Jeroen Seuntiens

IT-succes is topsport: 7 lessen waarmee je de wedstrijd wint

De best practices van samenwerking Vitens-McCoy volgens CIO Matthijs Zwart

Goed personeel op de goede plek krijgen en houden. Het is de heilige graal voor bijna elk bedrijf. Of om in sporttermen te blijven zoals Matthijs Zwart, CIO & CISO van Vitens graag doet: de hoofdprijs. Daarom implementeerden ze samen met McCoy een planningsomgeving voor strategische personeelsplanning in SAP Analytics Cloud en SAP Success Factors. Hoe win je deze IT-wedstrijd? Matthijs deelt 7 lessen met je. Spoiler alert: de mensen zijn belangrijker dan de techniek.  

1.    Een doel creëert een team

Louis van Gaal weet precies hoe belangrijk een doel is. Wordt het een project met verschillende mensen en weet je vooraf al dat het lang gaat duren? Hou het doel voor ogen. Wat wordt er beter door dit project? Waar doen we het ook alweer voor? Blijf het doel hardop herhalen voor alle lagen van het bedrijf. Richt een stuurgroep op die zich hiermee bezighoudt.

2.    Als je alles onder controle hebt, ga je niet hard genoeg

Als je een project start, vraag je dan af welk risico het bedrijf aankan. Bij ons past de houding ‘Als je alles onder controle hebt, ga je niet hard genoeg’ goed. Maar elk bedrijf en elke cultuur is anders, mogelijk zijn jullie meer van het credo ‘Voor ik een fout maak, maak ik hem niet’ (Johan Cruijff)?  Bij Vitens maken we liever een fout en leren daarvan voor de volgende keer. Maar nogmaals: speel de wedstrijd op jullie eigen manier.

3.    Be good & tell it

Vergeet niet je successen te delen. Soms zit je zo midden in de dagelijkse gang van zaken dat je er überhaupt niet bij stil staat dat je succes hebt behaald. Wees je hier bewust van en deel het. Neem altijd alle stakeholders mee in je communicatie, tot en met de Raad van Commissarissen. Meer informatie is altijd beter dan minder, zeker als het positieve informatie is.

4.    Fail fast

Aan het begin van een project heb je vaak nog de illusie dat je alles overziet wat komen gaat. Maar eigenlijk gaat dat niet meer op. Zeker niet als je met veel mensen samenwerkt. Het kan ervoor zorgen dat je te lang aan de tekentafel blijft staan; scenario’s uitwerken, vooruitlopen op de zaken. Dit vertraagt. Je kan ook gewoon gaan, snel stappen maken. En eventueel sneller falen, maar daardoor kom je ook sneller vooruit. Iedereen moet fouten kunnen maken; de cultuur moet dit uitdragen.

5.    Als je altijd te laat komt, moet je eerder starten

Houd er van tevoren rekening mee dat het langer gaat duren dan gepland, dat het tegen gaat vallen, dat afdelingen tijd nodig hebben om te wennen. Dit is een gegeven en geen onverwachte gebeurtenis in je projectplanning.

6.    Koester je mensen

De grootste uitdaging: goede mensen vinden. Dat is verdraaid lastig. Dus het laatste wat je moet doen is de goede mensen die je hebt vermoeien met onderlinge strubbelingen, zinloos werk, administratie, vergaderingen, etc. Wees zuinig op hun tijd en zorg dat ze gemotiveerd blijven. Laat ze simpelweg hun werk doen. Als een developer de helft van zijn dag in meetings zit weet je dat er iets verkeerd gaat.

7.    Blijf doorselecteren

Om in sportmetaforen te spreken: je moet een spits in de spits zetten en een keeper in de goal. Zorg dat iedereen op de best passende plek staat opgesteld en blijf hier continu scherp op. Dat maakt uiteindelijk de hele ploeg beter, maar de mensen zelf ook.

Het draait bij Vitens om mensen …

Conclusie: in niet één van de 7 lessen gaat het om de techniek. Uiteindelijk draait alles om mensen. Een goede IT-projectmanager is dan ook een goede mensenmanager.

… net als bij McCoy

De ‘More Than IT’ visie van McCoy sloot naadloos aan op de benadering van Vitens en maakte het project tot een winnende wedstrijd. Ook een keer van gedachten wisselen over hoe je op het erepodium komt met jouw IT-project? Neem dan contact op met Jan Laros via jan.laros@mccoy-partners.com of +31 6 23195153