BLOGBUSINESS INTELLIGENCEBUSINESS PLANNINGSAP S/4HANASAP ANALYTICS CLOUD
Roel van Bommel

Laat je plannings-bedrijfsprocessen samenwerken als een sterrenteam 

Dataverzameling orkestreren bespaart 60-70% tijd 

Heb je wel eens in de keuken van een sterrenrestaurant gekeken? De een doet niets anders dan de allerbeste voorgerechten maken, terwijl de ander met een pincet in de weer is om bloemblaadjes te schikken op je dessert. De gangen hebben op zich niet veel met elkaar te maken. Maar samen maken ze wel jouw restaurantexperience. Het mooie aan zo’n keuken is dat iedereen 100% op elkaar is ingespeeld. Ze weten precies wie wat moet doen, en zonder veel te praten zetten ze topprestaties neer. 

Waren alle bedrijfsprocessen ook maar zo soepel op elkaar afgestemd; dat zou dataverzameling een stuk minder tijdrovend maken. In dit artikel lees je hoe je Data Orkestratie benut om processen als een sterrenteam met elkaar te integreren. 

 Tijd verspillen aan de verkeerde dingen  

60 tot 70% van hun tijd. Dat besteden operationele en financiële teams gemiddeld aan dataverzameling en -verificatie. Nogal zonde, want liever besteed je de kostbare tijd van deze schaarse mensen aan waar het echt om draait: analyses maken met waarde voor je organisatie. Dit probleem wordt nog groter als gegevens slecht, in silo’s of helemaal ontoegankelijk zijn. Ook met een ‘simpele’ spreadsheet ontloop je dit probleem helaas niet. Handmatige gegevensinvoer is een garantie voor fouten in de gegevens die je verzamelt. 

Processen integreren: welke tooling gebruik je?

Stel, je wil het slimmer aanpakken. Laten we dat eens toepassen op de grote planningsprocessen van elk productiebedrijf: HR, Sales & Marketing, IT en Operations.  Het is cruciaal dat dit goed is geïntegreerd met het financiële proces. Welke tooling gebruik je dan om dit te orkestreren? 

Automatiseren met een DataWarehouse  

Wil je van die tijdsverspilling af en diepgaande inzichten hebben? Dan is het cruciaal om automatisering en flexibiliteit aan de planning toe te voegen. Daarvoor bestaat een reeks oplossingen, ondergebracht in een DataWarehouse dat het single point of truth is. Bijvoorbeeld SAP DataSphere, SAP BW, SAP HANA, wat je gebruikt voor input, throughput & output van procesdata. Bijkomend voordeel is dat je de analytical capabilities (SAC, AFO, Power BI) kan inzetten voor de georkestreerde data. 

SAP Cloudgerelateerde tools die proces ondersteunen 

We werken veel samen met SAP-georiënteerde klanten en zien dat zij vaak alle SAP-tooling al in huis hebben. Ook hebben de meeste inmiddels een cloudstrategie, of bewegen hiernaartoe. Het ‘enige’ wat je dan nog hoeft te doen, is alle beschikbare SAP-tooling te benutten. Je maakt ze aan via een URL en kunt ze vandaaruit ook gebruiken. Voor elk proces is er een tool: 

  • SAP IBP  --> Operations Planning

  • SAP successfactors --> HR

  •  SAP DataSphere / S/4HANA Cloud --> DataWarehouse

  • SAC --> Dashboarding, Reporting

  • SAC Planning --> Financial

  • CPI --> collaboratie tussen de tools

Welke stap levert jullie de meeste waarde op? 

Dat hangt af van de volwassenheid van jullie huidige organisatorische toolingcollaboratie: 

1.     Reactive

Jullie hebben datasilo’s met handmatige verrijkingen

2.    Integrate

Jullie hebben reactieve (historische) data die gedeeld is tussen tools

3.    Collaborative

Jullie hebben één set gegevens en KPI’s die één bron van waarheid vormen. Gegevens worden gedeeld met partners

4.     Orchestrate 

Jullie hebben al volledige dataorchestratie over systemen waardoor je 60-70% tijd overhoudt om te analyseren en verbeteren ipv verzamelen. Dit is het einddoel waarin je ook Data Science mogelijkheden hebt om extern statistisch ondersteund te worden in je planningsprocessen

 

Hoeveel tijd op dataverzameling kunnen jullie besparen? 

Bepaal hiervoor eerst op welk niveau jullie nu zitten. Wil je weten hoe je dit in kaart brengt, neem dan contact op met Bas Gijsbers of Roel van Bommel 

*Dit is het tweede blog in een reeks over plannings-bedrijfsprocessen die over verschillende tooling (SAP IBP, CPI, SAP DataSphere, SAC Planning, SAC) heen gaat.  

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.