case?

  • Fit for People: Omarmt en gebruikt iedereen de nieuwe systemen, werkwijzen en processen?

  • Collaborate: We bereiken samen resultaat en jullie bouwen hier na go-live zelf aan verder.

Tools voor maximale projectcontrole

Het Simply PM framework is de basis. Daarbinnen gebruiken we slimme tools voor maximale controle. Loopt er al een IT-project bij jullie? De tools zijn ook los te gebruiken om het succes een boost te geven.

1)   Hoe gaat het écht? Simply Project Management Scan

Alles loopt in de pas met de planning en budget, maar gaat het écht goed? Zijn jullie nog op weg naar het behalen van de business case en werkt iedereen goed samen? De Simply Project Management Scan (Simply PM Scan) geeft onafhankelijk inzicht in de echte status van jullie project. Ook krijg je direct aanbevelingen om het projectresultaat bij te sturen.

2)   Wat als alles is mislukt? Pre-mortem analyse

Dit is een fundamenteel andere manier om projectrisico’s te herkennen en uit te sluiten. We voeren voorafgaand aan het project een gesprek met als vertrekpunt dat het een gigantische mislukking was. We definiëren zo de valkuilen en analyseren en clusteren de oorzaken. En natuurlijk bedenken we ook oplossingen om ze uit te sluiten. Een belangrijk voordeel van deze aanpak is dat het kritisch denken stimuleert in plaats van de kop indrukt.

Praktijkcase: Hybride projectaanpak Alliander

Als onderdeel van het #Simplificatie programma van Alliander realiseerden wij met succes een Central Finance oplossing. We ontworpen een hybride projectaanpak. De Explore fase pakten we met een Fit-2-Standard benadering aan, de oplossing realiseerden we op basis van Scrum binnen de nieuwe Agile organisatie van Alliander. De fasering was gebaseerd op SAP Activate. Lees de resultaten van deze hybride projectaanpak.

Welke projectmethode past bij jullie?

We denken graag met je mee. Neem ook contact op als je meer inzicht wil in de status en/of risico’s van een lopend project. Onze experts Laurens Verwoest of Hein van den Heuvel denken met je mee.  

Brainstormen over Project Managmement?
Heb je vragen of gewoon zin in een goed gesprek over jouw volgende IT-project? Wij zijn hier om te helpen.
Jacques Scheutjens