SAP Data Warehouse Cloud, oftewel SDWC, is een van de nieuwste producten van SAP. Een data warehouse in de Cloud dat naast ETL en datawarehouse functies ook de rapportage tool SAP Analytics Cloud (SAC) bevat. In deze blog krijg je een eerste indruk van SDWC.

De eigenschappen van SAP Data Warehouse Cloud

SDWC heeft de volgende eigenschappen:

  • Je kunt in SDWC je data laden middels adapters die out-of-the-box beschikbaar zijn. Flatfiles kunnen door individuele gebruikers geladen worden zonder dat het andere mensen in de weg zit of het systeem een zooitje wordt. Data uit meerdere bronsystemen kan eenvoudig worden gecombineerd.

  • In SDWC kun je data samenvoegen, transformeren en filteren, net zoals in andere data warehouse systemen. Het grafische aspect is echter vele malen groter dan in het klassieke SAP Business Warehouse. Modelleren en transformeren kan gedaan worden met behulp van drag & drop in plaats van het schrijven van abap routines. Dit maakt de tool toegankelijker voor eindgebruikers.

    Daarnaast biedt SDWC de advanced gebruiker ook de mogelijkheid om met behulp van SQL logica te schrijven voor het samenvoegen en/of transformeren van de data.

  • In SDWC zijn er, wederom out-of-the-box, user profielen beschikbaar voor de verschillende gebruikers, zoals de administrator, de data warehouse builder en de content viewer. Achter elke rol zit een duidelijke matrix waarin te zien is welke access bij de rol hoort.

  • Omdat SDWC een cloud systeem is, hoeft er niet eerst hardware aangekocht en geïnstalleerd te worden; alles is direct online beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat de implementatie van het systeem in een bedrijf snel opgezet kan worden. Een ander voordeel hiervan is dat de grootte en het geheugen van het systeem eenvoudig en snel aan te passen is.

  • SDWC is een tool die vooral voor de business gebouwd is:

    • Er wordt gebruik gemaakt van ‘spaces’. Dit zijn werkruimtes van users of user groepen. Hierin zijn bijvoorbeeld de datamodellen en rapportages te vinden van deze gebruikers. Ook kunnen hierin eigen documenten geladen worden om deze te combineren met (IT-)datamodellen.

    • Er is de mogelijkheid om technische namen te veranderen in namen die zinvol zijn voor de gebruiker waardoor het resultaat eenvoudiger te interpreteren is.

    • Er is een catalogus beschikbaar waarin een functionele beschrijving kan worden toegevoegd aan de gebouwde datamodellen, tabellen, views en KPI’s.

    • Er is een rapportagetool (SAP Analytics Cloud) ingebouwd, waarmee de gebruiker beter inzicht in de data kan krijgen

De architectuur van SAP Data Warehouse Cloud

In onderstaand plaatje zie je de architectuur van SDWC.

Deze bestaat uit de volgende lagen:

1. De onderste laag is de data source laag. SDWC kan connecteren met zowel cloud als on-premise datasources. SDWC kan direct connecteren met ABAP, SAP HANA adapter, S4 HANA (on-premise), MS SQL Servers, Odata bronnen en Oracle systemen.

Op de roadmap staan de volgende adapters: S4 HANA (Cloud), SAP BW (4HANA + on-premise), SAP IQ, SAP ECC, JDBC/ODBC/Camlejdbc, Amazon Athena + S3 en Google BIgQuery.

2. De middelste laag, oftwel de SDWC-laag bestaat uit een aantal platform services gebaseerd op SAP HANA Cloud Services:

    • Governance Services, zoals Cost control, space access en gebruik statistieken.

    • Data Modeling Services, zoals rechtstreeks connecteren met SAP en Third-party systemen of andere ETL tools via de API.

    • Business modeling Services, zoals grafisch modelleren en SQL.

    • Repository Services, zoals een business catalogus waarmee IT-begrippen kunnen worden vertaald in functionele business begrippen.

    • Security Services, zoals standaard rollen en user management.

3. De Consumptie laag bevat een geïntegreerde SAC tenant en een ODBC/JDBC API waarmee het mogelijk is voor third-party tooling, zoals Microsoft Power BI of Excel, om te kunnen connecteren met SDWC datamodellen.

De positionering van SAP Data Warehouse Cloud plaatsen binnen SAP HANA Cloud Services

Als toevoeging van de SAP HANA Cloud Services, plaatst SAP SDWC tussen SAP HANA Cloud en SAP Analytics Cloud.

