Customer success story

Alliander - Central Finance (deel 2)

Het #Simplificatie programma faciliteert de gefaseerde transitie van SAP ECC naar een ‘standaard’ S/4HANA omgeving. Central Finance wordt ingezet om het landschap gecontroleerd in beweging te krijgen.

Na een succesvolle Discovery fase in het 4e kwartaal van 2020, staat in 2021 de realisatie van de oplossing centraal.

Van data replicatie tot en met consolidatie

De scope van het eerste S/4HANA project is meer dan Central Finance alleen. Het bevat de data replicatie vanuit SAP ECC naar S/4HANA en het consolideren van de Alliander groepscijfers in Group Reporting. Dit alles in op basis van een nieuw financieel datamodel, waarbij o.a. een nieuw rekeningschema geïntroduceerd is.

Fit-2-Standard als uitgangspunt

De Explore fase heeft in het 1e kwartaal van 2021 plaatsgevonden. Om een toekomstbestendige oplossing te realiseren die bijdraagt aan slagvaardige, wendbare en kostenefficiënte Finance functie baseren wij ons op de SAP Best Practice scope items. In de Fit-2-Standard workshops zijn de processen rondom intercompany afstemming, periode afsluiting, uitgaande betalingen en consolidatie intensief doorlopen. Met als uitkomst dat er een zo goed als 100% fit is met standaard SAP.

Agile realiseren van de oplossing

De Realize fase is in het 2e kwartaal van 2021 gestart. Onze Minimal Viable Product (MVP) is Central Finance en Group Reporting. Voor Central Finance zijn de standaard replicatie scenario’s al operationeel werkend in de testomgeving. Voor beperkingen in de oplossing, zijn we genoodzaakt enkele BADI’s te activeren (zoals klantorders als rubriceringsobject). Voor Group Reporting is de best practice opzet puur als referentie gebruikt en staat Alliander specifieke Data Monitor en Consolidatie Monitor. Dit alles realiseren we via sprints van 3 weken, waarbij we aan het eind van de sprint een review demo verzorgen aan onze achterban.

Een wij-samen mentaliteit

Het scrum team heeft een “samen, focus en doen”-mentaliteit. Het team is een vertegenwoordiging van Alliander Business key users, Alliander IT experts en McCoy consultants. Om snel en slagvaardig te kunnen acteren is het team ongeveer 10 FTE groot, aangevuld met ad-hoc expertise.

Plan voor de komende maanden

Tot eind september verwachten we de realisatie af te ronden, waarna het real-time testen van de data replicatie en periodieke consolidatie gepland staat. Dit alles met de ambitie om per begin 2022 ‘live’ te gaan met de transitiearchitectuur voor #Simplificatie, waarmee het landschap daadwerkelijk in beweging is.

Gerelateerde success stories

Irish Distillers Limited - S/4HANA Smart Re-Use™
Irish Distillers

Irish Distillers Limited - S/4HANA Smart Re-Use™

Marel - S/4HANA
Marel

Marel - S/4HANA

Royal FloraHolland - S/4 Finance
Royal Flora Holland

Royal FloraHolland - S/4 Finance

Start je reis met McCoy vandaag

Plan een demo