BLOGBUSINESS INTELLIGENCESAP ANALYTICS CLOUD
Sander Huisman

SAC Story vs Applicatie (3/4): Story Integration & Hyperlinks

Als ontwikkelaar van een rapport of dashboard krijg je vaak den van de volgende vragen:

  • Kan ik dit ook downloaden naar Excel?

  • Is het ook mogelijk om een platte tabel met de data te krijgen?

  • Hoe zijn deze cijfers/visuals opgebouwd en kan ik die ook inzien?

Detail tabellen in een dashboard gaan vaak niet goed samen. Tabellen zijn niet goed leesbaar of zorgen - door het laden van vele regels - voor een performance probleem.

Deze blog neemt je mee in hoe je in SAC middels hyperlinks slim kan omgaan met dit soort vragen en toch een interactief dashboard kan leveren. Zo'n dashboard begint met visuals die de eindgebruiker mee neemt naar de details die ze willen analyseren.

Hyperlinking... Wat is dat?

Hyperlinks zijn in de regel het zelfde als de linkjes die je gebruikt om naar een website te navigeren. Hier kan je in SAC een aantal dingen mee:

  • Vanuit een Grafiek doorklikken naar een detail pagina in de story.

  • Met de hyperlink kan je filters meenemen.

  • Hyperlinks maken tussen de (verborgen) pagina’s binnen de story.

  • Doorlinken naar een story met detail data om gelaagdheid aan te brengen binnen je story.

  • Doorlinken naar externe systemen bijvoorbeeld SAP Web Intelligence of S/4.

Wanneer je een tabel toevoegt in de story heb je ook nog de mogelijkheid om naar de SAC Data Analyzer door te linken. De Data Analyzer is een nieuwe tool in SAC en is voor iedereen beschikbaar zonder additionele licenties.
Met de Data Analyzer kan de eindgebruiker tot op het laagst beschikbare niveaua nalyseren.

Hoe maak ik een hyperlink?

Wanneer je een dashboard gaat ontwikkelen, is het belangrijk om een verhaallijn in je rapport te maken, het is namelijk niet aan te raden om direct met een detailtabel te beginnen.
Je kan het vergelijken met het afpellen van een ui, je begint met de schil en je komt steeds dichterbij de kern: hier kunnen hyperlinks dus heel goed bij helpen!
Het voordeel van de hyperlinks is dat je filters mee neemt vanuit de visual.

Het toevoegen van een hyperlink gaat heel makkelijk:

Je selecteert de visual en via de 3 puntjes of door rechtermuisknop in de grafiek te klikken ga je naar add > hyperlink gaan om het hyperlink menu te openen.

Wanneer je een hyperlink maakt kan je kiezen waar de hyperlink naar toe moet linken. Dit kan een pagina zijn in de story, maar ook naar een andere story/externe URL.

Door in het menu de “apply selected dimension as a filter” en “cascading effect” aan te vinken worden de filters mee genomen en toegepast op de gehele story. Deze filter staat op de filter bar en kan je daar dan ook wissen.

Wanneer je doorlinkt naar een detail pagina met een tabel wordt deze dan gefilterd op de geselecteerde waarden in het de visual waar vanuit gelinkt is.

Detail-analyses met de Data Analyzer

Vanuit de eindgebruikers komt regelmatig de vraag voor meer detail of doorsnedes die wel beschikbaar zijn maar niet voor iedereen van belang zijn.
Nu je een hyperlink/filter hebt gemaakt in je story en bent uitgekomen in een tabel heb je de mogelijkheid om door te linken naar de Data analyzer van SAC. Het doorlinken naar de data analyzer activeer je in de properties van de tabel in het builder menu.

Na het activeren krijg je in het menu van de tabel properties een additionele optie namelijk: “Open Data Analyzer...”.

De Data Analyzer geeft de eindgebruiker de mogelijkheid om op basis van beschikbare dimensies en meetwaarden een tabel te maken. De startpositie van de tabel is layout van diezelfde tabel in de story. Via het builder-panel kunnen de velden geselecteerd worden in de rijen en kolommen.

NOTE: Door direct vanuit de story de Data Analyzer te openen komen de calculaties die gemaakt zijn in de story mee.  

Net zoals in de story design modus heb je naast de builder ook een styling tab waar je wat styling-opties hebt. Daarnaast kan de eindgebruiker de output downloaden naar Excel indien gewenst, door de 'Export-functie' te gebruiken. 

NOTE: Standaard is de grootte van de export vastgesteld op 500 rijen. SAC geeft hier een melding voor, waar dit in kan worden aangepast. 

Let’s Connect!

Wil je nog meer weten over SAP Analytics Cloud en hoe Business Intelligence jou kan helpen? Of zijn SAC Applications jouw toekomstige hobby en wil je het daar met ons even over hebben? Neem dan contact op met Roel van Bommel (06-226938392) of Joury Jonkergouw (06-82622361)