BLOGPROCUREMENTSAP ARIBA
Ronald Versteijnen

SAP Ariba ‘splitsen’ bij Nobian

Als opdrachtgevers ons benaderen, is dit meestal voor de implementatie van SAP Ariba of S/4HANA als inkoopoplossing. Eens in de zoveel tijd worden we ook gevraagd om een inkoopoplossing te ‘splitsen’ in het kader van een M&A (Merger and Aquisition)-traject, zoals eind 2021 bij Nobian.

Over Nobian

Nobian is een vooraanstaande producent van essentiële basischemicaliën, en was onderdeel van Nouryon. In het kader van de afsplitsing hebben wij de handschoen opgepakt om voor Nobian een nieuw Ariba-platform te implementeren. Belangrijk uitgangspunt daarbij was dat de setup van het Nobian-systeem in de basis een copy van het Nouryon Ariba-platform moest zijn, gevuld met Nobian-specifieke data. Het Ariba-platform bestaat uit de modules: Sourcing, Contract Management, Buying & Invoicing, het Ariba Network en SLP (t.b.v. supplier management).

Een strak tijdschema

Zoals vaak bij M&A-trajecten was het te halen tijdschema erg strak. De voorbereidingen gingen van start in oktober 2021, met als doel de oplevering van een volledig productief Ariba-platform voor  eind mei 2022. Om die doelstelling te realiseren werkten we nauw samen met projectcollega’s van Nobian/Nouryon en Ariba. De voornaamste systeemgerelateerde taken van McCoy bestonden uit het inrichten van de Ariba-modules, het integreren (met Cloud Integration Gateway) van de Ariba-modules met SAP ECC en het migreren van stam- en transactiedata. Dit werkpakket is perfect opgeleverd door onze collega’s Antoine Oberije, Shailish Laldhari en Edson Franco (vanuit onze locatie in Manilla).

Onboarding op het Ariba Network

Met de systeemgerelateerde taken, hierboven besproken, dekken we ‘proces’ en ‘platform’ van de eerdergenoemde drie-eenheid af. Maar, om naast een systeemimplementatie ook een systeemsplitsing succesvol te maken, mogen de ‘people’ zeker niet vergeten worden. Dit aspect kwam binnen dit project terug in de niet-systeemgerelateerde taken. Onze collega Kimberly van Ooijen nam de lead bij het onboarden van de belangrijkste leveranciers op het Ariba Netwerk. Om het team compleet te maken en goed aan te sturen, leverde McCoy ook de projectmanager: Martijn de Coninck.

“Naast een no-nonsense aanpak gericht op snel resultaat in een snel veranderende omgeving met uitdagende tijdslijnen, heeft McCoy snel, efficiënt en kostenbewust, op een positieve en enthousiaste manier een goede oplossing voor Nobian neergezet. Chapeau!“ - Daan van Dort, Procurement Excellence Manager Nobian

We zijn blij met dit compliment en het resultaat!