BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTIONSAP EXTENDED WAREHOUSE MANAGEMENT
Tertius Schijven

2 Logistieke trends waar je niet omheen kan

Een schip van 400 meter lang dat klem komt te zitten op een van de drukste handelsroutes ter wereld. Tegen zo’n zeldzame gebeurtenis is geen organisatie opgewassen. Dit incident kostte de transportwereld alleen al rond de $54 miljard door vertraagde of geannuleerde goederen. Naast incidenten zijn er ook logistieke trends die onvermijdelijk zijn. En daar wil je als logistieke speler graag op voorbereid zijn en op in kunnen spelen. We lichten de twee belangrijkste uit.

Logistieke trend 1: Real-time inzicht

Bedrijven in de supply chain industrie willen meer en vooral real-time informatie over hun goederen. Het geeft inzicht welke leveringen vertraagd zijn, bijvoorbeeld door die onverwachte opstopping in het Suezkanaal. Zo weet je of je kunt voldoen aan de klantvraag en stakeholders die verder in de supply chain zitten op tijd inlichten.

SAP Logistics Business Network (LBN) geeft een compleet antwoord op deze trend. Je voorkomt er niet mee dat een schip vast komt te zitten. Wel bereid het je bedrijf voor op de gevolgen voor de supply chain. SAP LBN geeft real-time zichtbaarheid in je supply chain en zorgt dat je op tijd kunt handelen om schade te voorkomen of beperken.

Logistieke trend 2: Internet of Things

Internet of Things (IoT) is aan een steady opmars bezig, ook in de supply chain industrie. Met sensoren verzamelen bedrijven data die cruciaal zijn bij problemen of geschillen rondom levering. Je wilt dan kunnen aantonen dat je aan contractuele afspraken voldoet. En liefst ook zien waar het dan bijvoorbeeld wel mis is gegaan.

SAP Logistics Business Network heeft slimme IoT functionaliteiten waarmee je precies ziet wanneer goederen waar zijn geweest. Deze Track & Trace functie maakt het makkelijker om problemen te voorkomen. En mocht het toch een probleem worden, dan los je het met IoT data makkelijker op.

Carrier data delen: 2 routes

Voor beide trends geldt dat data delen met carriers cruciaal is. Via het SAP Logistics Business Network kun je dit op twee manieren regelen.

Optie 1: Carriers onboarden op SAP LBN.

Met een open API delen de carriers hun data via SAP Logistics Business Network. Je gebruikt SAP Logistics Business Network dan ook meteen als gestandaardiseerde manier van communiceren met je carriers. Voordeel is dat je niet meer per carrier een interface op hoeft te zetten. Dit gebeurt allemaal via het SAP Logistics Business Network.

Optie 2: Aansluiten bij carriers netwerk.

Als je ervoor kiest om gebruik te maken van visibility providers sluit je je aan bij een netwerk van Carriers. Hier kun je een levering publiceren waarop de carriers zich aanmelden. De visibility providers delen de gebeurtenissen in de supply chain door data van de carriers te vertalen naar het SAP Logistics Business Network.

Wat werkt het beste voor jouw bedrijf?

Geïnteresseerd hoe je SAP Logistics Business Network laat werken voor jouw bedrijf? Stay tuned voor onze volgende blog welke zeer spoedig volgt. Hou ook onze expertise pagina in de gaten voor de LBN Decision Matrix, deze matrix helpt u bij de keuze voor welke optie u kunt kiezen. Neem contact op met Bart de Bijl voor een brainstorm over de voordelen voor jouw bedrijf.

 

Blog geschreven door: Ralph Bazelmans