BLOGSAP S/4 HANA
Frank de Vleeschauwer

S/4Business – Prachtig platform, maar heeft het zin?

‘IT should enable your business’. Daarvan zijn we stellig overtuigd bij McCoy. Vandaar ook dat we eerder schreven dat een overstap naar S/4HANA begint met een onderbouwde benefit case. Daarop stelden meerdere klanten vragen over hoe je zo’n case (onder)bouwt. We delen de antwoorden met je in dit artikel. Want het kan maar zo dat jij die vragen ook hebt.

Vraag 1: Hoe kom je tot een S/4 benefit case?

Stap 1: Rationaliseer in 1 week of het zin heeft

Een heel traject aangaan om erachter te komen dat SAP S/4HANA toch niet genoeg business voordelen biedt? Zonde van de tijd en het geld. En niet nodig: met het Value Starter programma kom je er in sneltreinvaart achter waarom SAP S/4 HANA voor jouw bedrijf wel of niet van meerwaarde is.

Jullie investering: geen euro’s, alleen 1 week tijd van sleutelfiguren in de business. Zij werken samen met onze en SAP consultants aan een ‘Case for Change’: Waar liggen de bedrijfsstrategische prioriteiten? Wat is dat S/4? Welk verbeterpotentieel heeft jouw bedrijf vergeleken met de concurrentie? En hoeveel financieel voordeel levert dit op? 

Stap 2: Ga de diepte in met een Discovery Scan

Blijkt uit het Value Starter Program dat S/4HANA strategische voordelen biedt? Ga dan de diepte in om de verandering van het juiste fundament te voorzien. Een transformatie naar S/4HANA gaat niet over één nacht ijs, en de voorbereiding is cruciaal voor succes.

McCoy ontwikkelde hiervoor de S/4HANA Discovery Scan. We stellen samen jullie volledige bedrijfsvisie en strategie scherp, brengen de huidige situatie in kaart en maken een ontwerp voor de toekomst. Al die resultaten zetten we om in een implementatiestrategie. Je leest hieronder wat je per stap kunt verwachten.

Identify: Het begint met ambitie

Hoe ambitieus zijn jullie, vandaag de dag en vooral ook in de toekomst? Wat gaat ervoor zorgen dat jullie bedrijf over 10 jaar ook nog bestaat, bijvoorbeeld omzetgroei, overnames, kosten efficiency in de finance afdeling of digitalisering van de supply chain? Er is geen goed of fout antwoord. Maar het antwoord is de basis voor een onderbouwde ‘Case for Change’ in een latere fase.

Assess: Hoe de vlag ervoor hangt

Deze fase draait om jullie huidige stand van zaken rondom mensen, processen en applicaties. Wat is er nu, waar doet het pijn, waar liggen verbeteropties? Deze ‘Assess’  fase vormt de basis voor het ontwerp van een toekomstvaste oplossing.

Design: Het oog naar de toekomst

De laatste analyze stap is het definiëren van de toekomst. Met jullie visie, huidige stand van zaken, trends en ontwikkelingen in de markt en de mogelijkheden van S/4 schetsen we een toekomstbeeld inclusief transitieplan. Met deze resultaten ben je volledig voorbereid op de stap. 

Vraag 2: Hoelang duurt het om tot een benefit case te komen?

De eerste scan duurt zoals gezegd 1 week. De doorlooptijd van de Discovery Scan verschilt. Het traject kan in een paar weken klaar zijn of een aantal maanden duren. We volgen het tempo waarmee organisaties deze ontdekkingsreis willen maken. Het adagium ‘beter goed dan snel’ is hier van toepassing. Deze fase is een eerste en belangrijke stap om te zetten. Die wil je dus goed uitvoeren, met de juiste belanghebbenden en met de juiste diepgang. Een ‘Go’ aan het eind van dit traject is namelijk een ‘Go’ voor een mooi maar stevig verandertraject.

Vraag 3: Wie betrek je bij de business case?

De business dus. Hun betrokkenheid op C-level (CFO, CCO, COO, of zelfs de CEO) is cruciaal en zonder deze sleutelfiguren heeft het geen zin om te starten. Zet dus nooit alleen IT aan tafel. Wij brengen de beste S/4 business experts mee die hun ervaring in meerdere industrieën voor jullie laten werken. Vanaf de Value Starter Engagement week is SAP ook aangehaakt. Zij leveren naast hun productkennis ook waardevolle, wereldwijde benchmarkinformatie per industrie en over industrieën heen. Daarmee vergroot je je referentiekader naar een wereldwijd speelveld.

Wil jij weten of S/4HANA zin heeft?

Het enige wat je hoeft te investeren is 1 week tijd van een aantal mensen in jouw organisatie. Na het gratis Value Starter programma  weet je meteen of er een ‘Case for Change’ is. Wil je meer weten over dit programma of het meteen samen met ons aanvragen bij SAP? Mail naar Jan Laros: jan.laros@mccoy-partners.com