BLOG
Tony Xu

McCoy in Schotland

Opvallende klederdracht, concurrerende clans, een ruig landschap én een hoop stoere mannen en vrouwen: de lustrumreis naar Schotland was een groot succes. Deze reis stond volledig in het teken van het 10-jarig bestaan van McCoy en om deze trip geen volledige mythe te laten worden, heeft Tony een uitgebreid verslag geschreven. Lees mee en waan je (nog) even in de Schotse Hooglanden.

Donderdag: de clans

De reist begint op donderdagmiddag, waar ik de meeste collega’s op Eindhoven Airport ontmoet. Al snel begint mijn zoektocht naar de groep - elke Business Unit vormt namelijk een clan – en beginnen we onze reis met een een paar biertjes. Het zal je niet verbazen: de sfeer zit er al snel goed in. Na een reis van 3 uur arriveren wij bij het MacDonald Resort in Aviemore. We brengen de spullen naar onze kamers en gaan meteen door naar de McCoy HQ tent. Stel je voor: een grote tent, en een prachtig banket met genoeg eten en drinken vlak voor de ‘grote strijd’. De rest van de avond staat in het teken van een stevige (krijgers)maaltijd en veel gezelligheid. 

Vrijdag: de Highland Games

Groene weilanden, donkere regenwolken en hoge bergen: na een goed ontbijt, zit ik vol enthousiasme in de bus om het prachtige Loch Ness-meer te bewonderen – of toch het monster? Wie zal het zeggen. Eenmaal aangekomen stappen we de op de boot en varen we op het diepblauwe water. We stappen uit bij het duizend jaar oude Urguhart Kasteel, het grootste kasteel van de Hooglanden. Dit kasteel geeft ons een glimp van het middeleeuwse Schotland. Vanaf de ruïnes mogen we genieten van het prachtige uitzicht over Loch Ness. 

De ochtend is voorbijgevlogen en bij terugkomst kunnen we ons direct klaarmaken voor de Highland Games. Elke Clan heeft een thema met bijpassende kleding. Mijn Clan heet de Sons of Policy - gebaseerd op de tv-show Sons of Anarchy. Wij gaan de strijd aan, gekleed als echte bikers.

De Highland Games is een eeuwenoude Schotse traditie en dat is niet gek: de saamhorigheid is direct voelbaar. Tijdens de Highland Games spelen wij moderne en traditionele Schotse spellen, met als doel zoveel mogelijk punten te verzamelen. Vrijdag beginnen we met caber toss en tug o’ war: boomstam gooien en touwtje trekken. 

Na deze actieve en drukke dag, worden we naar het strand gebracht om van een prachtige zonsondergang te genieten en de dag af te sluiten met diverse Schotse delicatessen, lees: heel veel haggis. Daarna vervolgen we onze weg naar een toplocatie voor een heerlijk diner. 

Om het 10-jarig bestaan van McCoy én de leden van het Management Team (MT) te vieren, is met behulp van alle collega’s een cadeau geregeld. Het McNxt core-team heeft een leuke verrassing voor ons in petto: nieuwsgierig? Je kunt ze bewonderen op de kantoren in Eindhoven en Utrecht!

Zaterdag: de strijd

Zaterdag staat in het teken van kleiduifschieten, oftewel clay shooting. Het kleiduifschieten vindt plaats in een rustig weiland: helaas verstoor ik de rust met mijn ongeleide wapen. Onder leiding van een instructeur mogen wij met een shotgun op vliegende schijven schieten, deze worden uit verschillende hoeken gelanceerd.

Na het schieten maken we ons ready voor de tweede ronde van de Highland Games. Nog even snel opfrissen en we mogen door naar het slagveld, waar we ons geluk proberen met zaklopen. 

Na afloop rijden we door naar de Ruthven Barracks, waar het laatste spel gespeeld wordt maar ook de laatste punten verdeeld worden. Hier krijgt elke McCoyan ook een McCoin. De McCoin is een initiatief vanuit het MT om McCoy te transformeren naar een Employees Owned Company.

Daarna is het tijd voor ons welverdiende Champions Dinner. We gaan uiteraard voor de full Scottisch experience, dat betekent: alle mannen dragen een Schotse kilt. Voor het diner presenteert Tom de winnaar van de Highland Games. Wij zijn het helaas niet geworden. Met een grote inhaalslag op Ruthven Barracks is de Clan The Executioners (SCE) met de prijs ervandoor gegaan. 

Na het diner openen we de dansvloer en genieten wij van elkaars gezelschap: de rest van de avond wordt gevuld met lach en dans.

Zondag: de morning after

Na een korte nachtrust is het alweer tijd om terug naar huis te gaan. En wat hebben we genoten. Met weemoed neem ik afscheid van mijn clan. Nog even de kilt opbergen en dan vliegen we terug naar Nederland. Het zit erop: de McCoy Lustrumreis naar Schotland. Tot snel of zoals de Schotten zeggen: mar sin leibh an-dràsta.

Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om PV (Marieke, Harry, Arie, Kimberly en Martijn) te bedanken voor de geweldige organisatie. Zij hebben er alles aan gedaan om van deze reis een succes te maken en dat is meer dan gelukt! 

Bekijk onze McCoyans in actie