BLOGPROCUREMENT
Noël Leclair

Dagboek van een SAP Consultant: eerste 10 maanden bij McCoy

SAP consultants, zitten die niet de hele dag bij de klant aan IT-systemen te sleutelen? Nou nee. Tenminste, dat niet alleen. Noël Leclair begon als Procurement consultant bij McCoy en hield een dagboek bij van zijn eerste 10 maanden. En daarin komt een stuk meer voorbij dan IT.

 

Week 1 - dag 1: onboarding 

Mijn eerste werkdag begint op dezelfde plek waar mijn laatste werkdag bij mijn vorige werkgever eindigde. Aan mijn eigen bureau in mijn eigen huis, met ‘dank’ aan Corona. Tijd om achterover te leunen heb ik gelukkig niet. McCoy heeft de onboarding goed geregeld. Er starten met mij deze maand meerdere nieuwe collega’s en we gaan meteen aan de bak. Plenaire sessies om iedereen te leren kennen wisselen we af met een kennismaking met mijn eigen Business Unit (BU). Ook word ik meteen ingewijd in het project waarop ik ga meedraaien. Ik hoor erbij, dat is het gevoel dat overheerst na de eerste dag.  

 

Week 1 - dag 4: starten op een project

Mocht ik al bang zijn geweest dat ik op de bank zou eindigen, dan is dat duidelijk nergens voor nodig. Nog in mijn eerste week start ik bij Eneco op een tof procurement project. Het teamgevoel valt op; ik zit met een paar man/vrouw op het project en we zitten midden in de voorbereiding van workshops. Dat betekent veel afstemming over hoe we het willen aanpakken en de werkverdeling. Ik vind het prettig dat ik meteen verantwoordelijkheden krijg. En dat vooral het vertrouwen dat wat ik oplever, ook klopt. We werken hard en hebben tegelijk veel lol. Het woord ‘Teamgevoel’ vat het aardig samen.

 

Week 6: Synergy Meeting

Ik vertrek op tijd bij de klant om ’s avonds bij mijn eerste Synergy Meeting te zijn. Wat te verwachten van een bijeenkomst met het hele bedrijf? Je denkt al snel aan een Powerpoint presentatie met de laatste cijfers en een motiverend praatje van het MT. Hoe anders blijkt dat te gaan. De locatie is zeker geen muf zaaltje, en we eten eerst iets met een drankje erbij. Het is de eerste keer in tijden dat we weer een meeting met heel McCoy hebben, dus de sfeer is supergoed. De update over het bedrijf komt inderdaad ook, maar meteen daarna klimt een comedian het podium op. Ik leer veel nieuwe collega’s buiten het project om kennen, zeker tijdens de borrel na afloop.

 

Week 18: go-live project 

Het kind dat we hebben opgevoed gaat de deur uit. Zo voelt de go-live een beetje. Het geeft superveel voldoening om het resultaat te zien van al ons harde werk en te zien hoe eindgebruikers reageren. En eerlijk is eerlijk: we krijgen er soms hoofdpijn van. Ons kind krijgt ook kritiek en dat is altijd lastig. Denk je alles afgevangen te hebben, blijken er toch nog losse eindjes te zijn vanuit user perspectief. We zetten de laatste puntjes op de i tijdens deze hypercare fase.

 

Week 26: zeilen in Zeeland

Ik heb echt een goede keuze gemaakt. Met dat idee kom ik thuis na een dag zeilen in Zeeland met het hele bedrijf. Het spookt behoorlijk op het water (iets met windkracht 7 en regen), maar iedereen stapt gewoon op de boot. Vooraf hebben we les gehad en iedereen is lekker fanatiek. De sterke verhalen tijdens de BBQ na afloop zijn hilarisch. Op deze mooie herinnering teren we nog wel even.

 

Week 34: softskill training McImpact afgerond

Mijn softskills krijgen ook een behoorlijke boost sinds ik bij McCoy werk. Aan mij de taak om onder meer discussies tijdens live sessies bij de klant in goede banen te leiden. Daarbij heb ik veel aan de meerdaagse ‘McImpact’ training die ik deze week afrond. Ik leer hoe het onbewuste brein werkt en hoe ik daarop slim invloed uitoefen met gesprekstechnieken. En ook hoe ik mijn eigen automatische patronen in toom kan houden. De tips gebruik ik meteen in de praktijk om klantrelaties verder uit te bouwen.

 

Week 40: plannen voor verdieping vakkennis

Zit ik hier al 10 maanden? Mede door de goede sfeer en humor binnen het team vliegt de tijd. Het mooie vind ik dat we deze goede sfeer en humor ook terugzien in onze interactie met de klant. Die waardeert de ongedwongen sfeer ook en neemt het zelfs over. Het is als olie die onze samenwerking smeert. Mijn plan voor de komende maanden is niet vastomlijnd. Na mijn softskills training zet ik sowieso verdere inhoudelijke verdieping in SAP modules op de planning. Voorlopig ben ik nog niet uitgeleerd hier.   

 

Benieuwd naar meer verhalen van onze consultants? Neem contact op met Joost, hij brengt je graag met hen in contact.