BLOGSUPPLY CHAIN PLANNINGSAP INTEGRATED BUSINESS PLANNING
Tom Vanhout

De toekomst van SAP Supply Chain Management.

Veel bedrijven gebruiken SAP APO om hun supply chain aan te sturen. In 2025 stopt SAP echter met de algemene ondersteuning van APO en moeten deze bedrijven op zoek naar een alternatief. Walter Reynders, expert supply chain planning consultant bij McCoy & Partners, legt uit door welke systemen APO vervangen wordt en adviseert welke stappen firma’s best nemen om de omschakeling te maken.

SAP APO (Advanced Planning and Optimization) bestaat uit vier grote modules: 

  • Demand Planning (DP), 

  • Supply Network Planning (SNP), 

  • Production Planning  Detailed Scheduling (PP/DS) en 

  • Global Available-to-Promise (gATP). 

Onderstaande tabel beschrijft deze modules en hun belangrijkste functionaliteiten.

Wanneer u met de uitfasering van APO in uw bedrijf start, is de belangrijkste vraag welke APO modules u momenteel gebruikt en welke voor u het belangrijkste zullen zijn in de toekomst. PP/DS en gATP worden immers geïntegreerd in het SAP S/4 HANA platform terwijl DP en SNP  vervangen worden door SAP Integrated Business Planning (IBP) (zie onderstaande figuur). Bovendien biedt IBP extra functionaliteiten om de volledige S&OP cyclus, inclusief financiële planning, binnen uw bedrijf te ondersteunen.

SAP IBP - Demand en Supply

SAP IBP is de aangewezen tool om naar te migreren wanneer u APO voornamelijk voor demand en supply planning gebruikt. IBP is geen “APO 8.0”, maar een volledig nieuw en herschreven geavanceerd planning systeem. Het stelt uw bedrijf in staat om de complexe supply chain planning uitdagingen van de 21ste eeuw aan te gaan en biedt een veel gebruiksvriendelijkere user interface voor de demand en supply planners.

SAP IBP Demand bevat alle klassieke functionaliteiten van APO DP, maar voegt daar ook demand sensing, online rapportering, een meer performante HANA database en een gebruiksvriendelijke Excel en web interface aan toe. Aan de supply-zijde zijn ook de belangrijkste mogelijkheden van APO SNP voorzien. Bovendien stelt de Inventory module de planners in staat om een optimale veiligheidsvoorraad te berekenen en de service levels te verhogen; een functionaliteit die in APO volledig ontbreekt. De Control Tower zorgt voor een eenvoudige online rapportering en alert handling.

Tijdens een migratie van APO naar IBP is een uitgebreide analyse nodig om het geschikte data model op te stellen, maar de Excel user interface van IBP maakt het eenvoudig om de planners op te leiden in hun nieuwe omgeving. Dit stelt hen in staat om zelf meester van hun tool te worden en zorgt ervoor dat zij niet voor elke kleine aanpassing hun IT afdeling moeten contacteren.

SAP S/4 HANA - Detailed planning en scheduling

Indien de klemtoon binnen uw bedrijf op de gedetailleerde planning en scheduling ligt, zal de transitie niet zo moeilijk zijn aangezien het niet nodig is om het datamodel te herzien. PP/DS is immers volledig ingebouwd in het nieuwe SAP S/4 HANA platform. Nadat u de (eveneens noodzakelijke) upgrade van SAP ECC naar SAP HANA gemaakt heeft, moeten er vier relatief eenvoudige maar belangrijke stappen uitgevoerd worden:

  • Overzetten van de PP/DS customizing settings naar S/4

  • Herimplementatie van de klant-specifieke ontwikkelingen (user exits, badi’s, ...)

  • Datamigratie (manueel of via SAP Landscape Transformation-tools) 

  • Begeleiding van de eindgebruikers tijdens de transitie.

Available-to-promise

Wanneer u vooral belang hecht aan de gATP functionaliteiten in APO zal u uiteindelijk ook naar SAP S/4 HANA moeten migreren. In tegenstelling tot PP/DS op HANA, wat nagenoeg een exacte kopie is van PP/DS in APO, heeft SAP ervoor gekozen om een volledig redesign van de ATP functionaliteit in S/4 HANA te implementeren: advanced available-to-promise (aATP). 

Het gevolg van deze nieuwe design is dat de performantie sterk verbeterd is en de tool ook veel gebruiksvriendelijker is. Het nadeel is dat het volledige gamma van gATP functionaliteiten (nog) niet beschikbaar is op aATP.  Wanneer u dus wilt migreren van gATP naar aATP is het belangrijk om na te gaan wat voor uw bedrijf de belangrijkste elementen binnen de ATP zijn en of ze reeds beschikbaar zijn in S/4 HANA of nog op de roadmap staan. 

Wilt u vrijblijvend een analyse van uw huidige APO systeem of advies voor de toekomst? Neem contact op voor een afspraak.  

 

Think Planning, Think McCoy

 

Meer weten? Download de whitepaper "Intelligent Operations: Het kloppende hart van de intelligent enterprise"

Download de whitepaper en lees over onze gestandaardiseerde aanpak om doelstellingen te behalen in je supply chain. >> Download nu