BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP INTEGRATED BUSINESS PLANNINGSAP DATA WAREHOUSESAP DATASPHERE
Roel van Bommel

Bedrijfsprocessen plannen: de kracht van data-orkestratie voor SAP IBP

Is een datawarehouse noodzakelijk voor SAP IBP? Bestaan er standaard extractoren uit S/4 (of R/3)? Kan CI-DS, data uit de bron halen voor ons supply chain-planningsproces? Dit zijn enkele vragen die opkomen wanneer klanten SAP IBP aanschaffen of hun supply chain-planningsproces verder professionaliseren met SAP. Als datawarehouse-specialist heb ik deze vragen al meer dan 7 jaar onderzocht. Het antwoord hangt af van een breder integratievraagstuk: welk (deel-)proces hoort thuis in welke tooling? In dit blog probeer ik antwoord te geven op bovenstaande vragen.

Wanneer wel en wanneer niet?

De keuze voor welke tools te gebruiken hangt altijd af van welk bedrijfsproces ze moeten ondersteunen. In dit geval bekijken we het supply chain-planningsproces.

Het proces in SAP IBP bestaat uit verschillende modules die je kunt aanpassen afhankelijk van je bedrijfstype.

Als je supply chain-planning draait om direct reageren op je aanbod, volstaat het gebruik van alleen de response-en-supply-module van SAP IBP. Hiervoor heb je (bijna) real-time data nodig van je bronsysteem (S/4 of R/3). De SDI (of RTI)-interface is voldoende om deze gegevens over te brengen naar SAP IBP, dus in deze situatie is een datawarehouse overbodig.

Veel bedrijven merken nu dat supply chain-planning een balans is tussen vraag en aanbod. In al deze gevallen is het gebruik van een datawarehouse (zoals SAP DataSphere, SAP BW, SAP HANA) aan te raden.

Waar zit dan de kracht van data-orkestratie?

De kracht zit in de verschillende aspecten van het supply chain-planningsproces en aangrenzende processen:

 • Je hebt data & gecombineerde data nodig voor SAP IBP

Denk hierbij aan situaties waar er meerdere bronsystemen zijn die samenkomen naar één SAP IBP-tool (bijvoorbeeld; twee R/3 systemen naar een IBP systeem; bedrijven die in R/3 naar S/4 transitie zitten).

 • Er is bedrijfslogica nodig om bepaalde data (masterdata-attributen of key-figures) klaar te zetten die relevant zijn voor SAP IBP. Dezelfde bedrijfslogica wordt ook gebruikt voor rapportage doelen. In plaats van deze logica op twee plekken te onderhouden is het raadzaam om dit in een systeem te orkestreren.

 • Een andere scenario doet zich voor wanneer er vaak niet-bestaande (oftewel non-source-) data nodig is voor SAP IBP. Bijvoorbeeld een Database Unit-of-Measure (DBU), om de verschillende Base-Units of Measure in één overzicht te tonen in SAP IBP. Dit kan eenvoudig en transparant worden gedaan door middel van logica in een datawarehouse, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande data.

 • Een datawarehouse is gemaakt om snel en overzichtelijk data te orkestreren. Het maakt het overzetten van data via een datawarehouse ook naar SAP IBP transparant en snel.

 • Je wil ook kunnen rapporteren over de prestaties van je supply chain-planningsproces. Dit omvat analyses van groepen en dwarsdoorsneden van gegevens die niet direct relevant zijn voor supply chain, maar wel belangrijk zijn voor afdelingen zoals marketing, HR en finance.

 • Denk hierbij aan het vasthouden van tientallen snapshots die met elkaar vergeleken kunnen worden in een accurate forecast-trendrapportage of BIAS-rapportages met verschillende lag-n-levels.

 • Je kunt ook verschillende doorsnedes maken op sales- en marketingattributen van de data om zo de aangrenzende processen van supply chain-planning te ondersteunen, zonder dat je de gegevens naar SAP IBP hoeft te brengen. Bijvoorbeeld voor analyses zoals currency devaluation impact en workforce impact op supply-planningscenario's.

 • Het automatiseren van housekeeping-processen kan via een datawarehouse om zo je supply chain-planningsproces schoon te houden.

 • Het laden van data naar SAP IBP via CI-DS verloopt vaak probleemloos. Het automatisch verwijderen van data daarentegen is een uitdaging op zich. Nadat consultants het systeem initieel hebben opgezet, functioneert het systeem zoals verwacht. Maar na verloop van tijd wordt er meer data toegevoegd, terwijl oude (master)data blijft staan. Het voordeel van het schoonhouden van je data is dat processen, zoals de heuristieken-run in SAP IBP, snel blijven werken en je IBP-systeem niet onnodig data berekent. Het overbrengen van data van IBP naar je datawarehouse en daar automatische vergelijkingen uitvoeren om "deletion" vlaggen te zetten, helpt om je IBP-systeem schoon te houden.

Welke conclusie kun je hieruit trekken?

Gebruik de tool waarvoor die bedoeld is.

 • Gebruik je SAP IBP-tool voor het ondersteunen van je supply chain-planningsproces & operational reporting.

 • Gebruik je datawarehouse als single-source-of-truth voor het laden naar SAP IBP en ontvangen van data van SAP IBP voor housekeeping, trendreporting & ondersteuning naar je aangrenzende processen (zoals Financial Planning, HR & marketing).

 • Gebruik CI-DS om je georkestreerde gegevens naar SAP IBP te sturen en uit SAP IBP te halen voor je datawarehouse.

Hiermee hebben we nog niet alles besproken, maar hopelijk geeft het wel een goed inzicht in waarom data-orkestratie essentieel is voor SAP IBP. Dit is slechts het begin van een reeks blogs die zich richten op het plannen van bedrijfsprocessen met diverse tools (SAP IBP, CI-DS, SAP DataSphere, SAC Planning).

Wil je nú al meer weten over de combinatie van datawarehousing, integratie & supply chain planning? Neem dan contact op met Bas Gijsbers of Roel van Bommel.