BLOGPROCUREMENTSAP S/4 HANASAP ARIBA
Bart van Beek

S/4HANA & The Intelligent Enterprise Landscape for Procurement

Veranderingen in het landschap

Is er een verschuiving gaande in het SAP Spend Management landschap? Om die vraag maar meteen te beantwoorden; wij denken van wel! Waar we tot voor kort vooral aan Ariba dachten als we het hadden over SAP Spend Management, dan ziet de wereld er wat dat betreft nu anders uit.

We zien een ontwikkeling waarbij S/4HANA meer en meer wordt gepositioneerd als backbone voor Sourcing & Procurement in het SAP-applicatielandschap. Met de laatste releases is S/4HANA op zichzelf volwassen geworden voor het uitvoeren en managen van het totale Source-to-Pay proces. Waar functionaliteit tot voor kort potentie had maar nog niet volwassen genoeg was, worden nu de puntjes op de i gezet en ook nieuwe processen en functionaliteiten toegevoegd. Naast de ontwikkelingen in procurement functionaliteit in S/4HANA zien we ook grote ontwikkelingen in zaken als embedded reporting, integratie- en extensiemogelijkheden. Het verder verbeteren van de integraties met Ariba, nieuwe mogelijkheden zoals integratie met Icertis en in mijn ogen misschien wel de belangrijkste; meer en meer producten en solution extensions voor Spend Management op het SAP Business Technology Platform (BTP).

In deze blog een overzicht van ontwikkelingen in het Spend Management domein. We schetsen een beeld van recente en komende ontwikkelingen. Maar voordat we naar BTP kijken zoomen we eerst even in op wat in het oog springende ontwikkelingen in S/4HANA en de integraties met andere applicaties in het Spend Management domein.

Verbeteringen in S/4HANA en de integratie met Ariba 

Self Service requisitioning heeft in S/4HANA 2022 een flinke facelift gekregen. De nieuwe applicaties bieden een overzichtelijke, gebruikersvriendelijke en intuïtieve interface. Met opties zoals het verwerken van meerdere drafts tegelijk, het werken in split-screen setup en het personaliseren van schermopbouw is er een grote verbetering gerealiseerd. Voor de incidentele gebruiker die deze applicatie samen met Ariba Guided Buying gebruikt heeft de applicatie een grote sprong in gebruiksvriendelijkheid gemaakt.

Vanaf S/4HANA 2022 zijn er ook lang verwachte verbeteringen voor het werken met orderbevestigingen. Waar het werken met orderbevestigingen, bijvoorbeeld met het Business Network, eerder nog te wensen over liet door missende functionaliteiten is dat nu sterk verbeterd. Voorbeeld hiervan is het kunnen bijwerken van inkooporders met prijswijzigingen en het uitvoeren van workflows om die wijzigingen wel of niet te accepteren. Die functionaliteit is vanaf S/4HANA 2022 ook weer gewoon aanwezig.

Al aanwezig sinds de 2021 release, maar omdat Product Sourcing in de 2022 release een flinke update heeft gehad toch zeker de moeite waard om hier te vermelden. Product Sourcing biedt ondersteuning bij het ondersteunen van strategische of “demand-driven” souring projecten voor direct procurement. Product Sourcing integreert met de S/4HANA for supplier quotation management en S/4HANA for procurement planning applicaties voor BTP waar ik later in deze blog nog op terug kom.

BTP Integratie met Product Sourcing

En dan BTP (voluit: Business Technology Platform). In de afgelopen jaren zijn er op het Business Technology Platform verschillende applicaties uitgebracht die integreren met S/4HANA processen. Met het verschijnen van deze applicaties ontstaat er een steeds uitgebreider landschap in het SAP Spend Management domein. Dat stelt organisaties in staat om binnen het portfolio van SAP-producten een keuze te maken voor tooling die optimaal aansluit bij hun behoefte.

Met S/4HANA for procurement planning wordt een geintegreerd proces gerealiseerd waarbij inkoop projecten voor directe materialen gepland kunnen worden. Data uit de projectplanning dient als input voor het sourcen van materialen. Daarnaast wordt op basis van input uit Product Sourcing de planning bijgewerkt met deadlines en data over de benodigde investering.

Met S/4HANA for supplier quotation management kunnen leveranciers inzicht krijgen in sourcing projecten en events die door klanten aan hen beschikbaar zijn gesteld. Een Leverancier kan aangeven of hij deel wil nemen en of hij 1 of meerdere quotes wil uitbrengen, aanpassen en tracken.

BTP integratie met Enterprise Contract management

Enterprise Contract Management in S/4HANA (Eerder Legal Content Management) ondersteunt een proces voor het maken en managen van juridische documenten zoals contracten en NDA’s. Deze juridische documenten kunnen worden gekoppeld aan inkoopdocumenten zoals inkoopcontracten of bestellingen.

De BTP-applicatie Enterprise contract assembly integreert met Enterprise Contract Management en ondersteunt het maken en samenstellen van juridische documenten op basis van herbruikbare templates en clausules.

Recente en komende ontwikkelingen voor procurement op BTP

En als we dan wat verder vooruitkijken dan komen er nog veel mooie innovaties aan. Met de aankondiging van SAP Category management (meer info is hier te vinden) brengt BTP tooling voor het ontwikkelen, uitvoeren en managen van inkoop strategieën.

Als afsluiting. Recent in de SAP Process navigator te verschenen, Scope item 4AI voor de integratie van S/4HANA Cloud met “Buying 360”, een BTP applicatie die catalogusinkopen voor indirect procurement ondersteunt. De applicatie komt naar verwachting in Q3 2023 beschikbaar. Nog even afwachten maar ik ben in ieder geval erg benieuwd!

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in het SAP Spend management domein of eens willen praten over welke opties BTP voor jouw organisatie biedt, neem dan contact op met Bart van Beek of Bart de Bijl.