Tom van den Berg

Kip it Simple

Licht, het meest veelzijdige stukje vlees. Licht! Wat heeft licht met kippen te maken? Alles. Kippen reageren namelijk op verschillende typen licht wat leidt tot minder stress en verbeterde voedselconversie. Hoe we dit doen lees je hier.

“I have a dream”. Met deze woorden begon Dr Martin Luther King zijn beroemde speech. Zijn visie voor de veranderingen die nodig waren in de Verenigde Staten spraken leverde hem vele volgers.

De vooruitgang in technologie – microcomputing, Internet of Things, cloud solutions, etc – zorgt ervoor dat we alles met elkaar kunnen verbinden, en dat we in razendsnel tempo de meest complexe analyses kunnen uitvoeren op datasets groter dan alle data van de vorige eeuw bij elkaar. De mogelijkheden zijn eindeloos, de vrijheid die dat schept is enorm, misschien wel een beetje te groot. Want als alles mogelijk is, hoe kies je dan wat je moet doen? Ik denk dat het begint met een droom.

Hans van Diem van NatureDynamics heeft zo’n droom. Zijn droom is om met behulp van de eigenschappen van licht het leven van dieren te verbeteren. Door onderzoek te doen naar hoe kippen op verschillende lichtfrequenties reageren, heeft zijn bedrijf de voedselconversie met 5% weten te verbeteren. Wat overigens voor de boer een winstverhoging van 50% betekent. Omdat de kippen zich prettig voelen bij een bepaalde golflengte hebben ze minder stress, en zo wordt minder energie vanuit het voedsel verspild en hebben de kippen ook nog eens minder antibiotica nodig. Goed voor de kip, en goed voor de boer.

NatureDynamics levert dus geen lampen, ze leveren lichtrecepten. Deze lichtrecepten kunnen door de pluimveehouders gekocht worden via een webshop. McCoy heeft deze webshop ingericht en gekoppeld aan het innovatieve SAP Cloud Platform, die de mogelijkheik biedt om het gekochte lichtrecept automatisch te genereren en beschikbaar te stellen aan de pluimveehouder. De order wordt verstuurd naar het SAP backend systeem, zodat ook de financiele processesen van Signify de boekhouding up-to-date houden. De lampen in de kippenstal kunnen het lichtrecept downloaden en direct activeren. Zo is het eenvoudig voor de boer om altijd volgens de laatste inzichten van NatureDynamics zijn installatie te updaten met de nieuwste lichtrecepten, terwijl ook de administratieve kant volledig afgedekt is.

SAP verspreidt onder het evangelie van Leonardo zijn boodschap dat het Cloud Platform Innovatie mogelijk maakt en heeft dit project erkend als een voorbeeld van innovatie door het als winnaar uit te roepen in de SAP Quality Awards- categorie Innovatie. Wij vinden het simpelweg mooi dat we met onze kennis van technologie in staat zijn uw droom te verwezenlijken. Keep dreaming!

Think Innovation, Think McCoy.