BLOGBUSINESS INTELLIGENCE
Wessel Verheijen

Mijn eerste SAP BW-certificering

In September 2019 ben ik, vers afgestudeerd, gestart bij McCoy als SAP BI Consultant. Op dit punt had ik nog nooit met SAP gewerkt of er iets van gezien. Mijn enige ervaringen met BI zijn geweest binnen het Microsoft landschap. Ik heb de afspraak gemaakt met mijn BU Leads dat ik in het einde van het jaar een SAP BW certificering zou behalen.

Nog niet uitgeleerd

Zo begon ik op mijn eerste werkdag bij McCoy met “wat is een InfoObject”. Ik kreeg de leerstof voor de certificering van McCoy: 6000 pagina’s aan theorie, kom maar op! De hele maand september heb ik fulltime op kantoor bij McCoy gestudeerd. Ben je net afgestudeerd, kun je direct weer de boeken in. Drie dagen per week was er een collega uit de businessunit BI die de tijd had gemaakt om al mijn vragen te beantwoorden. Ik heb deze collega’s gebombardeerd met vragen over de technische en specifieke vragen over de stof. Gelukkig konden mijn collega’s mij perfect uitleggen waar ik mee bezig was. Ik had het meeste baat bij de praktische voorbeelden uit de projecten waar zij aan werkten. Niet alleen leerde ik daardoor de theorie beter te begrijpen, en leerde ik ook op een hoger niveau hoe de projecten gaan bij collega’s. Mij stond ook mijn eerste project te wachten.

Eerste BI project

Na een maand fulltime studeren ben ik vier dagen per week gestart op mijn eerste project in Rotterdam. Op dit moment had ik mijn SAP Examen gepland op 20 december, twee maanden later. Op de vrijdagen heb ik tijd genomen om de hele dag te studeren. Na een aantal weken begon ik te merken dat de afstand Nijmegen-Rotterdam en alle nieuwe indrukken op het project mijn energie op de vrijdagen niet ten goede deed. Overnachten in Rotterdam was hiervoor een passende oplossing. Ik hield daardoor meer energie over aan het eind van de week en kon effectiever studeren op de vrijdagen.

Ondanks deze oplossing ondervond ik dat ik mijn planning overmoedig had ingeschat. Ik heb mijn examen dus verplaatst naar 31 januari en direct vastgelegd. Het voelt fijn om deze vrijheid te krijgen van McCoy, ze denken hierin actief met mij mee.

Het SAP examen

Fast forward naar kort voor het examen zette ik de laatste puntjes op de i. Ik heb al mijn notities van de verschillende modules nog eens goed doorgenomen en met behulp van oefenvragen bedacht welke onderdelen ik wel of niet goed beheerste en daar nog eens extra op doorgezocht. Uiteindelijk bleef ik over met een cheatsheet die mijn volledige focus kreeg in de dagen voor het examen.

Ondanks mijn uitgebreide voorbereiding was ik enorm zenuwachtig voor het examen. Ik was ruim op tijd op locatie bij SAP en had nog de tijd om mijn cheatsheet door te kijken. Ik wist zeker dat ik alles had geraakt en op dat moment kon ik ook niets meer toevoegen of veranderen. Ik ging zitten voor de PC waarop ik de vragen moest beantwoorden en had me voorbereid zoals op een schooltentamen. Alle spullen uit mijn tas, ID op tafel en onderweg om mijn jas en tas voorin de ruimte te laten. Echter, de coördinator van SAP vond het minder spannend en vertelde me dat ik mijn tas gewoon naast me kon zetten en mijn jas over de stoel, zo lang er maar niets op tafel lag.
Nadat ik de eerste paar vragen met zelfvertrouwen (goed) had beantwoord maakte mijn zenuwen plaats voor energie. Ik kon op een mooi tempo door alle vragen en drukte trots op “submit”.

"88% - Passed"

Stond er in het scherm. BAM! Examen behaald, certificaat in de pocket en met een score om trots op te zijn.

Deze mijlpaal sluit mijn eerste halfjaar af bij McCoy & Partners. Ik ben warm ontvangen door collega’s die mij hielpen om de juiste kennis op te doen en goed in te stromen bij mijn eerste project bij de klant. Wekelijks voer ik mentorgesprekken om te zorgen dat ik me goed blijf ontwikkelen als consultant. Met de juiste basiskennis en het bewijs op zak kan ik me volledig gaan focussen op het toepassen van deze kennis bij onze klanten.

Intelligent Analytics binnen McCoy

Ons motto in BI is dat iedere gebruiker snel en eenvoudig toegang moet hebben tot alle relevante rapporten. Snel, flexibel en up-to-date. En terugkijken is natuurlijk goed, maar met behulp van Predictive analysis ook iets over de toekomst kunnen zeggen is zo mogelijk nog belangrijker! Met een team van ervaren professionals helpen we onze klanten het maximale uit hun IT systemen te halen. De kwaliteit van een systeem meet je tenslotte af aan de kwaliteit van de rapportage die het oplevert. En je moet het ook zelf kunnen doen als gebruiker, vandaar onze focus op wat we noemen ‘self service BI’. Uiteraard houden we ons ook bezig met Big Data, Agile BI en BI in the cloud. 

Als je kennis wilt maken met het topteam in BI, contacteer dan Frank (0654713435) of Roel (0622698392)

Think Intelligent Analytics, Think McCoy
Kijk op: werkenbijmccoy.nl