BLOG

McCoy - Iedereen zijn eigen routeplanner met coach

Bij McCoy & Partners zijn we trots op onze collega's, onze klanten en op wat we samen hebben bereikt. Waar staan we voor? Wat betekent dat? Wat zeggen onze collega's daar over? De antwoorden hebben we gebundeld in een handzaam boekje. In dit artikel het hoofdstuk over 'Ontwikkelen'.

Persoonlijke ontwikkeling is binnen McCoy ieders eigen pelgrimstocht. Maar iedereen die wel eens El Camino of een andere tocht liep weet dat je de route nooit alleen bewandelt. Wij geloven dat iedereen graag zijn eigen pad kiest. Daarom nemen we mensen niet aan het handje, maar bieden hen wel alle coaching en support die ze nodig hebben. De eindbestemming is altijd helder: behoren tot de beste 100 SAP-consultants van Nederland.

100 TALENTEN, 3 UNIEKE SUCCESFACTOREN

Van onze 100 collega’s doet er niet één exact hetzelfde. Dat vinden wij logisch: ze hebben allemaal andere talenten. Die passen overigens wel altijd binnen het top-100 model dat we ontwikkelden. Binnen de range aan hard- en soft skills die onze toppers in huis hebben ligt ieders talent ergens anders. En daarmee ook het accent van hun ontwikkelpad.

Drie factoren maken ons succesvol in het ontwikkelen van collega’s:

1 Individueel talent vormt het vertrekpunt.

2 Iedereen bepaalt zijn eigen route waarop hij gecoacht wil worden.

3 Er is altijd perspectief op mogelijke (nieuwe) ontwikkelpaden richting eindbestemming.

1 INDIVIDUEEL TALENT ALS VERTREKPUNT

Iedere collega vertrekt vanaf hetzelfde punt: zijn eigen talent en ambitie. Wat is er immers leuker dan iets te kunnen doen op basis van je talent met mensen om je heen die meehelpen? Het geeft energie en (ver)bindt, en daar investeren we vol overtuiging in bij McCoy. Ons top-100 model ontwikkelden onze collega’s zelf op basis van 360-graden feedback. Het laat precies zien waar wij voor staan en wat het profiel is van een SAP top-100 consultant. Binnen dit model plot iedereen zichzelf om vervolgens te bepalen welk talent hij verder wil ontwikkelen.

2 IEDEREEN BEPAALT EIGEN ROUTE

Een zelfbepaalde route maakt de reis een stuk leuker. Wij geloven dan ook heilig in eigenaarschap en de kracht van intrinsieke motivatie en kennen geen functie- of beloningscategorieën. Wel vragen onze Business Unit (BU) managers hun collega’s om in een oneliner op te schrijven wat ze volgend jaar willen doen. Daarbij houden we ons organisatiedoel uiteraard voor ogen. De sleutel tot succes zit vervolgens in het ontwikkelplan en de directe coaching op maat tussen collega en BU-manager. We benaderen het namelijk vanuit de vraag ‘’wat heb jij nodig voor jouw ambitie?” Op basis daarvan leveren we intensieve coaching voor ‘onderweg’. Of het nu gaat om een interne of externe coach, hard- of soft skills of vakinhoudelijke trainingen via ons McAdemy platform. We stimuleren collega’s daarnaast ook om trainingen te volgen die compleet buiten hun vakgebied liggen. Dat inspireert tot een andere manier van kijken en innovaties binnen McCoy.

3 PERSPECTIEF OP INSLAAN NIEUWE ONTWIKKELPADEN

Traditionele ontwikkelpaden bestaan bij de gratie van hiërarchie en vrijkomende posities. Bij McCoy niet. Net als in de natuur leidt ongestructureerde groei tot het mooiste resultaat. En het sluit aan op de dynamische wereld waarin we opereren. Een ontwikkelpad dat eenmaal is ingeslagen, kan bij ons dus net zo goed weer verlaten worden voor een andere. Tegelijk weten we wel heel goed wat we moeten doen om collega’s perspectief te bieden op hun carrière-ontwikkeling. Want verdwalen onderweg klinkt misschien avontuurlijk maar vindt uiteindelijk bijna niemand leuk. Naast intensieve coaching bieden we ook alle ruimte tot verbreding. Wil iemand zich richten op sales in plaats van de inhoudelijke SAP-projecten? Dan bekijkt hij zijn ontwikkelpad opnieuw met zijn coach. Er is altijd loopbaanperspectief en er is altijd een duidelijke marsroute. Die mag je bij ons alleen wel zelf uitzetten zodat hij écht van jou is en blijft.

EN OOK: BUITEN NAAR BINNEN HALEN

Je hebt waarschijnlijk al eerder in dit boekje gelezen over een van onze stokpaardjes: om te vermenigvuldigen moet je eerst delen. Die visie kleurt hoe we persoonlijke ontwikkeling benaderen. Ons McAcdemy platform is daarom ook open voor klanten, partners en concurrenten. Sterker nog: we nodigen hen actief uit zich in te schrijven voor trainingen en kennissessies. Daardoor kunnen collega’s terugvallen op een nog bredere groep aan sparringpartners en ontwikkelen zij zich nog breder. Voor ons past het allemaal binnen de visie om buiten de gebaande paden te kijken en alternatieve ontwikkelroutes te ontdekken.

Collega Roel van Bommel;

Er zat een vergadering in een lastig project aan te komen waar consequenties aan hingen en ik wist niet goed hoe ik het aan moest pakken. Het maakte me onzeker omdat ik wist wat de mogelijke gevolgen konden zijn. Daarom bracht ik de case in tijdens een periodieke intervisiesessie. Daarin moest ik behoorlijk met de billen bloot voor m’n persoonlijke ontwikkeling. Niet persé heel leuk op dat moment, maar wat het me gebracht heeft zijn opmerkingen van mijn intervisiegenoten die alle puzzelstukken in elkaar zetten.

Ik wist na de sessie hoe ik de vergadering van het lastige project tot een goed einde kon brengen: door mijn eigen eigenwijsheid aan de kant te zetten en niet de ideale oplossing te kiezen. Da’s voor een perfectionist best lastig… Vaak hebben dit soort zaken met je eigen tekortkomingen te maken. Ik voelde me gesterkt door de anderen om de juiste consequenties van het project te nemen. Het deed een beetje pijn; maar mentale pijn is fijn en het was mooi om te mogen delen met collega’s.