Theo Brunken, Robert Poortman en cursisten

Als je over MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) nadenkt en begint je te oriënteren kom je al snel bij allerlei sites die je in een bepaalde richting wijzen. Die richting kun je gaan volgen of je kunt ook gewoon een eigen weg kiezen, het belangrijkste is volgens mij of je activiteit bijdraagt aan de doelen die je wilt bereiken als organisatie. Bij McCoy geloven we niet zo in mooie leaflets of video’s die laten zien hoe maatschappelijk betrokken wij wel niet zijn. MVO is iets wat je zelf doet, waar je in gelooft. Het is ook niet iets waar iedereen bij McCoy iets aan doet, het heeft te maken met wie je als persoon bent, in welke levensfase je zit. Het moet dus vooral niet opgelegd worden in het kader van een team building of iets dergelijks, het moet altijd van onderuit komen.

Toen collega Robert Poortman laatst een mail rondstuurde over een activiteit die JINC organiseert, namelijk een sollicitatie training voor VMBO2 leerlingen had ik niet direct iets van, ja dat ga ik doen. Maar het mailtje stond nog steeds in mijn inbox en na een week dacht ik: waarom eigenlijk niet? Ik doe genoeg interviews met kandidaten voor McCoy, en waarom zou ik deze jongeren niet helpen beter voorbereid te zijn op hun toekomst. Dus zat ik vorige week samen met enkele andere vrijwilligers op het Antoon Schellens College in Eindhoven, “ klaar voor de strijd”.

En drie uur later had ik een heel fijne ochtend gehad, je zag de leerlingen een aantal malen de tips die we gaven meenemen in hun gesprek. Tijdens de gezamenlijke lunch hoorde je ook verhalen vanuit de andere groepen en de grappige manier waarop de leerlingen soms uit de hoek komen, onverwacht heel volwassen. Voor mij was dit een ervaring die naar meer smaakt, dus volgend jaar wil ik dit weer gaan doen indien mogelijk. Er wordt al genoeg geklaagd in dit land, laten we vooral samen proberen door dit soort activiteiten net dat kleine positieve verschil voor iemand te maken. Theo.