SALES & SERVICESAP S/4HANA
Gianni Sanders

Naar een nieuw S/4HANA IT-tijdperk: 3 succeselementen voor migratie   

Toen de rest van Nederland op 1 januari de champagne ontkurkte om het nieuwe jaar in te luiden, ging bij mij de wekker om me klaar te maken voor een van de spannendste weken in mijn SAP-carrière. We transformeerden een van de grootste hightechbedrijven van Nederland van een r/3-instance naar een state-of-art S/4HANA omgeving: een nieuw IT-tijdperk brak aan. Drie elementen maakte dit project bijzonder en uiteindelijk ook succesvol. In dit blog delen we het geheime recept van deze gigantische operatie.  

Over het project

De afgelopen 2 jaar werkte ik met een team van meer dan 150 gedreven SAP-consultants, architecten, business owners en projectmanagers samen. We transformeerden een 20 jaar oude SAP R/3-instance naar een state-of-the-art S/4HANA-omgeving. Daarbij is de nieuwe database in de cloud geplaatst en uiteindelijk 80% kleiner geworden. Mijn rol focuste zich op datamigratie 

Tijdens de big-bang go-live werd het ERP-systeem, waarin dagelijks meer dan 3500 gebruikers actief zijn, voor een periode van vijf dagen bevroren. In de tussentijd werden 12.000 tabellen (verspreid over +/- 1000 business-objecten) gemigreerd en gevalideerd. Zo konden alle business-users tijdens de livegang alle processen direct weer oppakken. 

De 3 succeselementen

  • Bluefield-Implementatie

Een Bluefield-implementatie combineert elementen van zowel Greenfield als Brownfield-benaderingen. Het biedt een hybride oplossing die de voordelen maximaliseert en risico's minimaliseert. Het creëert een nieuw SAP-landschap naast bestaande systemen. Zo kon een geleidelijke migratie en adoptie van nieuwe technologieën plaatsvinden. 

Er zijn enkele voordelen van deze benadering:

  • Innovatie zonder verstoring

  • Risicominimalisatie

  • Flexibiliteit in migratie

  • Kostenbesparing op lange termijn

2. Selectieve Data Transfer

Tijdens een datamigratie kent een Bluefield-implementatie selective data transfer als strategische aanpak. Dit houdt in dat alleen de essentiële gegevens zorgvuldig worden gemigreerd van de bestaande SAP-omgeving naar het nieuwe SAP S/4HANA-systeem. Tijdens een selectieve data transfer wordt het huidige gegevenslandschap beoordeeld op relevantie, kwaliteit en integriteit. Zo wordt bepaald welke gegevenssets cruciaal zijn voor de lopende activiteiten en bedrijfsprocessen. Data die niet langer relevant is kan hiermee achterblijven in het oude landschap.

3. De Shell-Copy Strategie

In het S/4-implementatieproject combineerde onze klant data transfer met een shell-copy strategie. Dat betekent dat er in feite een kopie van het nieuwe S/4-systeem is gebruikt met een basisstructuur, maar niet met de daadwerkelijke transactie of stamgegevens. Zo konden ze verschillende proefmigraties uitvoeren en het verificatieproces steeds verder optimaliseren. De shell-copy strategie was een grote investering in tijd en resources, maar betaalde zich uit in vertrouwen, flexibiliteit en snelheid. We waren in staat om de “echte” validatiescope te verkleinen. In minder dan 14 uur konden we de volledige validatie uitvoeren.

"a significant milestone in our digital transformation journey with zero-impact on business processes during a big-bang implementation approach."Global Leadership

De kurk kan van de fles

Is jouw bedrijf ook klaar om de sprong naar het nieuwe S/4HANA tijdperk te maken? We vertellen je graag meer over de methodes waarmee je gegarandeerd de champagne kunt ontkurken tijdens de go live.

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.