WEBINARSAP S/4 HANA
Frank de Vleeschauwer

S/4 Business: More than IT in de Maakindustrie

In de Nederlandse maakindustrie werken meer dan 800.000 mensen en deze industrie is verantwoordelijk voor ruim 12% van ons nationaal inkomen. Bovendien gaan de ontwikkelingen sneller dan ooit. Thema’s als servitization, industrie 4.0, klantgericht produceren en duurzaamheid dwingen de industrie tot het uiterste. Geen wonder dat bedrijven in de maakindustrie continu veranderen, versnellen en verbeteren.Hoe gaan leiders in de maakindustrie om met trends en thema’s binnen hun domein? Wat betekenen deze ontwikkelingen voor een Supply Chain Director en hoe gaat een Enterprise Architect om met het tempo van innovatie? Enkele voorbeelden van vragen die beantwoord werden tijdens het event “S/4 Business: More Than IT in de maakindustrie”. 

Ruim 80 deelnemers van 40 verschillende organisaties hadden zich aangemeld voor dit virtuele event. Voor het eerst live vanuit de SAP Studio in Den Bosch via het YouTube kanaal van McCoy: McCoy TV

Inspiratie vanuit de Innovation Hub

De dag ging van start met een half uurtje inspiratie vanuit de Innovation Hub in Walldorf, waar digitalisering in productieprocessen in de praktijk werden gedemonstreerd. 

Drie video’s toonden verschillende aspecten van digitalisering: personalisering in het hele proces, digitale werkinstructies en proces stappen, real-time aansturing van Automated Guided Vehicles (AGV’s), vernieuwde en verbeterde user experience en toegepaste augmented reality.

De video’s eindigden met een oproep: welke casus speelt bij jullie bedrijf en zouden jullie graag bespreken in de Innovation Hub? Fysiek in Walldorf, of virtueel bij je bedrijf zelf.

Heb je interesse om je te laten inspireren in deze innovation hub samen met McCoy, neem dan contact op met Jan Laros via jan.laros@mccoy-partners.com.

Bekijk de video’s uit de Innovation Hub: Customer order & Manufacturing, Personalisation and Digital Twin

Paneldiscussie 1 – Waar liggen de grootste uitdagingen?

Na de demosessie vanuit Walldorf werd gestart met het klantenpanel. Tijdens de eerste paneldiscussie ging het panel in op de belangrijke uitdagingen voor de deelnemende bedrijven: Hitachi, Marel en ASML.

Frank de Haan (General Manager Procurement & Supply Chain Management  bij Hitachi) noemde als hoofdthema ‘flexibiliteit’, om snel te reageren op de steeds verder gepersonaliseerde marktvraag. Daarbij streeft Hitachi ernaar om eerst de processen aan te passen aan de flexibele omgeving en dan pas het systeem. Dat is in hun optiek de enige manier om echte verbetering door te voeren, los van historische keuzes.

Ook bij Marel is flexibiliteit en aanpassen aan dynamische vraag een hoofdthema. Marcel Triepels (Enterprise Architect bij Marel) ziet daarbij de kansen die de industrie 4.0 ontwikkeling biedt: het product is leidend, het proces is volgend, en modulariteit is cruciaal.

Ketensamenwerking is wat ASML groot heeft gemaakt, volgens Harold Bol (Senior Director Customer Support Services & Quality bij ASML). En deze integratie moet steeds verder gaan: end-to-end integratie, waarbij elke schakel meebeweegt met de keten. Daarbij speelt informatie-uitwisseling een cruciale rol: van design tot planning. SAP speelt hierin bij ASML een belangrijke rol met zijn collaboratie platformen en oplossingen. Wat 10 jaar geleden bijna onmogelijk was, is nu veel simpeler te regelen.

Andere thema’s die aan bod kwamen in dit eerste deel: augmented reality bij ASML om onderhoud in het veld te ondersteunen, de vraag om modulaire oplossingen met standaard interfaces bij Hitachi, en versimpelde user interfaces als cruciale bouwsteen in snel aanpassende omgevingen volgens Marel.

Bekijk deel 1 van More than IT in de Maakindustrie, de volledige stream van het eerste deel van de paneldiscussie. 

Wat, Waarom, Hoe van S/4HANA

Na de eerste paneldiscussie gaf Frank de Vleeschauwer (S/4HANA Lead bij McCoy) op simpele wijze uitleg over het wat, waarom en hoe van S/4. In een vergelijking met de ontwikkeling van de auto tot de elektrische auto, werden de drie aspecten toegelicht als ook de rol van McCoy als ‘Autodealer’ voor zijn klanten. Wil je meer informatie over hoe McCoy bij jouw bedrijf de transitie naar S/4HANA kan ondersteunen, neem dan contact op met Frank de Vleeschauwer via frank.de.vleeschauwer@mccoy-partners.com

Bekijk hier de toelichting op het wat, waarom en hoe van S/4HANA.

Paneldiscussie 2 – Welke rol heeft IT?

In de tweede paneldiscussie kwam de rol van IT aan bod.

Flexibiliteit en ketenintegratie werden als thema al benoemd. Een van de aspecten om dit mogelijk te maken: verbeterde inzichten in data - real time, en over de hele keten - is cruciaal, als eerste stap. De vervolgstap is om niet alleen terug te kijken maar er uiteindelijk ook op te sturen.

In de omslag is het cruciaal om management te inspireren. Vaak worden mogelijkheden niet gezien of onderkend. Als het management vasthoudt aan de traditionele manier van werken, worden ze een bottleneck in het transitieproces. Inspiratie is dan de sleutel. Bijvoorbeeld door ze mee te nemen naar Walldorf.

Andere thema’s bij IT: het loskoppelen van front-end oplossingen en backend systemen geeft flexibiliteit, én voorspelmodellen, machine learning en artificial intelligence zijn nu al cruciale elementen - ‘als je er niet mee bezig bent, ben je eigenlijk te laat’. Ook agile denken bij IT als cruciale gedachte om veranderingen te drijven, kwam aan bod in het panel.

Bekijk deel 2 van More than IT in de Maakindustirie, de volledige stream van het tweede deel van de paneldiscussie. 

Kennisdeling & Co-innovatie

Tot slot deelde Jan Laros (Sales Director bij McCoy) hoe McCoy samenwerkt om de ontwikkeling mogelijk te maken: door kennisdeling en co-innovatie met klanten en partners.

Bekijk hier de visie van McCoy op kennisdeling en co-innovatie.

Geslaagde dag

Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag. Kon u onverhoopt niet aanwezig zijn, maar wilt u wel meer informatie over de content ontvangen? Of wilt u graag geïnspireerd worden in de Innovation Hub van SAP, neem dan contact op met Jan Laros op +316 2319 5153 of jan.laros@mccoy-partners.com

Voor een sfeerimpressie vindt u hier de aftermovie van het event.