BLOGFINANCESAP S/4 HANA
Arthur Kreuk

Managing Flexible Hierarchies in S/4HANA

Flexibele hiërarchieën in S/4HANA Real-Time rapportages is zó 2017

Inderdaad, het klinkt haast als een functionaliteit uit de ‘oude doos’, maar voor vele SAP gebruikers en consultants is dit -schat ik zo in- een eerste kennismaking. In ‘klassiek’ ECC, middels SAP GUI, zijn de rapportages statisch te noemen. Ook de ‘klant specifieke’ Report Painter,  Report Writer rapporten en SAP query’s  vallen wat mij betreft in die categorie.

Hoe anders is dit in S/4 HANA rapportages, gebaseerd op SAP FIORI schermen. De rapporten tonen real-time data direct vanuit uit de onderliggende tabellen, in dit geval: Universal Journal (technische naam: ACDOCA). Neem bijvoorbeeld de App: Cost Center Actuals. Dit rapport stelt een eindgebruiker in staat om de waarden (bedragen en hoeveelheden) te analyseren en dwarsdoorsnedes te maken middels diverse karakteristieken.  

Deze functie is min of meer vergelijkbaar met BEx-analyzer en Web analyzer functionaliteit uit het SAP BW tijdperk.

Hoe mooi zou het zijn om de Finance gebruiker nog beter te faciliteren - nu hij/zij in staat gesteld wordt om interactief te grasduinen in de brongegevens - met een flexibele hiërarchie om de kostenplaatsen te rangschikken? Ook deze functionaliteit is beschikbaar vanaf S/4 HANA 1709.

Hoe gaat dit te werk?  
Er is een App beschikbaar om een flexibele hiërarchie te ontwikkelen voor cost centers, profit centers en company codes, namelijk: Manage Flexible Hierarchies. De App stelt een eindgebruiker in staat om een hiërarchie te creëren, gebaseerd om stamgegeven attributen op basis van een eigen gedefinieerde volgorde. Na afronding van de stappen is de hiërarchie beschikbaar voor rapportage doeleinden, zoals in de APP: : Cost Center Actuals. 

Wil je meer weten over a) hoe een flexibele hiërarchie aan te maken, b) wat er gebeurt  onder de motorkap en of c) hoe je via een flexibele hiërarchie selecteert en rapporteert? Dan adviseer ik je om de bijgevoegde McMovie: S/4HANA 1709 - Manage Flexible Hierarchies te bekijken.

Think SAP, Think McCoy.