BLOGCHANGE MANAGEMENT
Cindy van den Elzen

Een frisse blik op Change Management

Ondergedompeld worden in het snel ontwikkelende change management? In een team dat veel waarde hecht aan plezier, ideeën serieus neemt én een persoonlijke aanpak vooropstelt? Die kans liet Cindy van den Elzen niet aan zich voorbijgaan. Nog voordat ze officieel afgestudeerd was, zette ze haar pas vergaarde theoretische kennis al om in de meest creatieve ideeën als changemanagementconsultant bij McCoy. Dat zegt – als je het ons vraagt – meer dan duizend woorden. Toch doen we graag een poging om deze 💯-match uit te lichten. Lees je mee?

Het belang van verandering

Het belangrijkste wat Cindy in haar opleiding heeft geleerd? Een nieuw systeem kan nóg zo naadloos aansluiten op je organisatiedoelen; als change niet goed geborgd is, werkt het niet. En daarmee slaat ze de spijker op zijn kop. “Zonder change management, geen betrokken mensen. En zonder betrokken mensen, geen adoptie en geen succesvolle implementatie.” Bij digitale transformaties is belang voor het verander-aspect dan ook niet meer weg te denken.

Inlevingsvermogen en maatwerk

Maar change management ‘borgen’, hoe doe je dat eigenlijk? Cindy legt uit: “Geen mens of organisatie is hetzelfde. Er is geen one-size-fits-all-oplossing. Om mensen mee te krijgen, is jezelf verplaatsen enorm belangrijk. Zowel in de persoon die tegenover je zit, als in de organisatie waar diegene werkt. Wie heeft met deze transformatie te maken? Hoe wordt er momenteel gewerkt? Waar wordt naartoe gewerkt? En waar zit mogelijke weerstand? Change management gaat echt om het leveren van maatwerk. En voor dat stukje maatwerk is inlevingsvermogen cruciaal.”

Verandering op het snijvlak van business en IT

Het stuk inlevingsvermogen zit bij McCoy precies tussen business en IT in. De ingrediënten? Een combinatie van theoretische changekennis, inhoudelijke SAP-kennis én het kunnen en willen begrijpen van processen in organisaties. Door die kwaliteiten komt Change “automatisch” terecht op het snijvlak van business en IT. Cindy legt uit: “Door die combinatie verplaatsen we ons makkelijk in de mens, maar verliezen we de harde feiten niet uit het oog. En dat werkt goed wanneer het om verandering gaat: weten wat je toevoegt, maar ook begrijpen waar mogelijke weerstand zit en hoe je die weghaalt.”

De toekomst van change

Ambitieus en enthousiast kijkt het changemanagementteam uit naar de toekomst. Cindy: “Dit wordt groots. Eigenlijk doen we bij McCoy onbewust al veel langer aan change management. We hebben niet voor niets zo’n hoge adoptie. Maar het is tijd om change management als losstaand onderdeel van McCoy te erkennen en daarmee verder te groeien.” En dat zien het team maar al te goed voor zich.

Change-top-100-profiel

Voor die groei zijn gedreven mensen nodig. Een echte changeconsultant verplaatst zich in mens en situatie, én heeft genoeg theoretische kennis om daarmee om te gaan. Of, zoals Cindy het zegt: “Een McCoy changeconsultant legt enerzijds de link tussen change, IT en bedrijfsprocessen. Maar wat we eigenlijk nog belangrijker vinden is plezier, gezelligheid en nieuwsgierigheid.”

Slim veranderen brengt je verder

Een keer samen sparren over wat change management kan betekenen voor jouw organisatie? Graag! Neem dan contact op met Cindy via 0657400133 of cindy.van.den.elzen@mccoy-partners.com. Of herken jij jezelf in het change-top-100-profiel en wil je onderdeel worden van dit snel ontwikkelende team? Neem dan contact op met Joost Hinderdael via 0657252019 of joost.hinderdael@mccoy-partners.com.