BLOGTECHNOLOGY
Ruud Zandbergen

De verschillende soorten UX Designers

In deze serie UX blogs van de Technology Group komen onze User Experience experts aan het woord. Het doel van deze blogs is meer inzicht te geven binnen het thema User Experience en de winst voor de klant. Binnen ons team hebben we een breed palet aan verschillende rollen. In dit tweede blog van deze serie aan het woord: Ruud Zandbergen. Door middel van (creatieve) workshops en interviews haalt hij de gebruikerswensen en requirements boven water, om deze vervolgens uit te werken in design-concepten.

“Ons project is bijna af, zou jij de UX nog even kunnen doen?”

Dit verzoek horen wij vaker. Een product is zo goed als af, maar wordt door gebruikers niet geaccepteerd, omdat het te complex of onlogisch werkt. Vervolgens is er de vraag aan een UX Designer om dit dan aan het einde van het project te verbeteren, wanneer er nog maar weinig vrijheidsgraden over zijn. Wij merken dat er wat onduidelijkheid bestaat over wat wij als UX Designers doen en hoe wij werken, dus zijn wij bij McCoy een serie van blogs gestart. Casper heeft in zijn vorige blog al het ideale UX-proces beschreven, door uit te leggen welke vier fasen wij over de loop van een compleet project doorlopen. Dit keer zal ik ingaan op wat voor verschillende UX er binnen een project zijn.

De verschillende UX rollen

Als je zou willen kun je UX Designers in allerlei verschillende manieren tot in de kleinste details opdelen. Wij houden het voor nu overzichtelijk en hebben het in de volgende vier rollen gesplitst: UX Researchers, Interaction Designers, UI Designers & UX Strategists.

Dit zijn niet per se vier verschillende functies die je als projectleider in zal moeten vullen binnen een project; vaak worden meerdere van deze rollen door dezelfde UX Designer uitgevoerd. In zekere zin zijn UX Designers dus ook net zo ‘T-shaped’ als er tegenwoordig van UI Developers gevraagd wordt. Bij grotere projecten kan het juist interessant zijn om UX designers in een specifieke rol te zetten.
Hieronder licht ik elk van de vier genoemde rollen verder toe.

UX Researchers

UX Researchers hebben als doel om de eindgebruiker zo goed mogelijk te leren kennen en te snappen wat die gebruiker nodig heeft, ondanks dat hij of zij dat zelf misschien nog niet precies weet. Ze werken samen met Requirement Engineers om de High-level requirements en verschillende Use cases duidelijk te maken in workshops, of hebben een-op-een interviews met gebruikers om zaken meer in detail te bespreken. Naast het onderzoek aan de voorkant van een project of een sprint, helpen ze ook met het testen van een release aan het einde van development. Hierbij gaat het niet alleen om een functionele check, maar wordt er juist ook naar de gebruiksvriendelijkheid van de oplossing gekeken. Tot slot kunnen UX Researchers met onderzoeksresultaten de Product Owner van extra input voorzien om prioritering van de backlog te verbeteren.

Interaction Designers

Interaction Designers zijn vaak een rijke bron aan informatie tijdens het refinen van user stories. Ze kunnen op basis van gebruikersonderzoek en universele design standaarden bedenken wat de meest geschikte manier is om een functionaliteit te ontwerpen. Ze houden daarbij altijd rekening met wat voor componenten er beschikbaar zijn in de gebruikte techniek om ook de haalbaarheid in de gaten te houden. Hierbij gaat het niet alleen om het visuele aspect, maar zeker ook om de logica in de app. De visualisatie en de logica samen worden in een wireframe of mockup ontworpen en getest met eindgebruikers. Op deze manier kun je dus al testen of je een goed idee hebt voordat het development team er tijd in hoeft te stoppen. Wanneer ze zeker weten dat een ontwerp af is, zijn Interaction Designers verantwoordelijk voor het opleveren van de design specificaties aan de developers of aan de UI Designers (zie hieronder).

UI Designers (Visual Designers)

UI Designers zijn het type UX Designers die het meest visueel ingesteld zijn. Waar Interaction Designers meer denken in concepten en ruwe ontwerpen maken, maken UI Designers de ontwerpen op een veel hoger detailniveau, waarbij ze een User Interface (UI) tot op de pixel perfect kunnen uitwerken indien dit nodig is. Beide type UX Designers hebben wel gemeen dat ze altijd hun designs te testen. Voor UI Designers betekent dit dat ze (interactieve) design prototypes gebruiken om feedback van eindgebruikers te verzamelen of stakeholders te overtuigen. Ze hebben veelal een grafische achtergrond en kunnen hierom ook goed meedenken over het implementeren en ontwerpen van de brand identity, kleurenschema’s en design systems. UI Designers werken vaak aan projecten waarbij het echt belangrijk is dat het product er strak en professioneel uit ziet, bijvoorbeeld als dit product gebruikt wordt door klanten of derde partijen.

UX Strategists

Tot slot bespreken we de UX Strategist, een rol die niet zozeer in projecten zelf meedraait maar in het voortraject meerwaarde kan leveren. UX Strategists gedragen zich als de advocaat van de eindgebruiker tegenover beslissing nemers. Ze zijn degenen die ervoor waken dat de gebruiker niet vergeten wordt bij het kiezen van de aanpak en zorgen dat de juiste UX-rollen betrokken worden bij een project. In veel gevallen zijn ze ook in staat om creatieve brainstorms en workshops te faciliteren waardoor innovatie gestimuleerd wordt en er een betere visie en/of roadmap opgesteld kan worden. Bij McCoy noemen we het werk wat deze UX Strategists doen ook wel “Creative Business Consulting”.

In ons volgende blog bespreken we wat UX Design je op kan leveren: Sijme Geurts zal vertellen over de ‘Return on investment (ROI)’ van UX. Kun je niet zo lang wachten en wil je bijvoorbeeld zien wat voor mooie projecten wij in het verleden gedaan hebben voor o.a. Philips, Booking.com, VDL en ASML? Of wil je de gebruiksvriendelijkheid van een bepaald product laten testen met de McCoy Usability scan? Neem dan eens contact op met mij of met een van de andere UX designers bij McCoy.

Think UX, Think McCoy

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.