BLOGINTEGRATION
Ali Celiker

Mag ik jouw valentijn zijn?

Herinner jij je eerste Valentijn nog, de eerste blik, de eerste zoen of die ene vakantieliefde? Weet je nog hoe je iemand wilde aanspreken maar het niet durfde of juist op vakantie zenuwachtig was om die persoon aan te spreken omdat je de taal niet sprak? Hoe dan ook liefde is prachtig, niet alleen als koppel maar ook in algemene zin. Iets wat we in deze corona tijden vooral moeten geven aan elkaar. Gek genoeg, realiseerde ik op deze Valentijnsdag dat ik elke dag met liefde bezig ben. 

Liefde & integratie? 

Als integratie consultant ben ik dagelijks bezig met het “koppelen” van systemen. Vaak is het zo dat verschillende systemen niet dezelfde taal spreken. De klik of verleiding is er dus niet direct. Bedrijven hebben tegenwoordig tientallen systemen om hun bedrijfsprocessen te ondersteunen. Elk systeem heeft data nodig. Ooit na gedacht hoe deze systemen data uitwisselen? Het antwoord is: door een beetje liefde tot stand te brengen. Integratie, noemen wij dat in ons jargon. 
Systemen moeten kunnen communiceren om samen te werken. Hoe realiseer je dit als het totaal andere systemen zijn en geen directe koppeling mogelijk is? Welke integratiestrategie moet worden toegepast en welke strategische doelstellingen horen erbij? Integratie is het verbinden van bedrijfsprocessen. Alle bedrijfscomponenten voeden elkaar en vormen samen een architectuur. 

Complexe (liefdes) problemen? 

Binnen het integratieteam van McCoy & Partners spreken wij de talen van de liefde als geen ander. Integraties in een systeemlandschap kunnen erg complex zijn. Voor veel bedrijven is het dan ook een uitdaging om deze systeemarchitecturen in kaart te brengen. Ook huidige integraties zijn soms lastig te herleiden. Om dit op te lossen zetten we de volgende stappen. 

  • Allereerst heb je een roadmap nodig. Hiervoor stellen we de integratie-architectuur vast. We nemen hierbij onze jarenlange ervaring in acht en gebruiken vastomlijnde kaders en principes om deze complexe (liefdes)problemen te ontrafelen.

  • De scope opknippen en een onderscheid te maken tussen Proces-, Data-, User Interface- en Thing-integraties. We benutten hiervoor de technische en functionele expertises binnen McCoy over Inkoop, Supply Chain Management, Finance, Sales & Service, BI, HRx & Technology. Zo brengen we onze kennis van integratie samen, altijd met behulp van use-cases. 

  • De integratie-architectuur realiseren. Hiervoor gebruiken we verschillende hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld SAP Cloud Integration of Cloud Integration Gateway (CIG). De hele cyclus van design, build & realize komt aan bod. De hoogtepunten? De Systeem Integratie Test (hier blijkt of de liefde echt is opgebloeid), de User Acceptance Test en, natuurlijk de Go-Love ook wel de go-live genoemd.

Integratie (of liefdes) advies? 

Het is dus niet altijd liefde op de eerste verbinding; soms heb je gewoon een duwtje in de rug nodig om je eeuwige (systeem)liefde te vinden. Heeft jouw bedrijf grote integratievraagstukken? Concretere problemen? Of is het te complex om het landschap met alle integraties in kaart te brengen? 

Neem dan contact op met Jan Laros via Jan.Laros@mccoy-partners.com of neem een kijkje op onze expertise-pagina: Integratie Oplossingen