BLOG
Martijn de Coninck

McCoy Young Talent Program

In gesprek met Julian Huynh

Het maximale uit jezelf halen, met veel aandacht voor groei en ontwikkeling? Je vindt het bij het Young Talent Program van McCoy. Vorig jaar startte de eerste pool van talenten en dit jaar beginnen we met een tweede groep young talents. Een goed moment om met één van onze huidige talenten in gesprek te gaan en terug te blikken op een bijzondere periode.

Hoi, Julian! Leuk dat we samen in gesprek gaan. Voor de lezer: zou jij je eens kort willen voorstellen?

Ik ben Julian Huynh, 25 jaar en woon in Wageningen. Ik heb Bewegingswetenschappen gestudeerd en twee Masters, in de richting van Sport en Nutrition and Health afgerond. Iets compleet anders dan IT. Maar tijdens mijn eerste stage, bij het Olympisch sportcentrum Papendal, kwam ik voor het eerst in aanraking met data. Destijds heb ik een tool mede-opgezet, die keek naar hoe spelers binnen een team reageerden op bepaalde trainingen.

Nice. Hey, stel je zou het Young Talent Program op de eerstvolgende verjaardag omschrijven. Hoe zou je dat doen?

In het kort: je wordt opgeleid tot SAP-consultant. Het programma is opgedeeld in meerdere fasen. In het begin van het programma maak je kennis met verschillende bedrijfsprocessen. Denk aan: logistiek, inkoop of customer service. En dat allemaal in de context van SAP. Hoe zijn die processen in SAP geregeld? En wat kan je met SAP op het gebied van die bedrijfsprocessen? De volgende stap is eigenlijk om te kijken waar je nu echt warm voor loopt en mee aan de slag wilt. Ook stel je met je coach concrete doelen. Ik mocht zelf kiezen in welk onderwerp ik me wilde verdiepen en heb toen gekozen voor Excel. Ik weet het, klinkt nogal saai, maar je kunt nooit genoeg Excelvaardigheden bezitten.

Noted! Kun je ons ook vertellen hoe je bij het Young Talent Programma terecht bent gekomen?

Na het afstuderen wist ik niet zo goed welke kant ik op wilde. De hardcore academische wereld trok mij niet zo. Dus ging ik verder kijken. In mijn tweede stage zat ik in een data-analytische rol. Een beetje affiniteit met data en IT heb ik dus wel. Diezelfde zomer heb ik nog een kleine computer in elkaar gezet – maar ach, dat kan jij ook.

Als je binnen de IT-wereld op zoek gaat naar een baan, word je overspoeld met e-mails van recruitmentbureaus, maar er was één mailtje dat eruit sprong. En na het eerste telefoongesprek, wist ik meteen dat ik meer over het programma wilde horen. Mijn eerste gesprek was met de oprichters van het programma: Martijn de Coninck en Martijn Veth. Als je een goede representatie van McCoy zoekt, dan zijn zij het wel. Er was direct een goede klik en een fijne sfeer.

Ik geloof je meteen. Maar wat vond je dan precies zo interessant?

Dat ik een volgende stap kon zetten op het gebied van onderzoek. Een stukje verdieping na mijn Masters. Daarnaast is het niet alleen belangrijk dat je analytisch bent maar ook dat je goed kan communiceren. Bij dit programma ligt de nadruk op het werken in teams - jij bent de verbindende factor. Daarom zoeken ze mensen met een bepaald denkniveau, de rest leer je bij McCoy. Toen ik eenmaal de inhoud van het programma wist, was ik verkocht.

Klinkt goed, dus wat zijn voor jou de voordelen van dit programma?

De trainingen zijn SAP-specifiek, maar ook klantspecifiek. Dat is écht een voordeel. Je leert ook meer over de agile- en scrummethodes, waar veel bedrijven mee werken. Daarnaast wordt er veel geïnvesteerd in je persoonlijke ontwikkeling. Ik heb bijvoorbeeld communicatie- en presentatietrainingen gehad. En geloof me die skills heb je - naast Excel - in het bedrijfsleven écht hard nodig.

Daarnaast is alles goed voorbereid. Het lesmateriaal zit goed in elkaar. De planning voor de komende maanden is duidelijk en goed in kaart gebracht. Én nogmaals, het vertrouwen van iedereen. McCoy heeft er vertrouwen in dat jij straks gekwalificeerd genoeg bent voor de baan. En dat geeft je als newbie, genoeg zelfvertrouwen.

Wat vind je het leukst?

Dat iedereen zo mega enthousiast is. Zij maken IT echt minder saai. Geloof me. Ze willen je zo graag meer vertellen over hun werkzaamheden en het vak, het werkt aanstekelijk. En dat heeft echt indruk op me gemaakt.

Ik ben al overtuigd! Waar kijk je naar uit?

Dat ik straks volledig ben ingewerkt en zelfstandig aan de slag kan. Daarnaast zijn we nu druk met een project: een stukje software dat live moet deze zomer. Het is nu allemaal nog heel spannend, maar ik kijk uit naar een succesvolle go-live. En dat er straks engineers rondlopen met software die wij hebben gemaakt. Hoe vet!

Heel vet. Dus nog even samengevat: waarom dit programma?

Bij McCoy geven ze écht om jou. Ze willen dat je goed terechtkomt. En als dat niet direct bij een opdrachtgever is, dan ga je bij McCoy aan de slag. Daarnaast bereidt het programma je goed voor. Het geeft je een goede basis om als consultant aan de slag te gaan, ook als je geen IT-achtergrond hebt. Daarnaast luisteren ze ook naar jouw feedback. Vertrouwen is een van de kernwaardes van McCoy en dat heb ik tijdens het programma elke dag weer mogen ervaren.

Heeft Julian je interesse gewekt en wil je meer weten over het Young Talent Program? Neem dan contact op met Martijn de Coninck en Martijn Veth.