BLOGCHANGE MANAGEMENT
Thomas van de Wouw

De ADKAR assessment: een waardevol instrument om verandering te navigeren

Hoe meet je de veranderbereidheid tijdens je S/4HANA traject? Hoe onderscheid je de veranderaanpak tussen belanghebbenden bij de implementatie van SAP Ariba? Verschillende voor de hand liggende uitdagingen die naar voren komen bij het managen van veranderingen in digitale transformaties. Het antwoord op deze vragen: de ADKAR assessment.

Wat is de ADKAR assessment?

‘ADKAR’ staat voor Awareness, Desire, Knowledge, Ability en Reinforcement. Het dient als een gestructureerde benadering voor het begrijpen en managen van individuen en belanghebbenden tijdens perioden van verandering, zoals digitale transformaties. Door het veranderproces op te splitsen in deze vijf fasen kunnen organisaties potentiële barrièrepunten identificeren (de eerste ADKAR-fase met een score <3.0). Deze punten vereisen extra aandacht en de veranderstrategie wordt hierop aangepast.

Waarom gebruik je de ADKAR assessment?

De ADKAR assessment stelt organisaties in staat om de menselijke kant van verandering te managen. Bij de implementatie van SAP S/4HANA, SAP Ariba of andere digitale transformaties wordt de menselijke kant van verandering namelijk vaak over het hoofd gezien. Toch is je verandering zo goed als de adoptie ervan, het is daarom essentieel om je veranderaanpak te differentiëren tussen verschillende belanghebbenden. De ADKAR assessment kan hierin nuttig zijn op de volgende manieren:

  • Beoordelen van de veranderbereidheid

De ADKAR assessment maakt het mogelijk om de bereidheid en het vermogen van individuen om zich aan de verandering aan te passen te beoordelen. Het helpt bij het identificeren van mogelijke verschillen tussen de huidige situatie en de gewenste toekomstige situatie. ADKAR scores lager dan 3.0 zouden een mogelijk barrièrepunt kunnen zijn en moeten daarom nauwlettend in de gaten worden gehouden.

  • Identificeren van fasen die actie vereisen

Door de verandering op te splitsen in vijf afzonderlijke fases (Awareness, Desire, Knowledge, Ability en Reinforcement) helpt de ADKAR assessment organisaties specifieke gebieden te identificeren die extra aandacht nodig hebben. Dit maakt een meer gerichte en effectieve veranderstrategie mogelijk. Zo geeft bijvoorbeeld een score van 2.2 op Awareness aan dat belanghebbenden niet voldoende geïnformeerd zijn over de aankomende verandering. Aangepaste communicatie met de nadruk op de projectvoordelen is noodzakelijk om de bewustwording te verhogen

  • Bijhouden van de voortgang

De ADKAR assessment laat zien dat individuen of belanghebbenden mogelijk niet in hetzelfde tempo door het veranderproces gaan. Het helpt dan ook om te begrijpen in welke fase individuen of belanghebbenden zich bevinden en welke specifieke acties of interventies nodig zijn om hen te ondersteunen bij de verandering.

Hoe de ADKAR assessment McCoy’s veranderaanpak verrijkt

Zoals eerder vermeld is de ADKAR assessment het instrument wat change management consultants bij McCoy & Partners gebruiken om inzicht te krijgen in de ADKAR scores van individuen en belanghebbenden. Het is zelfs opgenomen in onze Simply Change Toolkit om verandering succesvol te begeleiden. Maar hoe gebruiken we de ADKAR assessment nu echt en hoe helpt het bij het beheren van digitale transformaties?

Het meten van de ADKAR fasen op verschillende momenten gedurende de transformatie geeft inzicht in de bereidheid van een individu om de vereiste verandering succesvol te omarmen en adopteren. Omdat elk verander initiatief verschilt passen we onze aanpak aan om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de specifieke behoeften van de organisatie. We nemen onze nulmeting af tijdens de ‘ontdek fase’ van het project. Deze nulmeting geeft waardevolle inzichten hoe de verandering wordt ervaren en welke specifieke acties moeten worden ondernomen. Ter illustratie, als het barrièrepunt Awareness is richten wij onszelf op effectieve communicatie over waarom de verandering nodig is.

De resultaten van de ADKAR assessment worden gepresenteerd in een interactief dashboard. Dit dashboard toont potentiële barrièrepunten, gecategoriseerd per afdeling. Dit biedt direct inzicht, waardoor we onze aanpak en activiteiten kunnen aanpassen op basis van de actuele informatie.

ADKAR om digitale transformatie te versnellen

Je weet nu wat je met de ADKAR assessment kunt bereiken. Het is praktisch in gebruik omdat het een gestructureerde en inzichtelijke benadering biedt om de menselijke kant van verandering aan te pakken. Ben je benieuwd geworden en wil je meer weten over de kracht van ADKAR en hoe het jouw organisatie kan helpen kijk dan eens naar de volgende blog Maximizing successful Digital Transformation with ADKAR. Voor meer informatie kun je daarnaast altijd contact opnemen met Wisse Wagenaar of Thomas van de Wouw, we staan klaar om je door elke fase van je SAP implementatie te begeleiden!