BLOGSUPPLY CHAIN EXECUTION
Robert Klauss

Ik ontwikkel me razendsnel tot SAP EWM expert bij McCoy

Ik had er twee en een half jaar op zitten bij mijn eerste werkgever en ervaring opgedaan met veel verschillende SAP-modules. Hier kwam ik ook voor het eerst in aanraking met Extended Warehouse Management (EWM). Al snel kwam ik erachter dat dit een module is waar ontzettend veel mee kan. Ook het implementeren ervan biedt leuke functionele en technische uitdagingen. Deze combinatie sprak mij erg aan; ik besloot me meer te verdiepen in deze module. 

In eerste instantie was ik niet van plan om over te stappen naar een andere consultancy partij, maar het hoge kennisniveau van McCoy op het gebied van EWM en de vooruitstrevende en complexe oplossingen die door het Supply Chain Execution team gerealiseerd zijn, hadden mijn interesse gewekt. Ik had goede gesprekken met verschillende McCoyans. De keuze was daarna dan toch echt gemaakt: ik ging de overstap maken naar een andere SAP-partner. Hoe is dat bevallen? En wat heb ik geleerd? Dat vertel ik hier graag.

Waarom EWM?

Mijn eerste SAP-certificering was op gebied van Warehouse Management (WM). In het nieuwe SAP S4 HANA (de opvolger van het oude SAPP ECC) was EWM plots de standaardoplossing voor Warehousing en was WM niet meer beschikbaar. Eigenlijk werd ik dus een soort van ‘gedwongen’ om met EWM aan de slag te gaan. Tijdens een cursus bij SAP in Brussel kwam ik er al snel achter dat EWM op heel veel manieren verschilt van WM. Niet alleen door het grotere aantal mogelijkheden dat deze oplossing biedt, maar ook door de manier waarop de basis volledig afwijkt van WM. De honger naar het toepassen van de geavanceerde mogelijkheden van EWM werd alleen maar groter naarmate ik er meer mee in aanraking kwam. 

Simply McCoy

Mijn eerste echte ontmoeting met het McCoy team was tijdens een Synergy bijeenkomst in de zomer van 2019. Dit is een interne bijeenkomst die eens in de anderhalve maand gehouden wordt bij McCoy. Iedereen van het bedrijf wordt hiervoor uitgenodigd en vrijwel iedereen is hierbij aanwezig. De sessie vond plaats in een oude molen met een grote tuin. Bij aankomst kon ik de locatie al herkennen aan de oranje McCoy vlaggen. Het was een warme dag en ik zag al veel McCoyans onder het genot van een biertje in de zon met elkaar in gesprek. Vrijwel direct toen ik uit mijn auto stapte werd ik al aangesproken “Hee een nieuw gezicht”. Vanaf daar werd ik gelijk voorgesteld en gemengd in het gezelschap.

De plenaire sessie begon met een voorstelrondje. De Synergy bijeenkomsten zijn er namelijk ook voor om nieuwe collega’s te leren kennen. Mijn naam stond ook op de slide en op deze manier wist iedereen gelijk wie ik was. Aan het einde van de sessie werd er nog een toast uitgebracht met een glaasje whisky. Dit alles gaf een goede indruk van de bedrijfscultuur. McCoy is namelijk een partij waar veel waarde wordt gehecht aan het onderlinge contact en het groepsgevoel.

Eerste project

Vervolgens verliep mijn overstap naar McCoy vrij snel. Nog voor mijn eerste werkdag werd ik al door een collega gebeld met de vraag of ik een middagje naar kantoor kon komen voor een introductie op het project waar hij op dat moment mee bezig was. Hij zocht iemand die hem kon vervangen tijdens zijn vakantieperiode. Op deze manier kon ik op mijn eerste werkdag bij McCoy eigenlijk al direct aan de slag met een concrete opdracht bij een klant. Niet zomaar een klant overigens, maar een van de grootste whisky producenten van Ierland. Met een zeer omvangrijk warehouse dat volledig op EWM draait. Deze klant was op dat moment bezig met het implementeren van een Conveyer Belt systeem dat door EWM aangestuurd moest worden. 

Terug van vakantie liet mijn collega weten dat ik van hem het stokje mocht overnemen. Onder goede begeleiding raakte ik dus steeds meer betrokken bij de specifieke processen van deze klant. In samenwerking met een van de programmeurs van McCoy heb ik zodoende de volledige aansturing van dit Conveyer Belt systeem gerealiseerd. Afgelopen maand is dit project afgerond en is het Conveyer systeem succesvol live gebracht!

Intussen is mijn volgende grote project gestart bij een Nederlands hightechbedrijf waar een nieuw logistiek centrum (meer dan 40.000 vierkante meter) gebouwd wordt dat zal draaien op EWM. Samen met collega’s van McCoy verzorgen we de systeeminrichting en brengen we de processen in kaart. Ook dit is een leuke uitdaging aangezien we een systeem opzetten voor een gebouw en een proces dat nog niet bestaat. Ik verwacht hier dan ook de komende tijd heel veel te leren en veel voldoening uit te halen door goede oplossingen te implementeren.

Mijn ervaring tot nu toe

Door de enorme hoeveelheid EWM kennis die aanwezig is binnen McCoy merk ik dat ik ontzettend snel vooruit ga. De senior collega’s hebben praktisch alle issues wel een keertje meegemaakt. Hierdoor ben ik tijdens mijn projecten vrijwel geen tijd kwijt aan het oplossen van technische/sap-specifieke probleempjes en heb ik meer tijd om me te focussen op de processen en kennis op te doen over nieuwe functionaliteit. Ook is het erg fijn om inhoudelijk te kunnen sparren met collega’s die de ins en outs van EWM kennen. Op deze manier kom je soms op een oplossing uit die in een heel andere hoek zit dan waar je zelf aan dacht.

Op het gebied van coaching en loopbaanbegeleiding merk ik ook dat bij McCoy de persoon echt centraal staat. Er wordt actief contact gezocht en actie ondernomen om ervoor te zorgen dat je het naar je zin hebt. Dit maakt McCoy voor mij een partij waar ik me zeker geen nummertje voel, maar een gewaardeerde collega die onderdeel uitmaakt van een team. De ‘Great Place to Work’ prijs is in mijn ogen dan ook terecht verdiend voor McCoy. 

Think SAP, Think McCoy
Kijk op: werkenbijmccoy.nl