Self-Service: Power-BI voor SPIE eindgebruikers

Onze klant SPIE Nederland zet de afgelopen jaren volop in op energietransitie en duurzaamheid. Dat kan natuurlijk alleen met de juiste technologieën én tools. Daarom maken ze al geruime tijd gebruik van SAP BW en Power-BI als self-service reporting tool. Twee oplossingen die zij samen met McCoy hebben opgezet. Maar meer inzicht betekent ook een veranderende behoefte en dat vraagt om meer optimalisatie. Om dit goed te kunnen doen, hebben ze McCoy ingeschakeld om dat te faciliteren. Hoe McCoy dat deed? Je leest het in dit succesverhaal.

Waarom SPIE koos voor McCoy

Als het gaat om het bouwen van reporting-oplossingen streeft SPIE naar maximale flexibiliteit met minimale afhankelijkheid. Het doel van SPIE is om eindgebruikers de mogelijkheid te bieden datasets zelf uit te breiden, zonder dat de standaard datasets gewijzigd kunnen worden. Hiervoor heb je kennis van de business en de techniek nodig. En laat dit nu net de expertise van McCoy zijn.

McCoy als partner

SPIE en McCoy hebben al een aardig trackrecord opgebouwd, als het gaat om het afronden van succesvolle projecten. Wanneer SPIE additionele vragen had over BI en rapportages, klopten ze daarom graag weer bij McCoy aan. Dankzij de diepgaande kennis van de McCoy-consultants over de bedrijfsprocessen én de tool, bleken zij de juiste partner om de ambities van SPIE waar te maken.

Hoe wij dit samen bereikten

Door iedereen samen te brengen. SPIE organiseerde een sterke kick-off-sessie waarbij alle stakeholders aanwezig waren. SPIE (als leverancier), de ontwikkelaar en projectleider. Vanuit McCoy schoven Sander (SAP BW-expert) en Wessel (Power BI-expert) aan. Op die manier konden er snel, concrete stappen gezet worden.

De sessie werd voor mij veel sneller concreet dan ik had verwacht. Ik dacht dat we vooral de problemen zouden bekijken en later pas met oplossingen zouden komen. Maar we kwamen vrijwel direct met oplossingen.”

Dennis van de Coevering - SPIE

Wat het SPIE opleverde

In het kort: een autorisatiemodel bij de bron. In plaats van het beperken van de toegang binnen Power BI, is ervoor gekozen om specifieke gebruikers toe te laten in SAP BW. Elke gebruiker krijgt toegang tot de gegevens waar op dat moment mee gewerkt wordt. Eindgebruikers kunnen nu dus zelf inloggen en data ophalen voor query’s en objecten die SPIE beschikbaar stelt. Dit zorgt voor meer flexibiliteit bij de eindgebruiker en verlaagt de druk bij SPIE om losse datasets beschikbaar te stellen. Al met al de perfecte oplossing voor SPIE, vooral omdat ze met deze oplossing nog steeds de veiligheid van hun data kunnen waarborgen.

Binnen de organisatie groeit de vraag naar het gebruik van Power BI. Als de nieuwe manier van werken goed bevalt, dan gaan we het breder inzetten. En daar zullen we McCoy zeker weer voor inschakelen.”

Dennis van de Coevering - SPIE