Dat je als organisatie ‘iets moet’ met online gebruikerswensen is geen nieuws. UX (User Experience) is mede daardoor inmiddels een begrip dat bijna iedereen wel kent. Maar weten we écht waar we het over hebben? Als UX-experts lopen we tegen een aantal hardnekkige misverstanden aan die zorgen voor koudwatervrees bij bedrijven om UX toe te passen. Zeker in de Enterprise wereld, en dat is een gemiste kans. Daarom in dit artikel: 4 misverstanden én feiten over UX.
Eerst nog even dit: wat ís UX eigenlijk?
‘Always begin with the end (user) in mind’. Daar komt UX samengevat op neer. We maken allemaal de hele dag gebruik van applicaties en allerlei online services. Als consument of als werknemer. Je hebt waarschijnlijk ook wel eens ervaren hoe frustrerend het is als dat niet werkt zoals jij wilt. UX is een ontwerpproces dat helpt om gebruiksvriendelijke applicaties te bouwen. Dat kan vanaf scratch of om een specifieke functionaliteit te verbeteren. Essentieel daarbij is om de wensen en problemen van gebruikers een stem te geven.
Misverstand 1: UX gaat vooral over ‘een mooi vormgegeven schermpje’
UX Designers doen meer dan strak vormgegeven schermpjes maken. Op zich logisch dat dit misverstand bestaat; veel van wat we opleveren zijn screenshots van hoe iets er op scherm uit ziet.
Feit 1: UX betekent ontwerpen op basis van data en een strak proces
We ontwerpen nooit zomaar iets wat we mooi vinden. Het ís wel mooi, maar UX draait altijd eerst om de eindgebruiker. Om zijn wensen in een ontwerp te verwerken, werken UX-designers volgens een bewezen succesvol ontwerpproces. Dat is altijd data-gedreven en gestoeld op onderzoek naar wat de eindgebruiker (niet) wil.
Misverstand 2: De gebruiker betrekken is gevaarlijk
‘Ja maar als we onze gebruikers om hun mening vragen, willen ze ook dat we er wat mee gaan doen.’ Veel organisaties zijn bang om valse verwachtingen te scheppen bij gebruikers en betrekken hen om die reden niet bij het ontwerpproces.
Feit 2: De band met de gebruiker verbetert als je hem betrekt
De sleutel tot succes als het aankomt op gebruikers betrekken zit in verwachtingsmanagement. Benader gebruikers op de juiste manier en communiceer transparant. Dan voelen ze zich juist betrokken bij het proces en begrijpen ze het eerder als iets (nog) niet mogelijk is. Wat ook helpt: gebruikers vragen naar de wens achter een requirement zodat je niet focust op een oplossing die de gebruiker al in zijn hoofd heeft.
Misverstand 3: UX betekent een groot, duur traject zonder duidelijk resultaat
Dataonderzoek, gebruikers betrekken, een stevig doordacht ontwerpproces… Klinkt groots en meeslepend, en duur? Wij zien nogal eens terughoudendheid bij organisaties omdat ze bang zijn het te groot te maken, terwijl ze tegelijk niet weten wat het nou echt oplevert.
Feit 3: Je kunt ook klein beginnen met quick wins
Toegegeven: een ideaal vormgegeven UX-traject heeft veel om het lijf. Maar je hoeft niet meteen een groot traject op te starten. We helpen klanten vaak genoeg met (goedkopere) quick wins zoals een Usability scan. Hiermee zien ze op basis van 10 ontwerpregels hoe gebruiksvriendelijk hun applicatie is. Dat resultaat geeft bijna altijd het vertrouwen om vervolgstappen te zetten.
Misverstand 4: UX is ingewikkeld
Niet weten waar je moet beginnen met UX leidt vaak tot de conclusie dat het beter is helemaal niets te doen. UX wordt dan gezien als te ingewikkeld. Want wat haal je allemaal overhoop als bijvoorbeeld uit zo’n gebruikersonderzoek komt dat een applicatie niet aan de eisen voldoet?
Feit 4: Externe expertise helpt, ook als je klein begint
In de commerciële sector wordt er veel meer belang gehecht aan UX en zie je ook vaker één of een heel team van UX-experts in dienst. Helaas loopt de Enterprise wereld hier nog steeds op achter. Wij zien dit graag anders. Ook als je klein begint, is het slim om externe expertise in te schakelen. Een echte UX-expert kijkt namelijk naar de behoefte achter het project en schat in welke kennis en activiteiten nodig zijn. Hiermee voorkom je onnodige kosten doordat niet meteen een heel ontwerpteam wordt ingevlogen. Maar… kom je al wel meteen tot een applicatie die beter aansluit bij jouw eindgebruikers.
Zijn jouw eindgebruikers blij met jouw website en applicaties?
Als je dat niet 100% zeker weet, is het interessant eens in de wereld van UX te duiken. Ons advies: niet meteen van de hoge duikplank springen. We verkennen graag samen met jou bij een kop koffie of UX meerwaarde voor je heeft, en waar die eventueel ‘quick wins’ liggen. Kijk voor meer info naar onze whitepapers of mail jan.laros@mccoy-partners.com.
Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.