BLOGTECHNOLOGY
Rutger Heijmerikx

SAP Code4Good Hackathon - Beschermd in de zon

De Zon zit weer in de maand! Genieten dus. Maar ook oppassen voor de schadelijke gevolgen van de zon, vooral voor kinderen. Met deze belangrijke oproep is het team van McCoy & Partners tijdens de Code4Good Hackathon, georganiseerd door SAP in samenwerking met de VNSG, van start gegaan om in 24 uur een werkend prototype van een maatschappelijk relevante applicatie te bouwen.

Voor KWF Kankerbestrijding is op het SAP HANA Cloud Platform een prototype gebouwd welke bij kinderen beschadigingen door uv-straling uit zonlicht helpt verminderen. Wij zijn gestart met een design thinking sessie waarbij we de kinderen centraal hebben gesteld. Om ons in te leven hoe we kinderen nu werkelijk kunnen motiveren zich te gaan beschermen hebben we een groep kinderen kleurplaten laten maken en vragen laten beantwoorden als input voor onze oplossing.

Kinderen zijn extra gevoelig voor de zon. Doordat kinderen in de groei zijn, gaat celdeling bij hen snel. Zo snel, dat niet alle beschadigde huidcellen kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. Dit zorgt voor een verhoogde kans op huidkanker op latere leeftijd. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen.

Met name tijdens niet standaard situaties waar de schadelijke gevolgen van de zon van invloed zijn is het belangrijk dat ouders en kinderen tijdig en goed geïnformeerd zijn. Midden op de dag is de zon het sterkst. Hét moment om tijdens de lunch even de schaduw op te zoeken om je huid even rust te geven van de zon. Herhaal het smeren iedere 2 uur, of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten.

Het prototype dat tijdens de Code4Good Hackathon is ontwikkeld zorgt op dit soort momenten ervoor dat ouder en kind erop geattendeerd zijn dat bescherming nodig is. Juiste op dit soort momenten speelt bewustwording een rol en vergroot de applicatie de motivatie om beschermende maatregelen te nemen. In het prototype is gebruik gemaakt van gamification om kinderen tijdig en op een leuke manier bewust te maken van de noodzaak tot bescherming.

Wanneer is het tijd om in te smeren? Wat is de zonnekracht op dit moment op mijn locatie? Op welk moment moet je de schaduw opzoeken? Draagt je kind UV beschermende kleding? Smeer jij je kind een halfuur voor het naar buiten gaat in? Herhaal jij het smeren iedere 2 uur? Hoe dik moet je smeren?

Om met al dit soort vragen rekening te houden zijn er binnen de applicaties scenario’s uitgewerkt. Op basis van actuele gegevens over locatie, tijd en zonnekracht krijgen ouder of kind signalen om zich te beschermen. Dit kan zijn door goed te smeren, het dragen van bedekkende kleren en af en toe de zon te weren.

Om het prototype geschikt te maken voor een schoolklas, sportclub of gezin met meerdere kinderen kunnen meerdere profielen toegevoegd worden. De kinderen worden door het veranderen van kleur van hun favoriete virtuele Pandabeer geïnformeerd en kunnen elkaars profiel en score op een overzichtelijk scherm zien. Op basis van notificaties waarbij rekening gehouden wordt met actuele weer gegevens en locatie krijgen de kinderen, wanneer het tijd is geworden om zich extra te beschermen, een signaal. Hiermee worden punten verdiend en bestaat er voor de ouders de mogelijkheid hier een afgesproken beloning aan te koppelen, een lekker ijsje? Op het moment dat de Pandabeer die het kind moet verzorgen onvoldoende beschermd is zal deze van kleur veranderen. Door het overzichtelijke scherm kunnen kinderen elkaars Pandabeer zien en elkaar waarschuwen. Uiteraard zal degene die het beste voor zijn of haar Pandabeer zorgt de meeste punten verdienen.

In onderstaande video laten we zien hoe het resultaat geworden is: