BLOGBUSINESS PLANNINGSAP ANALYTICS CLOUD
Jason Lee

Configuring Traffic Light Data Visualization in SAP Analytics Cloud

In de wereld van vandaag is data niet meer weg te denken. Naast veel meer inzicht, automatisatie en efficiëntere processen, brengt de overvloed aan informatie ook uitdagingen met zich mee. SAP Analytics Cloud (SAC) biedt een oplossing en stelt diverse visualisatietools beschikbaar om je te ondersteunen in het analyseren van data. In deze blog gaan we aan de hand van een tutorial in op hoe de threshold- en conditionele opmaakfuncties van SAC helpen bij het omzetten van complexe data. Dit kan helpen bij het ophalen van bruikbare inzichten en kan de besluitvorming worden vereenvoudigd door het juiste gebruik van data. 

Vereisten

Zorg ervoor dat je hebt:

 • Vanzelfsprekend heb je toegang tot een SAC-tenant.

 • Basisbegrip van rapportontwikkeling in SAC.

Opmerking: Deze tutorial gaat uit van een basisbegrip van rapportontwikkeling in SAC. Stappen 1 tot 3 zijn opgenomen voor volledigheid, maar gedetailleerde begeleiding begint vanaf stap 4.

Stappen om traffic light data visualisaties te configureren.

Stap 1: Data Voorbereiding

Begin met het importeren van je dataset in SAC of bereid je datamodel voor in de datasource als je Directe Connectie gebruikt. Zorg ervoor dat het de nodige Key Performance Indicators (KPI's) bevat voor je analyse.

Stap 2: Maak een nieuw Verhaal

Open SAC en maak een nieuw verhaal. Kies een lay-out die aansluit bij je visualisatiedoelen, zodat je inzichten optimaal worden weergegeven.

Stap 3: Voeg een Tabel- of Grafiekwidget toe

Selecteer een Tabel- of Grafiekwidget en kies bij de laatste ook een geschikt Chart Type, zoals het Scorebord of Kolomgrafiek, op basis van de kenmerken van je data. Selecteer de Measure en Dimension en andere configuratie zoals vereist. In deze tutorial hebben we geselecteerd:

 • Measure “Sales Amount” 

 • Dimensions “Region” and “Product”. 

Step 4: Configureer Traffic Light Indicators

Identificeer de KPIs die cruciaal zijn voor je analyse. Configureer traffic light indicatoren om prestatie niveaus visueel weer te geven:

 • Groen: Positieve prestaties.

 • Geel: Gematigde prestaties.

 • Rood: Onderpresteren

Ga naar 1) Tools > 2) Conditional Formatting

Opmerking: Je kunt ook Drempelwaarden toevoegen aan Tabellen en Grafieken in het Builder Panel door te klikken op "+ Nieuwe Drempelwaarden". Voor deze tutorial gebruiken we de optie "Conditional Formatting" in het menu "Tools", wat verwijst naar dezelfde instellingen. De volgende stappen zijn hetzelfde, ongeacht welke optie je gebruikt, alleen de paden om er te komen zijn verschillend.

Stel de bereiken in op basis van de volgende drempelwaarden:

 • Groen: Verkoopbedrag >= $100.000

 • Geel: $70.000 <= Verkoopbedrag < $100.000

 • Rood: Verkoopbedrag < $70.000

Om de “Thresholds” in een Tabel in te schakelen: 

In de builder panel ga Select > Thresholds> Show Thresholds

De symbolen zijn de standaard nadat je "Drempels weergeven" hebt ingeschakeld.

 Om de “Treshold” in een grafiek in te schakelen: 

 • Selecteer een Measure in het Builder-panel.

 • Kies (Threshold Options)  “Show Threshold  Story Defined”.

 De balken nemen de gedefinieerde kleuropmaak van de Treshold over:

Deze stappen bieden een onmiddellijke visuele aanwijzing, waardoor gebruikers snel prestaties kunnen beoordelen en gebieden kunnen identificeren die aandacht behoeven.

 

Stap 5: Aanpassen van Visuele Elementen

Om de relevante resultaten te benadrukken en naar voren te laten komen kan je gebruiken van:

 • Kleuren: Pas de kleuren van je verkeerslichtindicatoren aan om aan te sluiten bij het kleurenschema van je organisatie of om specifieke betekenissen over te brengen.

 • Vormen en Groottes: Pas vormen en groottes aan om bepaalde elementen te benadrukken of om een visueel evenwichtige weergave te creëren.

 • Labels en Tooltips: Voeg beschrijvende labels en tooltips toe om extra context en inzichten te bieden.

Deze opties zorgen ervoor dat je visualisatie niet alleen effectief data communiceert, maar ook visueel aantrekkelijk en informatief is. 

Het wijzigen van hoe de Conditional Formatting wordt weergegeven:

 • Selecteer de tabel.

 • In het Styling-panel, zoek de sectie Templates.

 • In de lijst Threshold Style, kies de stijl:

Symbol (standaard) – Gebruik de story-defined symbolen en kleuren voor de threshold ranges.

Color Values – de  threshold kleuren worden toegepast op de tekst

Color Background – de threshold kleuren worden op de achtergrond toegepast

Color Background Without Values – de threshold kleuren worden op de achtergrond toegepast en de teskt is niet zichtbaar.

Step 6: Verbeter de gebruiksvriendelijkheid

Verbeter de gebruikersvriendelijkheid door interactie te implementeren, zoals je normaal gesproken ook zou doen:

 • Filters: Voeg filters toe om gebruikers in staat te stellen zich te concentreren op specifieke subsets van gegevens. Bijvoorbeeld, gebruikers kunnen gegevens filteren op basis van regio's, tijdsperiodes of specifieke metingen.

 • Drill-Down Opties: Implementeer drill-down functionaliteit om gebruikers in staat te stellen gedetailleerde inzichten te verkennen. Dit is vooral handig voor gebruikers die specifieke datapunten verder willen onderzoeken. 

Door de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren, geef je gebruikers de mogelijkheid om dynamisch met de visualisatie te interacteren en diepere inzichten te krijgen op basis van hun specifieke behoeften.

 

Stap 7: Bewaar en Deel je Visualisatie 

Zodra je tevreden bent met je geconfigureerde traffic light visualisatie, sla je deze op binnen SAC. Verken de deelopties binnen het SAC-platform, zodat het toegankelijk is voor relevante belanghebbenden of teams.

 

Conclusie 

Aan de hand van deze tutorial kun je de zogenaamde “Traffic light” visualisatie in SAC te configureren. Door standaard functies te combineren met creatieve aanpassingen, kun je complexe gegevens omzetten in bruikbare inzichten en zo betere besluitvormingsprocessen bevorderen, nog voordat een woord gelezen is. 

Pas deze tip toe op je datasets, experimenteer met geavanceerde aanpassingsopties, en deel je ervaringen met de SAP-community. Effectieve data-visualisatie is een voortdurende taak, en jouw inzichten kunnen bijdragen aan een collaboratieve leeromgeving.

 

Wil je het hebben over het verbeteren van de bruikbaarheid van je SAC Planning-oplossing? Neem gerust contact op met Jason Lee op Jason.lee@mccoy-partners.com