Marel - S/4HANA

Marel is een van oorsprong IJslandse machinebouwer die verschillende bedrijven wereldwijd heeft overgenomen. Het bedrijf produceert machines voor verwerking van levensmiddelen (vis, vlees, pluimvee). Marel heeft als missie om wereldwijd duurzame voeding te bieden door de toepassing van innovatieve technologie.

Strategische doelstellingen

De acquisitiestrategie en de versimpeling van het bestaande operating model zijn randvoorwaardelijk om de ambitieuze groeidoelstelling te realiseren. Hierbij zet Marel sterk in op ‘One Face to the Customer’ en wordt significant geïnvesteerd in nieuwe sales proposities en bijbehorende logistieke processen.

Door uniform te werken op alle locaties, het productportfolio te harmoniseren en optimale logistieke executie in te richten, kan Marel de transformatie realiseren. Hiertoe worden de regionale sales offices voorzien van een nieuwe ERP-template gebaseerd op SAP S/4HANA en wordt een volledig nieuw Global Distribution Center ingericht in SAP S/4HANA. Het SAP S/4HANA Platform vormt de strategische kern van alle processen voor Marel wereldwijd en biedt de mogelijkheid om nieuwe (aangekochte) bedrijfsonderdelen snel te integreren.

McCoy als partner

‘'We hebben na verkennende gesprekken met andere leveranciers niet meer overwogen om een uitvraag in de rest van de markt uit te zetten. De kennis en kunde die McCoy heeft en de PoC voor S/4HANA Regional Offices die ze opleverden, overtuigden ons volledig’'  - Marcel Triepels, Enterprise Architect.

Marel zocht een partner die expertise van S4/HANA combineert met een visie op en kennis van hun business processen. En die mensen mee kon nemen in de verandering. Wij kregen de opdracht omdat we niet alleen een systeem implementeerden, maar ook adviseerden over onder meer de slimste aanpak en het betrekken van de juiste stakeholders.

Onder andere de unieke Simply Change propositie van McCoy werd succesvol ingezet tijdens het project. De eerste golive is in Spanje en Portugal, waarna alle wereldwijde verkoopregio’s gebruik zullen gaan maken van het nieuwe SAP S/4HANA platform.

Wat het project Marel opleverde

Dit meerjarige project heeft de eerste succesvolle go-lives in 2023 achter de rug en de nieuwe rollouts worden voorbereid en opgestart. Het programma verloopt naar tevredenheid van de opdrachtgever. Samen met Marel  legden we een stevig fundament voor verdere implementatie door best practices toe te passen en de juiste focus op veranderbereidheid van de business te leggen. De benefits voor Marel:

  • Marel SAP S/4HANA Template

  • Een onderbouwde keuze voor de juist implementatiestrategie

  • Duidelijk roll out plan voor toekomstige locaties

  • Herbruikbare Simply Change templates

  • Naadloze integratie met de nieuwe Digital Product Highway

Hoe wij dit samen bereikten

Een ‘wij-samen’-mentaliteit was dé succesfactor voor een succesvolle S/HANA implementatie:

We bouwden vertrouwensrelaties op met alle betrokken stakeholders in de business en de IT-organisatie. Onze diepgaande kennis en ervaring van SAP S4/HANA, de best practices voor de maakindustrie en het toepassen van Simply Change op de business van Marel speelden een cruciale rol in het succes van dit project.