BLOGTECHNOLOGY
Rutger Heijmerikx

SAP-development door de ogen van collega's Ian en Dave

Ian van Eenennaam Woont in Eindhoven. Is in 2014 afgestudeerd met een Master in Innovation Management. Werkt sinds 2017 (met een klein uitstapje tussendoor) bij McCoy als SAP Technology Consultant. Koos 2x voor McCoy omdat het gras bij McCoy toch echt het groenst is. Quote: “Bij McCoy krijg ik de kans om me van SAP-basis consultant te ontwikkelen naar SAP Developer en in de toekomst zelfs als Full-stack SAP developer”.

Dave Verkoelen Woont in Bocholt (België). Is in 2003 afgestudeerd met een hbo Information Technology diploma. Werkt sinds 2014 bij McCoy als Sr. Consultant Technology & Innovation. Koos voor McCoy omdat hij ervaarde dat hij zowel als mens en consultant wordt gewaardeerd. Quote: ““Pionieren: als jij ziet dat het beter kan, pak die teugels vast en doe het gewoon”.

Hoe werkt dat? 5 disciplines binnen 1 Technology team?

Dave: “Het technology team bestaat inderdaad uit 5 disciplines. Waar UX zich echt op de voorkant richt, richten Development, Cloud & Beheer, Datamanagement en Interfacing zich meer op de achterkant. Maar uiteindelijk komt het in projecten ook weer samen in een soort IT cirkel, oftewel de “IT Life Cycle”. Dat maakt de samenwerking zo mooi. Zowel Ian als ik werken beide als software ontwikkelaar binnen McCoy!”

Waarom McCoy?

Ian: “Ik kwam vanuit een hele grote corporate consultancy organisatie waar ik toch meer een nummer was dan een medewerker. Het was onpersoonlijk en ook mijn ontwikkelingstraject kreeg niet de aandacht die ik wilde. Toen ging ik in gesprek met McCoy en werd ik meteen overtuigd door hun heldere visie. McCoy is namelijk een organisatie met een minder strakke definiëring in rollen en structuur. Er zijn dus minder hokjes. En ook het idee dat je eigen initiatief kan en mág nemen, plus de ruimte die je daarvoor krijgt, spraken mij aan.” 

Heb je een voorbeeld waarin jij jouw eigen initiatief kwijt kon?

Ian: “Ja, er lopen nu een aantal zaken rondom development. Om precies te zijn ben ik nu pas 1,5 jaar echt bezig met development. Bij McCoy motiveren ze me om mee te denken in conceptuele oplossingen en oplossingsrichtingen. Daar wordt dan ook serieus naar geluisterd en ik krijg zelf de vrijheid om de lead erover te pakken. Uit ervaring weet ik dat het bij een andere organisatie langer zou duren voordat ik die sporen had verdiend.”
Dave: “Ja, ik weet een mooi voorbeeld. Pasgeleden nam Ian deel aan een project waarin iemand anders de leadrol had. Maar Ian had een goed verbeter idee. Toen heb ik Ian aangemoedigd om eropaf te stappen en het op te pakken. Dat is namelijk juist wat iedereen binnen McCoy wil. “Als jij ziet dat het beter kan, pak die teugels vast en doe het gewoon”. 
Persoonlijk heb ik voor McCoy gekozen omdat je wordt gewaardeerd als mens. Als consultant worden de goede dingen uit je gehaald. Je wordt gestimuleerd om je best te doen en om je kennis te verrijken. Met de gedachte: denken aan de klant is goed, maar denken aan jezelf is ook goed! Juist die menselijk factor maakte het voor mij een no-brainer om naar McCoy toe te komen.”

Waarom (opnieuw) McCoy?

Ian: “Ik heb in 2020 de fout gemaakt om weg te gaan bij McCoy. Ik heb namelijk een uitstapje gemaakt van 3 maanden naar een andere organisatie. Ik heb daarna, gelukkig, de mogelijkheid gehad om terug te mogen komen. Maar eigenlijk vergeet ik het liefst dat ik deze stap heb gemaakt.”
Dave: “Iedereen mag fouten maken Ian ;-).”
Ian: “De reden dat ik dus opnieuw voor McCoy heb gekozen is omdat ik pas bij die andere organisatie doorhad hoe goed McCoy als organisatie in elkaar steekt. Binnen MT heb je bijvoorbeeld voldoende alignment en er is een duidelijke visie binnen projecten en cultuur. Daarnaast zijn er voldoende projecten en is het een fijne organisatie met een groot hart voor de mens: “The human factor”! En als laatste zijn er veel fijne collega’s met veel kennis.”

Waarom is het gras bij McCoy groener is?

