Onze Business Planner Joris. Helemaal uit Alkmaar en ruim 2,5 jaar in dienst bij McCoy. Een finance spin-in-het-web die een goede hike niet uit de weg gaat. Wij stelden hem zes belangrijke vragen:
Ik heb voor Business Controller gestudeerd. Daar lag de focus op finance en financiële processen. Via een IT-opdracht van de opleiding kwam ik terecht in het IT-projectmanagement. Hier kwam ik tot de conclusie dat de job te technisch was omdat het me aan scholing ontbrak. Zodoende begon ik aan een driejarig Finance Traineeship waar ik werd opgeleid tot vakspecialist. Het traineeship richtte zich vooral op de menselijke kant van finance, maar ik vond het vooral leuk om rapporten te maken, dat zo goed mogelijk te doen en deze zo netjes mogelijk neer te zetten. Ik ontdekte dat ik meer de technische kant op wilde. Toen begon ik in een BI-rol bij het UWV. Dat bevestigde voor mij dat BI de juiste plek was voor mij. Toch liet de finance-kant me niet los. Uiteindelijk vond ik een combinatie van de twee werkvelden. Ik kwam bij McCoy terecht, waar ik als Business Planner zowel met IT als finance werk.
Wat je veel ziet is dat er bij bedrijven veel tijd verloren gaat aan het maken van planningen. Planning is vaak het referentiekader voor waar je naartoe denkt te gaan. Het geeft je bedrijf houvast. Mensen steken veel tijd en moeit in die planningen, terwijl dat veel makkelijker en efficiënter kan met tools zoals SAC Planning. Dan blijft er meer tijd over voor waar het echt om gaat: dingen verbeteren en zaken met elkaar bespreken, in plaats van altijd maar bezig zijn met Excels aan elkaar knopen, zaken die niet kloppen en gemiste deadlines.
Het is heel divers en breed werk. Je houdt je bezig met het gehele financiële proces. Het ene moment ben je in gesprek met de business (‘Wat willen jullie?), dan spreek je met IT’ers (‘Hoe gaat die data erin en eruit?’) en soms maak je tabellen. Dat vind ik tot nu toe het leukste aan dit werk, vergeleken met de pure BI rol.
Ik ga graag naar festivals en heb een uitgebreide muzieksmaak, van drum-'n-bass naar klassiek. Alleen Nederlandstalige muziek sla ik liever over. Ook houd ik van sporten. Heel honkvast ben ik niet: ik heb gevoetbald, gerugbyd en heb nu een racefiets. Mijn favoriete manier om te ontspannen? Een wandelvakantie in Oostenrijk – mijn favoriete land. Geen verrassing dus dat ik me meteen inschreef voor de hike op de eerste dag van de McCoy Schotland-trip. Ook al lagen we laat in bed en begonnen we om zes uur ’s ochtends: ik stond vooraan.
Het traineeship had een sterke focus op de mens. De gedachte was dat je, om je werk goed te doen, lekker in je vel moest zitten. Je moet je goed voelen en je moet het naar je zin hebben. Dat sprak me heel erg aan. Er was veel aandacht voor ondersteuning, coaching en kansen om jezelf te ontwikkelen. Dat waardeerde ik heel erg en wilde ik ook in mijn volgende jobs. Toen kwam McCoy voorbij, en daar kreeg ik datzelfde gevoel bij.
Ik woon in Alkmaar en McCoy zit in Eindhoven. Qua afstand slaat het nergens op. Maar door de filosofie van McCoy dacht ik: ‘Laat ik het toch proberen.’ Bij McCoy vond ik wat ik zocht: een bedrijf dat geïnteresseerd is in het welzijn van de mensen en waar je de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Niet alleen in de zin van certificaten en hard skills, maar zeker ook soft skills en leuke dingen doen.
BP is een nicherol. Dat komt omdat het erg breed is. Je moet zowel financiële kennis als IT-kennis hebben. Je moet met data om kunnen gaan. Heb je dat in de vingers, dan behoor je tot een select gezelschap. Je bent een van de weinigen in Nederland – of misschien zelfs de wereld – die dit snapt. Daarom kun jij heel veel betekenen voor je klanten.
Iemand die meteen in de IT begint kent het technische gedeelte goed, maar ik heb het altijd als groot voordeel ervaren dat ik mezelf kan inleven in de klanten. Ik weet wat het is om aan de kant van de ontvanger te zitten.
Je moet het interessant vinden om aan de diepere kant van de cijfers te zitten, dat is hoe ik ben ontwikkeld naar die rol. ‘Heel leuk, rapporten schrijven. Maar ik wil eigenlijk meer weten waar het vandaan komt en hoe dit is opgezet.’
Het is geen geëffend pad, maar het is makkelijker dan je denkt. Ben je al veel met Excel aan het knutselen, dan zit er al een bepaalde logische manier van denken in je, die je zeker nodig hebt. Het voelt misschien alsof je vanaf nul begint, maar in de praktijk valt dat wel mee.
Om BP’er te worden, is nieuwsgierigheid misschien wel het allerbelangrijkste. Vind jij het leuk om nieuwe systemen of tools te ontdekken waarin je rapporten kunt maken? Dan komt het helemaal goed. Bij McCoy kun je op voldoende ondersteuning rekenen om het snel op te pakken.
Mocht je vragen hebben, dan beantwoorden wij die graag. Neem hiervoor contact op met Mathijs van Kooten of Katrin van Boxtel
Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.