BLOGDATA MANAGEMENT
Maarten Brandsma

Het belang van data cleansing: verbeter je datakwaliteit

Data cleansing is essentieel voor het succes van jouw organisatie, omdat het rechtstreeks van invloed is op de kwaliteit van jouw gegevens. Het niet onderhouden van schone gegevens kan leiden tot tal van problemen, zoals onnauwkeurige analyses, verkeerde besluitvorming en inefficiënties in de bedrijfsvoering. Net zoals het belangrijk is om regelmatig jouw huis schoon te maken, vereist jouw database zorgvuldig onderhoud. In deze blog zullen we bespreken waarom data cleansing belangrijk is en hoe het jouw gegevenskwaliteit aanzienlijk kan verbeteren.

Voorkom vervuiling van gegevens

Duplicaatrecords, onnauwkeurige gegevens en informatie. Komt dit bekend voor? Gedurende de levensduur van elk systeem is het natuurlijk dat gegevensrecords worden verontreinigd of verouderd. Dit probleem is van groot belang voor jouw organisatie, en dit is waarom:

  • Gebrek aan protocollen voor gegevenskwaliteit: Zonder proactieve maatregelen zijn gegevens kwetsbaar voor onnauwkeurigheden en inconsistenties.

  • Ongeoorloofde toegang en onbedoelde wijzigingen: De integriteit van gegevens kan worden aangetast wanneer onbevoegde personen toegang krijgen tot jouw gegevens.

  • Overlapping van afdelingen: In organisaties met afdelingen die overlappende verantwoordelijkheden hebben, is het gebruikelijk dat gegevens afzonderlijk worden verwerkt. Dit kan leiden tot tegenstrijdige of overbodige informatie die de algehele dataset vervuilt.

  • Lokale wijzigingen met wereldwijde impact: Lokale wijzigingen in een deel van het systeem kunnen fouten over de hele dataset verspreiden.

  • Onvolledige informatie: Ontbrekende of verouderde informatie kan jouw dataset onbetrouwbaar maken.

De gevolgen van gegevensvervuiling kunnen aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van jouw bedrijf. Vervuilde gegevens kunnen leiden tot onnauwkeurige analyses, waardoor jouw organisatie beslissingen neemt op basis van onjuiste informatie. Het kan leiden tot onjuiste klantcommunicatie, waardoor het vertrouwen wordt geschaad en de reputatie van het merk wordt aangetast. Het kan ook leiden tot schendingen van naleving, regelgevende boetes en juridische complicaties. Maar het allerbelangrijkste is dat vuile gegevens workflows kunnen verstoren, wat leidt tot inefficiënties, verhoogde operationele kosten en gemiste kansen.

Om optimale bedrijfsprestaties te garanderen, is het essentieel om data cleansing-praktijken te implementeren en een proactieve benadering van gegevenskwaliteitsbeheer te handhaven.

Betere gegevens, betere resultaten

Het beheren van gegevens maakt jouw gegevens beter en bespaart je geld. Het opzetten van een gestructureerd programma voor gegevenskwaliteitsbeheer is een van jouw belangrijkste drijfveren voor jouw bedrijf. Het helpt om jouw gegevens waardevoller te maken en opent nieuwe mogelijkheden voor strategische doeleinden. Het vermindert ook de risico's en kosten die gepaard gaan met slechte kwaliteit gegevens. Tegelijkertijd draagt het bij aan een stijging van de operationele efficiëntie en productiviteit van de organisatie, waardoor gestroomlijnde operaties en geïnformeerde besluitvorming mogelijk worden. Even belangrijk is de rol ervan bij het behouden van de reputatie van jouw organisatie en het versterken van het vertrouwen bij stakeholders. Kortom, een goed gestructureerd initiatief voor gegevenskwaliteitsbeheer stuwt jouw organisatie naar verbeterde prestaties, kostenefficiëntie en een blijvend positief imago.

Stop met uitstellen

"Master data is the beating heart of your organization. Without it, you’re dead in the water. When maintaining your master data, everything will run more smoothly. You may just not have gotten around to doing it yet."

SAP MDG, Hans-Georg Emrich

Het is de hoogste tijd voor bedrijven om hun uitdagingen op het gebied van gegevenskwaliteit aan te pakken. Dit is geen taak om uit te stellen. Het is een cruciale stap in het moderne zakelijke landschap. Het uitstellen van actie vergroot alleen maar de kans dat gegevensproblemen schade veroorzaken - van hogere kosten tot reputatieschade. Gelukkig bieden we binnen de McCoy-implementatieaanpak oplossingen om gegevens in jouw systeemlandschap te reinigen. Niet alleen als onderdeel van de implementatie van het nieuwe systeem, maar ook binnen jouw bestaande omgeving. We hebben verschillende tools en oplossingen om jou te ondersteunen bij jouw reinigingsactiviteiten, zoals ons Smart Data Platform, Trifacta, Winshuttle en Address Check-tool. Waar wacht je nog op?

Begin nu

Wil je beginnen aan een grote schoonmaak? Neem contact op met Maarten Brandsma.