Dave: “We merken dat developers eigenlijk altijd loyale werknemers zijn. Voor ons als developer is juist daarom de menselijke factor heel belangrijk. Gewaardeerd worden als persoon en ruimte te krijgen om te groeien door bijvoorbeeld functies te pakken die bij je passen. Een coördinerende rol is zo’n voorbeeld van wat ik heel graag wilde doen en nu dus ook doe. Andere factor is ook de kennis. Alleen dragen we dat wellicht nog onvoldoende uit naar de buitenwereld. De kennis zit er namelijk, de mensen zijn goed en we hebben fantastische klant opdrachten. In mijn coördinerende rol wil ik er ook voor zorgen dat alle ontwikkelaars het zo leuk mogelijk hebben. Denk aan de gaafste projecten en de nieuwste technische kennis.”

Wat doen jullie om bij te blijven?

Dave: “Wij als developer kijken waar SAP naar toe gaat. Dit bekijken we ieder jaar opnieuw en begin dit jaar hebben we dit verder uitgewerkt met de nieuwste SAP-technieken/ inzichten. Daar hebben wij zelf doelen uit gehaald om de komende tijd op te focussen. Met in gedachten: ‘waar moeten wij tijd en energie in steken om de juiste kennis op te kunnen bouwen?’ Kortom wat zijn de “sweet spots” waarin we willen investeren!?”

Wat zijn die “sweet spots” van SAP-development?

Dave: “Als je kijkt waar SAP naar toe gaat, speelt Cloud daarin een belangrijke rol. Maar Cloud is weer een heel breed begrip. Een andere belangrijke factor blijft natuurlijk de programmeertaal ABAP. Je ziet dat SAP daarop nog steeds flink aan het investeren is. Waar iedereen dacht dat daarvoor andere talen in de plaats zouden komen is dat toch niet gebeurd. Het werkt alleen nu allemaal net iets anders met RAP. RAP gaat toegevoegde waarde leveren op zowel de oude als nieuwe systemen. Daarnaast de Cloud programmeertechniek via Cloud Foundry. Dat is een compleet andere manier van programmeren waar we ons verder in gaan verdiepen komend jaar. Maar de focus ligt altijd op: ‘hoe kunnen we de bestaande oplossingen van SAP op de juiste manier uitbreiden met maatwerk?’ Zodat het product toekomst vast is maar ook met de maximale flexibiliteit.”
Ian: “Binnen McCoy word ik ook uitgedaagd om mijn eigen producten/ tools in mijn projecten toe te passen. Dit is niet iets wat McCoy standaard doet maar ik krijg daarin de ruimte om te pionieren. Zo ben ik nu bijvoorbeeld aan het onderzoeken hoe ik binnen een project, waar ik met een SAP Fiori applicatie werk, additionele producten/ tools kan toevoegen.”

Hoe is het om te werken als consultant?

Dave: “Ik vind het ideaal om als consultant te werken. Omdat je steeds weer opnieuw wordt uitgedaagd om verschillende oplossingen te bedenken. Soms zelfs bij meerdere klanten tegelijk. Bij een eindklant word je vaak in een bepaald hoekje geduwd. Binnen consultancy zit je meer in de positie dat je mee kan bepalen welk project jou leuk lijkt. En als z’n project ten einde komt mag je het “saaie werk” overdragen naar de klant en ga jij weer aan de slag met iets nieuws. Uiteraard sta je nog wel ter beschikking voor de klant en wordt alles netjes overgedragen.”
Ian: “Ik beaam dat volledig. Juist als je wilt pionieren en met nieuwe technieken aan de slag wilt gaan dan is consultancy ideaal als front runners rol.”

Hoe zien jullie je toekomst binnen McCoy?

Ian: “Als eerste zou ik willen dat McCoy verder groeit. Omdat ik ervan overtuigd ben dat McCoy die toegevoegde waarde heeft in de markt. Vanuit die groei ontstaan nieuwe kansen zoals bijvoorbeeld een coördinerende rol. Maar op korte termijn wil ik me graag verder ontwikkelen binnen SAP-development. Met als specialisme SAP ABAP, Fiori elements en SAPUI5. Zodat ik vanuit daar in de nabije toekomst een volwaardige full-stack developer ben.” 
Dave: “Wanneer ik echt specifiek naar development kijk heb ik de persoonlijke ambitie om vakinhoudelijk te verbreden op het extensie stuk. Dus dat je SAP-producten doormiddel van maatwerk gaat uitbreiden. En vanuit mijn coördinerende rol ga ik ervoor zorgen dat we daar als groep voor gaan staan en ons focussen op de juiste dingen. Verder wil ik vanuit mijn rol de potentie van collega’s veel meer tot uiting laten komen en daarmee ons team en dus McCoy laten groeien. Zodat we als development club over een paar jaar worden gezien als dé development club die de juiste dingen doet. Dat wij applicaties maken en klanten helpen met maatwerk op zo’n manier dat het ook te begrijpen is in de toekomst.”