BLOGTECHNOLOGYSAP S/4 HANA
Dave Verkoelen

Hoe vervoer je een koelkast met de auto?

De cruciale rol van de juiste mix aan S/4HANA Extensions

Stel, je oude auto hapert op de meest ongeschikte momenten en de onderhoudskosten rijzen de pan uit; je bent toe aan een nieuwe auto. Je kiest een nieuwe auto en met wat mooie opties als leren bekleding en speciale velgen rijd jij weer ongestoord rond. Op een dag wil je een nieuwe koelkast vervoeren met die auto …

… dus zaag je het dak open, sloop je de passagiersstoel eruit en probeer je op die manier de koelkast in jouw gloednieuwe auto te proppen. Klinkt als een vrij onhandige keuze, nietwaar? Die auto rijdt daarna ineens niet zo soepel meer. Met een nieuw ERP-systeem werkt het net zo: als je de basis verbouwt, ‘loopt het niet meer’. 

Het doel: business processen die vlekkeloos draaien

IT is nooit een doel op zich. De business processen moeten vlekkeloos draaien en de gevolgen zijn groot als dit niet zo is. Denk aan de logistiek van PostNL en wat er gebeurt als hun sorteerproces vastloopt. Vandaar ook dat SAP adviseert ‘to keep the core clean’. Maar dat is wat ons betreft geen heilige graal om na te streven. 

De crux: de juiste mix van in-app en side-by-side extensions

Helemaal niets veranderen in SAP S/4HANA is simpelweg geen optie. De bedrijfsprocessen moeten immers wel zijn afgedekt in het systeem. En je wilt dat die processen gegarandeerd goed blijven lopen in de toekomst. Daarvoor heeft SAP uitgebreide extension technieken ontwikkeld. 

De crux zit in het selecteren van de juiste mix van in-app en side-by-side extensions. Je hebt beide extensies nodig voor een optimaal systeem. Door extensies te gebruiken voorkom je gerommel aan de kern van het systeem waardoor het spaak loopt. Onze visie is dan ook: ‘keep the core focussed’.

De auto: SAP S/4HANA met in-app extensions

SAP heeft de laatste jaren hard gewerkt aan de in-app extensions waarmee de auto nog beter rijdt. Slim dus om daar gebruik van te maken. Zeker omdat je met deze extensions zeker weet dat de kern intact blijft en de motor soepel draait. Het scheelt ook een hoop tijd en omscholing omdat je bestaande kennis slim hergebruikt. 

De uitbreiding: een aanhangwagen om alles te vervoeren

Zijn er requirements die niet direct met de kern van het systeem te maken hebben? Zet ze dan op een aanhangwagen (side-by-side extensions) en koppel ze vast aan je auto.
SAP garandeert een sterke koppeling met het vaste systeem waardoor het business proces soepel verloopt. Je kunt hiervoor bestaande oplossingen in de markt gebruiken. Een andere optie is eigen oplossingen maken die je centraal in de organisatie hergebruikt.

De juiste keuzes op het juiste moment

Het draait dus om de juiste mix van in-app en side-by-side extensions. De kunst is om die keuzes ook op het juiste moment te maken. Sta je aan de start van een transitie van ECC naar S/4HANA? Dan is dat het perfecte moment. Je behoedt jezelf dan voor verkeerde keuzes waarmee je op een later moment langs de kant van weg geparkeerd raakt. Of voor torenhoge, onrealistische kosten door alles nieuw te bouwen terwijl dit niet nodig is. 

Bekijken hoe dit voor jouw bedrijf relevant kan zijn? Neem contact op!


Overstappen naar S/4HANA? Hier moet je over nadenken

Heeft migreren naar SAP S/4HANA zin voor jouw bedrijf? Ontdek hoe onze klanten zich onderscheiden, download de S/4 succesverhalen