  • SAP HANA Cloud is een cloud database-as-a-service (DBaaS). Elke service of product dat gebruikt maakt van SAPA HANA Cloud heeft de beschikking over alle features en voordelen van de cloud zoals: hoge beschikbaarheid, flexibiliteit, data tiering en een lagere TCO. Zo ook SDWC .

  • SAP Data Warehouse Cloud (SDWC) is een SaaS Datawarehouse gebaseerd op SAP HANA Cloud. Deze tool maakt het mogelijk voor business users om data te combineren, transformeren en uiteindelijk te vertalen in Insights en stories door middel van de geïntegreerde SAP Analyics Cloud tenant.

  • SAP Analytics Cloud (SAC) is de BI-solution van SAP in de cloud. De tool bestaat niet alleen uit een reporting element, maar bevat ook componenten van Predictive, Planning en Application design. Met de combinatie van al deze functionaliteiten in één omgeving onderscheidt het zich van andere producten op de markt.

Met behulp van deze drie tools is het mogelijk om een volledig Cloud-based SAP BI landschap te bouwen, maar hybride scenario’s zijn ook mogelijk.

SDWC is gebouwd op SAP HANA Cloud. Hierdoor kan het gebruik maken van alle HANA-features zoals bijv. de ‘elastisch schaalbaarheid’. Dit betekent dat je, in tegenstelling tot hoge investeringen bij on-premise systemen, per verbruik betaalt. Je kunt eenvoudig en zonder downtime je resources uitbreiden of verkleinen. SAP heeft deze elastische schaalbaarheid geïmplementeerd via het concept ‘spaces’. Per user of user groep kun je een space aanmaken en resources toewijzen.  Daarnaast is het mogelijk om snel en flexibel extra memory/diskspace toe te voegen of weer af te schalen zonder downtime. Zo betaal je als klant alleen voor de memory en diskspace die je daadwerkelijk gebruikt. Je zou er dus bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om tijdens de financiële maandafsluiting de Finance space tijdelijk te vergroten waardoor de maandafsluiting beter en sneller verloopt.

De kanttekeningen van SAP Data Warehouse Cloud

Uiteraard heeft elke systeem zijn eigen kanttekeningen, zo ook SDWC:

  • Op dit moment is het systeem nog niet ‘open’ naar heel veel andere systemen; er zijn een beperkt aantal adapters beschikbaar. Meer adapters zijn opgenomen in de roadmap.

  • Het grafische modelleren maakt het bouwen van data flows eenvoudiger, maar soms hebben we wat meer opties nodig dan nu beschikbaar in SDWC, zelfs met inbegrip van de SQL mogelijkheid. De ervaren SAP BW consultant is bijvoorbeeld gewend aan functie modules en zaken als start-, eind- en expertroutines. Op dit moment omvat SDWC nog lang niet de mogelijkheden die een ‘oudere’ ETL bevat. Ontwikkelingen op dit gebied zijn opgenomen in de roadmap.

  • Er zijn slecht zeven out-of-the-box user profielen beschikbaar. Opties voor het maken van nieuwe profielen zijn nog niet bekend.

  • De autorisatie op rijniveau, ook wel data autorisatie genoemd, ontbreekt nog in de huidige versie. In de Beta versie is deze functionaliteit (Data access control) wel toegevoegd. In deze versie is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruikers alleen toegang te geven tot company code 1 en 2, en niet tot alle company codes.

  • Op dit moment is het nog niet mogelijk om datamodellen te delen tussen spaces. Elk model zal dus opnieuw gebouwd moeten worden. Ook deze functionaliteit staat op de roadmap.

  • De built-in SAC versie is niet gelijk aan de betaalde, separate SAC versie. In SDWC missen we onder andere de functionaliteit voor planning, predictive en application design.

Wat doet de concurrentie?

Het is duidelijk dat SAP hoog inzet op cloud oplossingen, maar wat doet de concurrentie? Ook zij investeren veel in Cloud oplossingen en komen met vergelijkbare DWaaS- en SaaS-oplossingen. Voorbeelden zijn Snowflake, Amazon Redshift, Azure Synaps Analytics, Google BigQuery,  Oracle Autonomous Data Warehouse en IBM DB2 Warehouse on Cloud.

Waarom een Data Warehouse in de Cloud?

Om een goede beslissing over de aanschaf van een data warehouse in de cloud te kunnen maken zetten we hieronder nog eens de voor- en nadelen van een data warehouse in de cloud op een rijtje:

Aspect

Cloud

On Premise

Schaalbaarheid

Instant Up or down scaling zonder downtime.

Up- of down scaling kost tijd en resources zeker als er extra hardware dient te worden aangekocht.

