BLOGBUSINESS INTELLIGENCE
Rutger Heijmerikx

A Week In The Life Of Maarten

A Week In The Life Of Maarten.

In juli 2020 ben ik begonnen bij McCoy & Partners als business intelligence (BI) consultant. Vanaf deze week start ik mijn eerste klantopdracht bij Vitens. Vitens is Nederlands grootste waterbedrijf die 5,7 miljoen mensen dagelijks voorziet van vers water uit de kraan. Ik kijk er erg naar uit hier om een mooi resultaat neer te zetten!

Maandag

Een dag vóór de kick-off van dit human resource managementproject spreek ik nog kort met de projectleider. We stemmen de planning af voor de aankomende tijd en we kijken wie we nodig hebben tijdens de verschillende wekelijkse meetings. Ik ga mij in dit project bezighouden met SAP Analytics Cloud. Hiermee creëer ik uiteindelijk het strategische personeelsplanning dashboard waarmee Vitens meer grip wil gaan krijgen op haar personeelsplanning en nieuwe inzichten wil vergaren in hun human resource data.

Dinsdag

Voor vandaag staat de kick-off gepland. Normaliter ontmoeten we de klant op locatie, maar vanwege de corona maatregelen is dit helaas niet mogelijk. Dit betekent dus een kick-off via Teams. Mijn belangrijkste taak tijdens deze kick-off is het geven van een demo. Met deze demo laat ik zien wat er allemaal mogelijk is in SAP Analytics Cloud. Tijdens mijn demo werden er veel vragen gesteld door de andere deelnemers. Ik kon de meeste van deze vragen direct beantwoorden, maar voor twee specifieke vragen moet ik morgen nog iets uitzoeken. 

Verder is de kick-off verdeeld in twee fases: Het eerste deel van de kick-off bestaat uit een requirementsdiscussie waarbij de focus ligt op het verduidelijken van de HR-strategie en wensen voor het dashboard. Het tweede deel van de kick-off gaat in op het verkennen van de database en het leggen van connecties tussen het dashboard en de data. Tijdens deze twee interessante interactieve sessies zijn de doelen van dit project vastgesteld en is de strategie uitgewerkt. 

Woensdag

Vandaag ben ik de twee vragen waar ik geen direct antwoord op had gaan uitzoeken. Dit helpt niet alleen mij om mijzelf te verbeteren als BI-Consultant, maar ook om de klant een goed en duidelijk antwoord te bieden. Ik ga op zoek naar beschikbare documentatie, ik spreek met andere BI-collega’s en ik heb direct contact met adviseurs van SAP om er zeker van te zijn dat ik het aan het juiste eind heb. Aan het eind van de dag heb ik nog een meeting met de projectmanager van Vitens waarin wij de aankomende sprint bespreken met de uitkomsten van de kick-off in ons achterhoofd. We stellen samen een sprintplan op waar ik vanaf morgen mee ga beginnen. 

Donderdag

Nu ik na de kick-off en de sprintplanning weet hoe de opzet van het eerste dashboard eruit moet komen te zien, duik ik samen met een collega van McCoy en de beheerder van het business warehouse van Vitens de database in. We kijken tijdens deze (Teams) meeting of de bestaande datamodellen voldoende zijn of dat wij nog aanpassing moeten doen. Het bleek allemaal voldoende te zijn om de eerste opzet van het dashboard te maken. Ik ben direct aan de slag gegaan met het selecteren en exporteren van de juiste data

Aan het einde van de dag heb ik nog een afspraak staan voor een ander project waarin we als McCoy een smart data platform implementeren waarbij klanten de kwaliteit van hun data kunnen controleren. In deze meeting presenteer ik de toevoegingen aan dit data quality dashboard. Het leuke aan dit project is dat ik af en toe afwisseling heb met het project bij Vitens. Tevens werk ik hier met andere collega’s van McCoy samen. Waar ik bij Vitens samenwerk met HR-specialisten, werk ik tijdens dit project samen met de McCoy consultants van inkoop en finance. Deze veelzijdigheid is een van de dingen dat werken bij McCoy erg leuk maakt.

Vrijdag

Vandaag beginnen we de dag met een digitale stand-up met Vitens via Teams. Ik ga dus verder waar ik gisteren gebleven was met het selecteren en extraheren van de juiste data van het ene naar het andere systeem. Hiermee was ik gisteren bijna klaar, dus na een korte afronding begin ik met het maken van het eerste dashboard.

Hierbij kijk ik welke KPI’s gewenst zijn en zet ik voor mijzelf op een rijtje welke formules ik moet maken om de KPI’s op de juiste manier te berekenen. Daarnaast onderzoek ik welke visualisaties het meest geschikt zijn voor de bijbehorende KPI om de resultaten begrijpelijk en overzichtelijk maken. Hierbij spreekt de kennis en de wens van de eindgebruiker een belangrijke rol. Daarom neem ik vlak na de lunch contact op met een teamleider (eindgebruiker) bij Vitens om mijn plan door te nemen. Na zijn akkoord ga ik dan daadwerkelijk aan de slag.

Deze drukke week sluiten we bij McCoy altijd gezellig af met een (online) vrijdagmiddagborrel. Zeker in deze lastige coronatijd is het altijd gezellig om bij te praten met collega’s en zo de contacten te onderhouden.