BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP S/4 HANA
Vivian Hermans

S/4 Embedded Analytics: Van Tile naar View

Van Tile naar View

SAP heeft met Embedded Analytics een scala aan standaard-rapportages beschikbaar gesteld in het S/4 systeem. Voor bijna elk functioneel gebied is er wel iets beschikbaar. Maar welke view wordt er nu gebruikt bij dat rapport? Dit kan interessant zijn als je 100% zeker wilt weten uit welke SAP-tabellen deze informatie komt of het rapport wilt laten uitbreiden met een extra veld. Herkenbaar? Lees dan verder!

Deze blog laat zien hoe je voor twee typen rapportages kunt achterhalen welke view hierbij hoort en welke stappen hiervoor moeten worden uitgevoerd. De twee typen rapportages worden onderscheiden door een verschillende lay-out.

Stap 1: Vind de technische query informatie.

Open het rapport en zorg ervoor dat de verplichte invoer parameters zijn ingevuld. Hierbij is het niet erg als er nog geen data in het rapport zit. Bekijk of het rapport qua lay-out overeenkomt met een van onderstaande voorbeelden.


1: Voorbeeld lay-out type 1


2: Voorbeeld lay-out type 2

In deze blog is ik het rapport “Sales Quotations – Flexible Analysis” gebruikt om lay-out type 1 te demonstreren en het rapport “Material Inventory Values – Balance Summary” voor lay-out type 2. Hieronder is te zien waar de technische query informatie te vinden is per lay-out type.

Lay-out type 1

Klik op het tandwiel-icoontje rechtsboven het query resultaat en selecteer in het menu dat verschijnt “Information…”.

Lay-out type 2

Boven het query resultaat staan drie kopjes: Data Analysis, Graphical Display en Query Information. Bekijk de tab voor Query Information en scrol helemaal naar beneden totdat de sectie Technical Information zichtbaar wordt.

In deze menu’s is allerlei technische informatie beschikbaar. Wat voor nu relevant is, is de technische query informatie.

Voor lay-out type 1 staat deze tussen haakjes achter de Query Name.

Voor lay-out type 2 staat deze achter Query Technical Name.

Het onderdeel van de technische query naam die nodig is voor het vinden van de onderliggende view is alles na “2C”.

Stap 2: Vind de onderliggende view

In SAP Embedded Analytics is een Query Browser en een View Browser Tile beschikbaar. Met behulp van deze applicaties kun je allerlei informatie vinden over views en rapportages. Echter vind je hier niets als je zoekt op de technische query naam (alles na “2C”).


Om de onderliggende view van de rapportages te vinden, log je eerst aan op de backend van je S/4 systeem. Open hier transactie SE11. Vul de technische query naam (alles na “2C”) in, in het veld voor de view en bekijk de view.

Op deze pagina zie je als het goed is de naam van je rapport terugkomen en de query naam die je zojuist hebt ingevuld. Daarnaast vind je in het veld “DDL Source” de view die gebruikt is in je rapport.

Over die view is in deze transactie ook allerlei andere technische informatie beschikbaar zoals welke tabellen gebruikt zijn, in welk package je de view kunt vinden en hoe de source code eruitziet.

Nu je de onderliggende view hebt gevonden, kun je na gaan welke tabellen aan de basis liggen of er een veld aan (laten) toevoegen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Embedded Analytics en het gebruik ervan, of wil je graag weten hoe Embedded Analytics een complementair onderdeel kan worden van jouw Business Intelligence omgeving. Kijk op McCoy | Intelligent Analytics, neem contact op met roel.van.bommel@mccoy-partners.com voor meer vragen en informatie of vul het formulier hieronder in.