Een keer per jaar een beoordelingsgesprek en een HR-afdeling die zich enkel nog bezighoudt met eendimensionale zaken als functiehuizen, openstaande vacatures vullen, ziekteverzuim, disfunctioneren en verloop. Daar win je de race niet meer mee, vinden Amber Smeulders en Thomas Hendrickx. De een bekijkt de toekomst van de werknemer vanuit de menselijke kant, de ander vaart op tech en data om orde te scheppen in de kantoorjungle. People & Tech als drijvende factor voor HR dus. In het midden vinden de twee elkaar en van daaruit willen ze de branche wakker schudden. Tijd voor verandering. Tijd voor HRX: Human Resource eXperience. Hoe je dat vormgeeft volgens het duo? Leer je werknemers kennen. Ook als je er 10.000 hebt. En dat is echt niet zo tijdrovend en ingewikkeld als het klinkt. Zeker niet met alle technologische mogelijkheden van nu.
“Wil je overleven als organisatie, dan zal je de grootte en expertise van je totale personeelsbestand én razendsnel aan moeten kunnen passen aan wat de markt van je vraagt én de jongere generaties aan je moeten binden”, onderstreept Smeulders.
Dat begint onder meer bij het onderkennen en voorkomen van de generation gap waar veel wederzijds begrip tussen traditionele werkgevers en starters stuk loopt. Smeulders: “Millennials en Gen X-ers vragen heel wat anders van je, dan wat je van andere generaties gewend bent. Ze willen meer dan alleen elke maand geld op de bank. Zingeving, oog voor hun individuele situatie. Hoe eerder je daarop in kunt spelen, hoe beter je beslagen ten ijs komt in the war for talent.”
Wat volgens Smeulders en Hendrickx helpt in de felle strijd om personeel: consumerization. “Net zoals bij consumenten de trend is eigenlijk. Het bieden van een geoptimaliseerde, persoonlijke werkbeleving op individueel werknemersniveau. Employee Experience”, stelt Smeulders.
De troef om dat te bereiken? Dat is het punt waar technologie om de hoek komt kijken. Hendrickx: “Een combinatie van data en inzicht. Door op een juiste manier gebruik te maken van alle verzamelde data, leer je je werknemers begrijpen. En ontdek je ook hoe je ze kunt behouden.”
Diezelfde gegevens bieden je overigens ook de kans om in te spelen op veranderingen in je branche of op wensen van je klant. Nu we in the digital age beland zijn, volgen technologische ontwikkelingen en veranderende klantbehoeften elkaar immers nog sneller op dan het licht. Aan bedrijven de schone taak om hun personeelsbestand daar zo flexibel mogelijk op in te richten. Wat met ondernemingsraden, vakbonden en andere regelgeving bijna onmogelijk is.
“De manier waarop organisaties met werknemers omgaan moet drastisch veranderen. Doe je dat niet, dan sta je over 3 jaar met lege handen”, benadrukt Smeulders. Hoe houd je je ‘workforce’ dan vitaal en in lijn met je bedrijfsdoelstellingen? Oh, en als het even kan óók nog up-to-date op het gebied van technologie, digitalisering, robotisering en alles wat nog meer bij dit digitale tijdperk komt kijken.
Beide HR-experts putten uit eigen ervaring – Smeulders werkte onder meer als HR-manager bij Sterksen, Atos, DAF Trucks en SAP, Hendrickx bewandelde grofweg hetzelfde spoor maar hield zich voornamelijk bezig met technologie – als ze vertellen over hun visie op de toekomst van HRM. Een zienswijze die, dankzij de mogelijkheden van technologie en de huidige softwaresystemen, toe te passen is op kleinere bedrijven, maar ook op multinationals.
Volgens de HR-expert weet je met goede software wat je wanneer nodigt hebt en welke impact het zou kunnen hebben op je bedrijfsvoering. En met die inzichten kun je ook met andere afdelingen van je organisatie om de tafel om een personeelsstrategie vorm te geven.
Smeulders zag het van dichtbij gebeuren dat een bedrijf onverwacht geconfronteerd werd met de impact van technologie. “Door de komst van robots in een organisatie vervielen bepaalde operationele rollen. De betreffende medewerkers – die ooit een vak hadden geleerd waarmee ze met hun handen konden werken – konden hun functie behouden, maar dan achter de knoppen van de software om de desbetreffende robots aan te sturen. Zij merkten direct de invloed van nieuwe technologie op hun vak en werden daar niet bepaald gelukkig van. Ze deden liever het manuele werk waar ze voor geleerd hadden. Met meer inzicht omtrent de impact van technologie, had het bedrijf daar wellicht op kunnen anticiperen en die werknemers een betere persoonlijke experience kunnen bieden. Meer begeleiding in de aanloop naar de automatisering toe, omscholing, een andere functie, noem maar op.”
Ook Hendrickx kwam tijdens zijn loopbaan genoeg bedrijven tegen die stukliepen op te weinig inzicht in wat ze precies nodig hadden aan kennis, kunde en personeelsaantallen en daardoor niet op tijd konden schalen in het personeelsbestand of de juiste mensen op de juiste plek hadden. Hendrickx: “Dat kan een behoorlijke impact hebben op de vitaliteit van je bedrijf. En dat hoeft niet als je inzet op Human Resource eXperience. De magie zit ‘m in het samenbrengen van zowel die inzichten die je uit data kunt onttrekken voor een langetermijnvisie op je workforce, en de experience die je op basis van die kennis aan je werknemers kunt bieden.”
Hendrickx beklemtoont nogmaals het belang van data. “Wanneer je het gebruikt om de persoonlijke betrokkenheid bij je personeel te vergroten en hen door die inzichten een werkplek biedt waar ze kunnen groeien en ontwikkelen, heb je goud in handen.”
Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.