BLOGTECHNOLOGY
Jan Willem Molenaar

Bring Your Own UI

De SAP User Interface (UI) is sterk aan het veranderen. Zolang gebruikers SAP kunnen herinneren, wordt er gewerkt met de SAP GUI. Er zijn wel uitstapjes gemaakt naar technieken zoals Web Dynpro, BSP en de WebClient UI (CRM), maar niet op een schaal die een blijvende verandering teweeg heeft gebracht in de UI van SAP. Wilt u weten wat dit betekent voor de SAP-applicaties binnen uw organisatie? Lees hier meer.

Fiori / SAPUI5

Met de introductie van Fiori en de achterliggende techniek SAPUI5 in 2011 heeft SAP voor het eerst gekozen voor een typische Frontend/Backend architectuur. De presentatielaag (Frontend) is technisch gescheiden van business logica en dataopslag (Backend). Sterker nog, de front-end applicatie wordt gemaakt in een andere programmeertaal, namelijk JavaScript. Deze wijziging neemt inmiddels grote vormen aan met meer dan 1000 standaard Fiori apps en nog eens vele partners en klanten die zelf applicaties ontwikkelen met dezelfde techniek.

De stap van SAP om zijn eigen ontwikkelde SAPUI5 Javascript framework in 2013 opensource te maken, onder de naam OpenUI5, was een grote. Op dat moment stond SAP nog niet bekend als een opensource bedrijf. Deze stap naar meer openheid, bleek een eerste van een trend die is ingezet.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen hierin is het implementerenvan oData (Open Data Protocol). Om de krachtige Business Suite en later S/4HANA te ontsluiten naar webapplicaties, was een nieuwe oplossing nodig. In plaats van er zelf één te bedenken werd oData toegepast, een gestandaardiseerd dataprotocol geïnitieerd door Microsoft en inmiddels een open standaard. De SAP Gateway implementatie zorgde ervoor dat oData naar de belangrijkste producten van SAP is gekomen.

De kracht van SAP Gateway en oData

oData zorgt ervoor dat SAP via RESTful API’s ontsloten wordt, de meest gebruikte techniek bij het maken van webapplicaties. Met de SAP Gateway kunnen deze services zonder overhead worden gemaakt of uitgebreid volgens een gestandaardiseerde methode. SAP Backend developers kunnen dit alles doen in de vertrouwde ABAP-programmeertaal.

Dit is een vorm van openheid die enorm veel mogelijkheden biedt. Zeker omdat SAP oData niet alleen breed toepast op de Business Suite en S/4HANA, maar ook op zijn innovation platform, SAP Cloud Platform. Ontwikkelaars van front-end (web)applicaties kunnen nu een User Interface creëren op elk SAP-product. Zij kunnen dit doen met het SAPUI5/OpenUI5 framework van SAP, maar net zo goed met een andere HTML5-oplossing waar een grote developers groep beschikbaar is. Denk hierbij aan de populaire frameworks als Angular, React en Vue.js, waar veel frontend applicaties mee worden gemaakt. Elke webgebaseerde frontend oplossing die aansluit bij de strategie van het bedrijf, of waarvoor developers in dienst zijn, is mogelijk.

Een nieuwe stap naar meer openheid door SAP lijkt gezet. Met Fiori 3.0 (nog in ontwikkeling) gaat SAP uniformiteit brengen over al zijn producten, inclusief de aangekochte cloud oplossingen. Eén van de bijeffecten hiervan is dat SAP op dit moment een nieuwe open source oplossing ontwikkelt: Fiori Fundamentals. Dit is een presentatielaag waarmee developers Fiori apps kunnen bouwen voor elke webgebaseerde technologie. Voorbeelden zijn de open source frameworks als Angular, en React, waarvoor SAP implementaties beschikbaar stelt.

De SAP User Interface wordt niet langer meer gemaakt met ABAP. Voor SAP Development geldt nu: Bring Your Own User Interface.

Wilt u meer weten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van User Interface voor SAP applicaties en wat dit betekent voor uw organisatie? Neem dan hier contact met ons op.

 

Think SAP, Think McCoy