BLOGSUPPLY CHAIN MANAGEMENT
Arjen van der Sluijs

Boodschappen aan de deur: hoe wordt het bezorgproces kosteneffectief?

Iedereen heeft wel een mening over boodschappen doen. Voor de één is het een uitje en de mogelijkheid om nieuwe producten te proberen. Voor de ander is het een ware beproeving die men zoveel mogelijk vermijdt. 

Zeker in de periode rond de feestdagen (Sinterklaas, Kerst, maar tegenwoordig ook carnaval en Pasen) zal het weer druk zijn in de supermarkt. Voor de mensen die deze drukte niet ervaren als ‘gezellig’ en voor degenen die geen tijd hebben om elke dag boodschappen te doen, is er sinds een paar jaar de mogelijkheid om boodschappen thuis te laten bezorgen. Maar welk proces gaat daar eigenlijk aan vooraf?

Het begint met jouw boodschappenlijstje

In een lokaal distributiecentrum (DC) zijn er orderpickers die jouw persoonlijke boodschappenlijstje bij elkaar harken. Die worden vervolgens verpakt, in een vrachtwagen geladen en persoonlijk -tot in de keuken- thuisbezorgd. Als je als consument gedisciplineerd genoeg bent om een paar dagen voor de bezorgdag je boodschappenlijst te maken, dan is dit een perfecte manier om boodschappenstress te vermijden.

Hoe is dat voor de supermarkten? Als je bedenkt dat je zelf 30-45 minuten in de supermarkt rondbrengt om je persoonlijke boodschappenlijstje in je karretje te krijgen, dan zal dit voor een orderpicker niet veel afwijken. Er is wat optimalisatie mogelijk door pick-to-light toe te passen, eventueel in combinatie met paternosters. Vervolgens worden de boodschappen door chauffeurs thuisgebracht. Al met al gaat er redelijk wat handling in deze ‘order-of-one’ zitten.

Een kosteneffectieve boodschappenservice

Als consument betalen we, afhankelijk van het bezorgmoment, een bijdrage tussen de € 0 en €7,99. Dit lijkt niet in verhouding te staan tot de daadwerkelijke kosten per order. Er zijn dan ook -niet bevestigde- geruchten dat bezorgactiviteiten voor supermarkten verliesmakend zijn. Kan het efficiënter? Wij denken van wel en nemen je mee in drie denkstappen. 


1 – fulltruck loads als gevolg van transportoptimalisatie

De voorspelbaarheid van het afnamepatroon van supermarkten is vrij hoog. De distributie van goederen vanuit de centrale DC’s naar lokale winkels kan dus goed geoptimaliseerd worden. Als er palletplaatsen over zijn in de vrachtwagen, worden die opgevuld met extra voorraad. Eventueel worden leveringen naar meerdere winkels gecombineerd of worden leveringen opgespaard. Over het algemeen is er dus sprake van full-truck loads van DC’s naar supermarkten. Dit is efficiënter dan distributie van individuele orders vanuit DC’s naar consumenten. 

2 – Beter afnamepatroon door slim combineren van online en offline bestellingen

De online bestellende consumenten wonen in een bepaalde radius van hun supermarkt. Met behulp van de juiste tooling kunnen de online bestellingen opgeteld c.q. verrekend worden met de behoefte van de lokale winkels. Immers, als ik iets online bestel, ga ik het niet daarna nog eens halen in de supermarkt. Door het online en offline afnamepatroon te combineren kan nauwkeuriger voorspeld worden wat er in een supermarkt nodig is. Het idee hierachter is om het optimale transportmodel van DC’s naar supermarkten te hergebruiken, zodat ook de online bestellingen efficiënt dichterbij de consument komen. 

3 – Lokale fijnmazige distributie

Traditioneel gesproken worden de producten door vakkenvullers uitgeladen en in de schappen geplaatst. Dat proces kan geheel (voor het offline stuk), of gedeeltelijk (online bestellingen) in stand blijven. Immers, diezelfde vakkenvullers kunnen met behulp van picklijsten de online consumentenorders samenstellen. Die individuele bestellingen kunnen dan afgehaald worden, in de vorm van een pick-up point bij elke winkel. Maar nog mooier is om deze met (elektrisch) transport, zoals een e-bike, bij de consument thuis af te leveren. Een andere mogelijkheid is om samen te werken met bezorgdiensten die nu ook maaltijden thuisbezorgen. 

Samenvattend

Met deze oplossingen komen de goederen op een efficiënte manier dichtbij de eindklant terecht. Minder kilometers en een betere belading van vrachtwagens is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer. Vanaf daar wordt met milieuvriendelijk transport de ‘last-mile’ afgelegd. 

Hoe maken we deze oplossingen haalbaar?

Softwaresystemen zijn in staat om deze processen te ondersteunen. Maar er zullen nog wel wat wijzigingen nodig zijn. Bijvoorbeeld in deze tools:

  • Planningspakketten, onder andere om kannibalisatie tussen orderstromen op te vangen en te filteren.

  • HRM + task & labour management om te plannen hoeveel vakkenvullers/orderpickers in de lokale supermarkten aanwezig moeten zijn. 

  • Software om te communiceren met de klant over geplande bezorgmomenten. 

Er is dus nog wel wat werk aan de winkel! 

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.