BLOGFINANCESAP S/4 HANA

Features S/4HANA 1809

Sinds een aantal jaar committeert SAP zich aan meer inzichtelijke Product Innovation planning, vaste release momenten en uitgebreide Feature Scope beschrijvingen. Zo ook voor S/4 HANA. Eind 2018 werd de ‘What’s new in S/4 HANA 1809’ gepubliceerd en volgden er de nodige presentaties en video’s. Onze collega Bas de Graauw was van de partij op de VNSG Finance meeting en lichtte later in onze McCoy Finance Team meeting de highlights toe. 

Wat opvalt is dat de presentaties zijn geschreven vanuit een proces oogpunt en meer spreken over functies en features dan over technische mogelijkheden, ofwel de ‘vinkjes’. Welk proces kunnen we beter ondersteunen vs. welke nieuwe vinkjes kan ik zetten.

 

Predictive Accounting in S/4HANA en Extension Ledger

Bij het onderwerp Predictive Accounting tijdens onze BU meeting neemt de energie binnen de groep toe. De intrige van een functie waar je al je klanten mee kunt helpen en je tegelijk afvragen hoe dat in godsnaam werkt…. Ik stel voor om snel in een kleiner comité samen te komen om SAP’s Predictive Accounting verder uit te zoeken. Een week later staat de afspraak; het Finance Predictive team is geboren.

Maar hoe zit dat nu met die vinkjes, tabellen en apps 😊? Dick legt uit welke customizing vereist is en hoe dit zichtbaar wordt in Sales en Finance transacties.

Tegenwoordig is het extension ledger type veld beschikbaar in de ledger configuratie. Voor predictive accounting is in eerste instantie een extension ledger nodig van het type “Prediction and commitments ledger”, vervolgens wordt deze gekoppeld aan onze company code. Hierna wordt nog een ledger group gedefinieerd voor de predictive ledger.

Vervolgens kan de ledger actief worden gezet voor predictive accounting en daarna kan predictive account geactiveerd worden voor de controlling area. Om dit vervolgens ook te gebruiken moet predictive accounting nog geactiveerd worden voor billing types (zodat bijvoorbeeld intercompany uitgesloten kan worden) en voor SD item categories. Hiermee is alle benodigde customizing gezet en kunnen we de functionaliteit gaan testen.

Hierna kunnen we een sales order aanmaken, en op basis van de verwachte leverdatum en billing datum worden twee postings gemaakt in het predictive ledger.
Bij eventuele wijzigingen wordt dit netjes verwerkt en na het afhandelen van de levering en de facturering worden de twee predictive postings netjes tegengeboekt.
Voor meer details zie ook het bijgevoegde McMovie: S4 HANA 1809 - Incoming Sales Order Predictive Accounting.

Yes! We hebben het aan de praat. Best een prima opbrengst voor een avondje knutselen onder het genot van een Pokebowl en een zak snoepjes (dank je Cindy)

Een aantal weken later rapporteren we trots terug aan de rest van groep, zoals gebruikelijk is de opkomst tijdens de Finance team bijeenkomst hoog. Goed om te zien dat onze inspanning gewaardeerd worden en dat de interesse voor het onderwerp onverminderd hoog is.

Bas en Dick leggen uit, iedereen is ervan overtuigd dat Predictive accounting meerwaarde kan bieden voor een klant. Echter, hoe past dit nu samen met Sales Forecasting (bv IBP), Financial Planning (bv BPC, SAC) en hoe zit het met Revenu Recognition (bv RaR)?

Het lijkt erop dat ons Predictive Accounting team nog een keer moet samenkomen. Maar nu gaan we de andere kant op kijken, die van de klant. We zijn getriggerd door een nieuwe SAP functie, doorgronden de technische achtergrond en gaan nadenken over mogelijke klantvragen die we ermee kunnen oplossen in een end-to-end proces. Another day at the office als Finance Consultant @ McCoy!

 

Think Predictive, Think McCoy.