Stel je voor: je besluit van de een op de andere dag een marathon te willen rennen. Om dat doel te behalen zijn er hoogstwaarschijnlijk veranderingen nodig. Hetzelfde geldt voor het werken met een nieuw SAP-systeem. Verandering is overal en onvermijdelijk, zowel in ons persoonlijke als zakelijke leven. In deze blog worden de 5 stappen beschreven die nodig zijn om mensen te motiveren en een duurzame verandering te realiseren.
1. Doelen bepalen
De marathon gaat gerend worden, maar in hoeveel tijd? Het maakt nogal een verschil of je hem in 3 of 6 uur gaat rennen. Het bepalen van een duidelijk doel zorgt dat het makkelijker wordt om beslissingen te maken. Met IT-implementaties is het niet anders. Er is een strategie nodig om het SAP-systeem te laten aansluiten met bedrijfsdoelen en processen. Dit is een voorwaarde om de implementatie en verandering een succes te maken.
2. Voorbereiding
Net zoals jij flink traint om je hardloop skills te verbeteren, hebben mensen die met een nieuw systeem gaan werken ook training nodig. Naast het aanleren van algemene nieuwe vaardigheden, is aandacht voor het individu essentieel. Wat zijn de capaciteiten van jouw medewerkers en wat is de impact? Maak daarom bij SAP-implementaties altijd een impact analyse en ontwikkel trainingen voor elke discipline in de organisatie.
3. Verbetering
Wanneer je aan het trainen bent voor een marathon wil je jezelf continu verbeteren. Je kijkt naar je voeding, schoenen, training programma’s, etc. Hetzelfde geldt voor organisaties, zij willen zich continu verbeteren en implementeren een SAP-systeem om hieraan bij te dragen. Door het implementeren van een SAP-systeem krijgen bedrijven meer inzicht in data en worden processen efficiënter ingericht.
4. Aanpassingsvermogen
Mensen die trainen voor de marathon moeten zich continu aanpassen aan veranderende omstandigheden. Zo kan je onverwachts een blessure krijgen of ligt er een meter sneeuw buiten. Flexibiliteit in organisaties is essentieel om snel te reageren op veranderende omstandigheden. Als een organisatie besluit zich aan te passen aan nieuwe (interne of externe) situaties, vraagt dit van alle medewerkers flexibiliteit en veerkracht.
5. Samenwerking
Alhoewel het rennen van de marathon een individuele prestatie is, is samenwerking niet onbelangrijk. In het proces zul je ongetwijfeld ergens ondersteuning nodig hebben. Een trainingsmaatje, een goede schoenen verkoper of misschien wel fysiotherapie. In projecten heeft ook ieder zijn specialisatie. Uiteindelijk lever je gezamenlijk het beste resultaat. Daarnaast is een goede afstemming tussen de interne en externe organisatie belangrijk om duidelijke verwachtingen neer te zetten. Dit vereist leiderschap, effectieve communicatie en participatie van stakeholders. Zo minimaliseer je weerstand en verhoog je het succes van het project.
Om de eindstreep te halen, moet je uit je comfortzone stappen. Je komt onderweg ongetwijfeld obstakels tegen. Maar als je die medaille eenmaal om je nek hebt, weet je waarvoor je die uitdagingen hebt getrotseerd.
Alleen ga je sneller, Samen kom je verder Nelson Mandela
Bij McCoy begrijpen we dat een verandering uitdagend kan zijn. We staan graag als coach naast jullie mensen, zodat ze fit en met de juiste mindset aan de start verschijnen.
Wil je meer weten of met ons sparren over onze kijk op verandering, neem contact op met Robin Hazelaar. +31(0) 612756845
Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.