BLOGTECHNOLOGYSAP S/4 HANA
Jan Willem Molenaar

Keep the core clean ≠ maatwerk

De boodschap bij SAP-gebruikers is luid en duidelijk aangekomen. Om innovatief en wendbaar te blijven, laten we de core van ons ERP-systeem standaard. We bouwen daarin geen maatwerk, oftewel: ‘we keep the core clean’.

Waarom willen we geen maatwerk in de core? We willen een update uitvoeren op ons core-systeem alsof het een office update is. We betalen voor het gebruik van S/4HANA en willen nieuwe functionaliteit toepassen zodra deze beschikbaar is. En als het mogelijk is kiezen we voor S/4HANA cloud en voert SAP de updates elk kwartaal voor ons uit.

Stick to the standard

So far, so good. Maar hoe gaan we om met maatwerk? Velen vertalen ‘keep the core clean’ naar ‘stick to the standard’ en maatwerk is uit den boze. Terug naar standaard software moet een continu streven zijn, maar is niet altijd de beste optie. Maatwerk is geen vies woord, maar een kwestie van een business case. 

Er zijn, nog steeds, simpelweg twee redenen om voor maatwerk te kiezen:

  • Met een specifieke maatwerkoplossing behaalt mijn bedrijf een kosten efficiëntie, die ik met standaard functionaliteit niet kan bereiken;

  • Door het bouwen van bedrijfsspecifieke functionaliteit genereren we concurrentievoordeel en lopen we voorop in onze branche. Oftewel, we creëren extra waarde voor ons bedrijf.

In beide gevallen zijn in de business case de kosten van de ontwikkeling en het beheer van mijn maatwerkoplossing meegerekend. Bovendien ontwikkelen we het maatwerk met een mate van agility, dat we ook in de toekomst in staat blijven om de kostenefficiency of het concurrentievoordeel te behouden. Want geef toe, wat vandaag toekomstmuziek lijkt, is morgen realiteit. Alles veranderd voortdurend en de wereld is ‘nooit af’. We moeten in staat zijn om ons snel aan te passen.

Breng maatwerk naar de cloud

Hoe doen we dat? Door het maatwerk naast de core te ontwikkelen en te deployen, op een modern Cloud Platform. Door het maatwerk als losse onderdelen te zien, die loosely coupled zijn met de core, het liefst met een stabiele en standaard API. Dat doen we als we de stap nemen naar S/4HANA, maar waarom niet eerder beginnen? SAP Cloud platform biedt hiervoor een uitgelezen kans. Houdt onze blog in de gaten en leer hoe je maatwerk naar de Cloud brengt.

Leef je met dezelfde gedachten? Of wil je simpelweg met ons sparren over deze aanpak? Neem contact op met McCoy.

 

Overstappen naar S/4HANA? Hier moet je over nadenken

Heeft migreren naar SAP S/4HANA zin voor jouw bedrijf? Ontdek hoe onze klanten zich onderscheiden, download de S/4 succesverhalen.