BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP ERP

Embedded Analytics is HOT. Je hoort het overal, iedereen wil het gebruiken, maar er zijn maar echt weinig klanten die er ook daadwerkelijk iets mee doen. Maar wat is het eigenlijk, dat Embedded Analytics? Is SAP S/4HANA Embedded Analytics het einde van traditionele rapportage en analyse? Simpelweg is het, het kunnen rapporteren binnen je operationele omgeving.  

In de meeste gevallen waarin gesproken of geschreven wordt over Embedded Analytics wordt S/4 aangehaald, maar ook zonder S/4 kan van Embedded Analytics gebruik gemaakt worden. Embedded Analytics is gebaseerd op de Core Data Services (CDS) techniek. Deze techniek maakt het mogelijk om een uniform model te creëren dat gebruikt kan worden ongeacht het onderliggende platform (ook non-HANA).  


Verschillende CDS views


In de nieuwste S/4 release levert SAP standaard 42497 ABAP CDS-views mee. Uiteraard niet allemaal even interessant voor reporting, maar de 9947 consumption views daarentegen kunnen al direct ingezet worden om inzicht te geven in de operationele data.  


Enkele Consumption Views

Geen S/4 systeem maar toch al met Embedded Analytics beginnen? 

Uiteraard zijn er een hoop klanten die nog niet op S/4 zitten. Niet getreurd, want deze CDS-technologie is beschikbaar binnen elk ander ABAP-systeem. Elke developer, met wat ABAP kennis, kan CDS views creëren die gebruikt kunnen worden in Fiori tiles, Analysis for Office reporting, SAC dashboarding, datasource richting een BW-omgeving  of een andere tool. Een real-time SAC-dashboard op ECC-data? Dat kan heel eenvoudig met behulp van CDS-views!

Wat zijn de eerste stappen om CDS te gebruiken? 

Allereerst moeten een recente versie van ABAP geïnstalleerd zijn. ABAP CDS is geïntroduceerd in de ABAP 7.4 release. Op het moment van schrijven is inmiddels versie 7.51 uit. Minimaal versie 7.5 wordt aangeraden. Daarnaast wordt er ook geadviseerd om een upgrade te doen van NW naar minimaal versie 7.5 SP16. Als laatste, niet te vergeten, moeten de BW-componenten van je NetWeaver systeem geactiveerd worden, want technisch gezien worden er, onder water, gebruik gemaakt van BW-objecten om de rapportages te tonen.

Alles geïnstalleerd: hoe nu verder? 

McCoy & Partners legt dit graag uit door middel van de onderstaande video; gebaseerd op een klantcase. In deze video wordt een ABAP CDS modellengenerator gebruikt, die modellen en bijbehorende views/query’s genereert op basis van SAP-tabellen. Dit kunnen dus non S/4 tabellen zijn. Andere manier is om deze handmatig te ontwikkelen. De klantcase die in de video behandeld wordt, was om uiteindelijk een SAC EWM Dashboard te voorzien van real-time data. Hierdoor heeft de klant de mogelijkheid om zonder tussenlaag te kunnen rapporteren op de operationele data.

Geïnteresseerd? 

Behoefte aan meer informatie over de mogelijkheden van Embedded Analytics, het gebruik van CDS-views of is er behoefte aan een real-time SAC-dashboard? Neem contact met op met Roel van Bommel. Roel.Van.Bommel@mccoy-partners.com of 06 22 69 83 92.