BLOGBUSINESS INTELLIGENCE

Herken je dat: keuzestress met het uitzoeken van dé ideale combinatie van data visualisatie tool en SAP back-end? Kan ik wel alle onderliggende functionaliteit benutten vanuit Power BI of SAP Analytics Cloud? Hoe snel kan ik aanpassingen maken of nieuwe vraagstukken vertalen naar een flitsend rapport? In de praktijk blijkt keuzestress nergens voor nodig. Met deze blog laten we zien dat je zowel met Power BI en SAP Analytics Cloud snel rapportages kan ontwikkelen op S/4HANA.

Data visualisaties bouw je 1-op-1 na in Power BI

Vanuit data visualisatie zijn er geen beperkingen of noemenswaardig redenen waarom de één de voorkeur geniet. De standaard visualisatie mogelijkheden doen niet onder voor elkaar. Zoals je hieronder ziet is het Intelligent Logistics Dashboard in SAP Analytics Cloud en Microsoft Power BI opgebouwd uit dezelfde visualisaties. Het verschil zit met name in de GUI voor de gebruiker en hoe je bepaalde rapport functionaliteiten moet implementeren. 

Met Power BI zélf data ontsluiten van bronsystemen

Zowel met SAP Analytics Cloud als met Power BI zijn er legio mogelijkheden om bronsystemen te ontsluiten (lees hier meer over in de Blog van BI-expert Sander Huisman). Voor het Intelligent Logistics dashboard is als uitgangspunt genomen om de standaard optimaal te benutten zonder af te wijken van standaard out-of-the-box CDS views en BW queries.

In SAP Analytics kan je gebruik maken van een Live connectie om real-time operationele rapportage mogelijk te maken. Een bijkomend voordeel van dit type connectie is dat authenticatie en autorisaties centraal afgehandeld wordt door bijvoorbeeld S/4HANA.

In Power BI is er van SAP.NET connector (Import Connectie) gebruik gemaakt om zo de standaard ABAP CDS views en SAP BW queries te kunnen benutten. Het importeren heeft als grootste voordeel dat je een vloeiende gebruikerservaring kan realiseren als je weet hoe je de In-Memory Analytic Engine kan benutten. Ook beschik je in de Power BI cloud omgeving standaard over 8 momenten om data te laden, eventueel uit te breiden met Premium services. Een andere consequentie van het importeren van de data is dat er additionele autorisaties nodig zijn als onderdeel van het data model.

Power BI in combinatie met een DirectQuery Connectie is een optie wanneer er real-time data nodig is. Essentieel hierbij is dat de DirectQuery connectie alleen één query kan aanroepen.

Full-blown data opschonen, prepareren en modelleren met Power BI Desktop

Data opschonen, prepareren en data modelleren kan zowel in SAP Analytics Cloud als in Power BI. Verschil zit hem in de GUI waarbij SAP Analytics Cloud volledig browser-based is en voor Power BI een uitstapje moet maken naar een desktop applicatie “Power BI desktop”. Je beschikt daarmee uitgebreide data preparatie en modelleer functionaliteiten.

In SAP Analytics zijn de basale data preparatie en modelleer stappen volledig in de browser te doorlopen. De Query definitie leg je in SAP Analytics Cloud vast in een Model object. Hierbij hanteert SAP een “What-You-See-Is-What-You-Get” benadering en wordt de gebruiker door een Wizard-achtige stappenplan geloodst. Vervolgens kan in een Story object het Model gebruikt worden voor de visualisaties door de benodigde velden erin te slepen.

In de Power BI Desktop applicatie lopen de data prep en -modeleer stappen vloeiend in elkaar over en is het een kwestie van query en velden selecteren voor elke CDS view of BW query. Vervolgens zijn de velden beschikbaar voor de data visualisaties. Daar waar nodig kan je geavanceerde transformaties en berekeningen doen middels een uitstapje naar PowerQuery of DAX. Als alles klaar is kan er een Power BI bestand gepubliceerd worden in de Power BI Cloud omgeving. Het bouwen van het rapport gebeurt ook door de benodigde velden erin te slepen.

 

Takeaways

  • Je kan dezelfde basale visualisaties realiseren in Power BI en SAP Analytics Cloud.

  • Je kan met Power BI nog steeds CDS views van het Virtueel Data Model in S/4HANA volledig benutten. Het is mogelijk om zonder maatwerk aan S/4HANA CDS views een rapport te maken. Daarvoor hebben we in Power BI gebruik gemaakt van data import aangezien maar je maar 1 Query kan aanroepen met DirectQuery. Om gebruik te kunnen maken van DirectQuery kan wel en zijn er aanpassingen aan de CDS views vereist.

  • Met SAP Analytics Cloud kan je real-time informatie en inzichten creëren om direct de juiste actie te nemen. Bovendien wordt het bestaande security model van EWM S/4HANA gehandhaafd en zijn er geen additionele authenticatie en autorisaties nodig in SAP Analytics Cloud.

  • Je beschikt met Power BI Desktop over een uitgebreid scala aan data preparatie en modelleer functionaliteiten in tegenstelling tot basaal data management in SAP Analytics Cloud. Daarnaast moet er een aparte security model beheerd worden in Power BI bovenop het bronsysteem.

Meer weten?

Wil je meer weten over data visualisatie oplossingen op je SAP-core of wil je een genuanceerder overzicht voor jouw Data Integratie vraagstuk? Neem dan contact op met Roel van Bommel of Joury Jonkergouw of kijk op onze BI expertisepagina

BONUS: Bekijk hieronder het Intelligent Logistics Dashboard in Power BI