Beschikbaarheid (availability)

99,99% uptime.

Afhankelijk van de gekozen infrastructuur en de competentie van het IT-team.  Hoe hoger de gewenste uptime hoe hoger de eisen aan en dus kosten van de hardware.

Beveiliging (security)

Over het algemeen is de security bij cloud providers zeer hoog.

Afhankelijk van de competentie van het IT-team.

Performance

Vanwege Cloud Servers op meerdere geografische locaties is de query performance vaak goed omdat de klant zelf bepaalt waar de data wordt opgeslagen.  

Afhankelijk van het IT-landschap en competentie van het IT-team kan de performance heel goed, goed of zelfs slecht zijn.

Kosten

Geen investering in hardware

Betalen voor gebruik

Upgrades worden automatisch uitgevoerd

Onderhoud, support en monitoring is vaak inbegrepen bij de prijs.

Investeringen nodig in onder andere hardware, IT-team en training.

Afhankelijkheid

Hoewel je een SAAS contract eenvoudig kunt opzeggen, ben je meer afhankelijk van de DWC leverancier. In geval van een conflict kun je niet zomaar opzeggen.

Mogelijk om over te stappen naar andere service providers of het systeem in eigen beheer te nemen

Data protectie

Geen 100% controle over waar je data is opgeslagen.

Zelf bepalen waar je data is opgeslagen..

Data export

Wil je data exporteren naar bijvoorbeeld een data lake, dan zul je vaak met de API moeten werken. Rechtstreeks toegang tot de bron tabellen is dan vaak niet mogelijk

Meer mogelijkheden voor data export.

De markt trends zien we rondom Cloud producten

We verwachten dat ‘Data Warehousing in the cloud’ een hot topic wordt de komende jaren.

We zien nu al dat bedrijven in een soort ‘eerste fase’ zitten met betrekking tot cloud producten. In deze eerste fase kopen bedrijven een cloud oplossing ter ondersteuning van één proces, zoals bijvoorbeeld SAP Ariba, SAP Cloud for Customer, SAP Successfactors of andere (niet) SAP-oplossingen. Deze Cloudproducten moeten vervolgens met ‘on-premise’ systemen, zoals bijvoorbeeld SAP ECC, verbonden worden met alle challenges van dien.

Na deze fase volgt vaak een fase 2 waarin het ERP-systeem gemigreerd wordt naar de cloud.  Sommige bedrijven kiezen ervoor de migratie/implementatie naar S4/HANA Cloud in één keer te maken, maar de meeste bedrijven knippen deze stap in tweeën: eerst een migratie naar S4/HANA (on-premise) en dan later een lift en shift naar de cloud.

Met de introductie van de cloud solutions en de standaardisatie van gegevensuitwisseling tussen verschillende systemen wordt het IT-landschap steeds diverse en complexer: meer systemen, van meer verschillende leveranciers, on-premise en cloud oplossingen. Hierdoor groeit de behoefte aan een datawarehouse waar de gegevens uit de verschillende systemen eenvoudig kunnen worden samengevoegd om proces overstijgende rapportages te kunnen maken. Met SDWC voorziet SAP in deze behoefte.

Wanneer kies je voor SAP Data Warehouse Cloud?

De hamvraag is natuurlijk: Is SDWC een goede investering voor mijn bedrijf? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, zoals je wellicht al begrepen hebt na het lezen van deze blog. SDWC is zeer zeker een product met toegevoegde waarde, maar het is ook een product dat nog functionaliteiten mist die noodzakelijke zijn in een volwassen BI-omgeving.

In onze volgende blog zullen we dieper ingaan op de verschillende implementatie vraagstukken van SDWC, zoals:

  • Heb je nog een SAP BW omgeving nodig als je DWC gaat aanschaffen?

  • Wat voegt DWC toe aan een SAP HANA native omgeving?

Interesse?

Wil je naar aanleiding van deze blog meer weten over SAP Datawarehouse cloud of heb je vragen, neem dan contact op met Roel van Bommel. Roel.Van.Bommel@mccoy-partners.com of (+31) 06 22 69 83 92.
Onze architecten en BI-ontwikkelaars helpen je graag verder in je reis naar de cloud!

Arie Heutmekers, arie.heutmekers@mccoy-partners.com
Katrin van Boxtel, katrin.van.boxtel@mccoy-partners.com
Peter Combee, peter.combee@mccoy-partners.com

Ben jij al een Friend of McCoy?

Als innovatiepartner willen wij graag blijven inspireren. Daarom delen wij graag onze meest relevante content, evenementen, webinars en andere waardevolle updates met jou.