Arjen van der Sluijs

Een saaie go-live… hoe fijn is dat?

Waarschijnlijk kennen we allemaal wel een sterk verhaal van een go-live die helemaal uit de hand liep. Bij de borrel is het mooi om te vertellen over die nachten doorhalen, of over die kapitale fout die een keer gemaakt is. En die alleen met veel kunst- en vliegwerk gecorrigeerd kon worden. Zoals met elk sterk verhaal is dat een mix van realiteit, fantasie en de menselijke neiging om mooie herinneringen smeuïg op te dienen. (Zoals dat verhaal over die sneeuwstorm en die go-live die niet doorging).

Maar eigenlijk willen we helemaal geen spanning. Niet tijdens go-live weekenden. We willen voorspelbaarheid. En we willen dat activiteiten en doorlooptijden netjes geadministreerd zijn. We willen dat de voortgang onder controle is. En dat er regelmatig wordt gerapporteerd over de milestones. Eigenlijk willen we allemaal een saaie go-live. Immers, geen issues = geen paniek. En geen paniek = goed. De spanning en sensatie bewaren we wel voor de go-live party.

Bij McCoy & Partners hebben we nu een aantal upgrades verzorgd volgens het principe van de: “Boring go-live”. We hebben daarbij een goede balans weten te vinden in de voorbereidingstijd versus het resultaat. Immers, voorbereiding kost ook tijd. En zeker in de laatste fases van een project is voornamelijk daar gebrek aan. Het is dus zaak om op tijd èn met de goede basis te beginnen.

“Op tijd” is een kwestie van plannen en voor de rest hebben we het runbook al op hoofdlijnen uitgewerkt. Samen met de klant vullen we de specifieke situatie verder in. Aanvullende acties en een inschatting van de doorlooptijden worden gedetailleerd in het runbook; eerst door het McCoy-team. En daarna verder aangevuld met en door het IT-team van de klant. Waarna we er in een derde ronde nog eens doorheen gaan met de business erbij. Op die manier hebben we een minutieus plan dat ook nog eens bij alle partijen bekend is. Omdat iedereen er aan bij gedragen heeft is er breed draagvlak.

Ook geïnteresseerd in een saaie go-live en een spannend feest naderhand? Bel Bart de Bijl (+31 6 1100 6899) voor alle ins en outs.