BLOGFINANCEBUSINESS INTELLIGENCESAP S/4 HANASAP ANALYTICS CLOUD
Jurgen Woudenberg

SAC planning en Group Reporting: Wie plant, die oogst!

Gegevens uit verschillende bronnen samenvoegen, data naar hetzelfde level brengen, data oprollen om er op groepsniveau zinvolle cijfers uit te krijgen… Om over ongewenste of incomplete aanpassingen tijdens het proces nog maar te zwijgen. Eerlijk is eerlijk: plannen kost tijd. En veel ook. Toch wijst onderzoek uit dat bedrijven die een financiële planning maken, beter presteren. Daarom is het belangrijk om jouw planning op orde te krijgen!

Plannen zorgt voor betere prestaties

Plannen zorgt voor succes. Het maken van een planning, dwingt je namelijk om na te denken over doelstellingen, verdeling van budgetten, cash management en investeringen. Door deze zaken te monitoren, worden er op tijd eventuele afwijkingen op het doel zichtbaar. En kunnen er passende maatregelen getroffen worden. Gevalletje ‘meten is weten’. En dat doe je slim in SAP!

Plannen in SAP

Met SAP Group Reporting en SAP Analytics Cloud, helpt SAP in het maken en monitoren van financiële planningen. Zowel top-down als bottom-up. Plan en gerealiseerde data, uit SAP- en non-SAP-systemen, vullen elkaar aan en geven inzicht, controle én actie.

Bottom-up planning in SAP

  • Stap 1: Plannen in SAP Analytics Cloud (SAC)

Stap 1 in bottom-up plannen is het opzetten van een planmodel in SAP Analytics Cloud (SAC). Dit planmodel is flexibel te creëren, en sluit daardoor perfect aan bij de doelen van jouw business. Door een standaard connectie tussen SAC en SAP S/4HANA wordt de gerealiseerde financiële data overgebracht naar SAC. Daarnaast geeft het tonen van plan data naast gerealiseerde data inzicht. Het gevolg? Betere keuzes, en gerichter bijsturen!

Ook biedt SAC zaken als workflow, data locking en commenting aan. Dit maakt het planproces eenvoudig, en vermindert risico’s tijdens het proces.

  • Stap 2: Consolideren in Group Reporting

Group Reporting helpt bij het consolideren van de data. Door het (automatisch) doorlopen van vooraf gedefinieerde stappen, wordt de financiële data geconsolideerd tot de juiste consolidatiegroep. Deze stappen kunnen zowel op gerealiseerde als op geplande data uitgevoerd wordt.

De stappen in het consolidatieproces zet je makkelijk op met behulp van de best practice van SAP. Ook kan je deze best practice makkelijk aanpassen naar jouw bedrijfssituatie, door standaard acties te verwijderen of juist toe te voegen.

Top-down planning in SAP

Ook top-down planning is mogelijk met SAC en Group Reporting. In dit geval zal de financiële data uit S/4 eerst geconsolideerd worden in Group Reporting, en vervolgens naar SAC planning geladen worden. SAC planning creëert vervolgens een planmodel, geoptimaliseerd voor de geconsolideerde doelstellingen.

Group Reporting en SAC de perfecte combinatie

Al met al vormen Group Reporting en SAP Analytics Cloud dé combinatie voor jouw financiële planning. Gestandaardiseerd, eenvoudig, geïntegreerd en wendbaar: wie in SAP plant, zal goed oogsten.

Wil je meer weten over Group Reporting of plannen in SAP Analytics Cloud? Bekijk dan deze video over Group Reporting, of dit webinar over Business Planning. Of wil je samen sparren over wat SAP voor jouw financiële planning kan betekenen? Mail dan naar Luc Janssen, , of Katrin van Boxtel,